În spitalele din România erau libere, miercuri, 32 de paturi în secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19. În continuare, sunt județe, precum Iași, Cluj, Timiș sau Dolj în care la această oră nu este disponibil niciun loc la ATI COVID, conform ultimelor date transmise de autorități.

Spital COVID-19Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

În 22 septembrie, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.163 de paturi ATI destinate pacienților COVID-19, față de 1.131 cu o zi în urmă. De asemenea, 1037 de paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

În București sunt avizate de DSP 246 de paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19, iar la acest moment sunt libere 5 paturi.

La nivel național sunt libere 32 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Situația paturilor ATI COVID neocupate, altele decât cele rezervate persoanelor cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2:

  • Bihor - 2
  • Brașov -2
  • București - 5
  • Constanța - 2
  • Hunedoara - 3
  • Ialomița - 4
  • Satu Mare - 1
  • Sibiu - 4
  • Tulcea - 1
  • Vrancea - 8

Autoritățile transmit că în continuare se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare, menționând că se pune accent pe cele destinate persoanelor care au anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Nu mai puțin de 7.045 cazuri noi de coronavirus - cel mai mare bilanț din acest an - au fost depistate în ultimele 24 de ore după efectuarea a 53.951 de teste - 23.219 teste RT-PCR și 30.732 teste rapide antigen - ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 13%, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi au fost înregistrate 130 de decese ale unor persoane infectate cu COVID-19.

Valul patru al pandemiei de COVID-19 are o tendinţă "mult mai abruptă, mai bruscă, mai brutală" decât celelalte valuri ale pandemiei, astfel că este posibil ca numărul maxim de paturi ATI COVID dintr-un val anterior, 1.612, să nu fie suficient acum, a declarat marți seară, la Antena 3, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila.

Premierul Florin Cîţu a declarat marți că va cere o "anchetă/analiză" care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. "Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, susţine Cîțu, care marți a lansat un nou atac la USR-PLUS, asociindu-l din nou cu AUR.

Ministerul Sănătății a anunțat, tot marți, că va verifica "zilnic", prin 180 de inspectori din cadrul direcțiilor de sănătate publică, numărul paturilor de Terapie Intensivă desemnate pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2. Din ordinul ministrului interimar Cseke Attila, inspectorii sanitari se vor asigura că "paturile există fizic și sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de reziliență întocmite la nivelul fiecărui județ".