Premierul Florin Cîţu anunţă că va cere o "anchetă/analiză" care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val al pandemiei de COVID-19. "Este anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi am vorbit despre asta toată vara”, susţine Cîțu, care marți a lansat un nou atac la USR-PLUS, asociindu-l din nou cu AUR.

Florin CituFoto: Guvernul Romaniei

În valul 4 al pandemiei, România are funcționale doar 1.087 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19, iar luni în București, Cluj sau Timișoara nu mai era liber niciun pat la ATI COVID.

Premierul a anunțat marți că va cere o "anchetă/analiză" care să arate cum s-a pregătit Ministerul Sănătăţii pentru al patrulea val.

  • "În primul rând, o să cer o anchetă/analiză, pentru că vreau să ştiu cum a fost pregătit valul patru.
  • Ştiam că vine valul patru, eu am spus tot anul, deci după ce s-a terminat valul trei am spus că nu vreau să se reducă numărul de paturi în secţiile ATI pentru COVID, am spus foarte clar că să rămână intactă capacitatea noastră de a răspunde.
  • Aș vrea să văd cum a fost pregătit de Ministerul Sănătăţii acest val patru şi să vedem dacă s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu şi, dacă nu s-a ţinut cont de ceea ce am spus eu, cine nu a ţinut cont şi va fi responsabil pentru asta”, a susținut Cîțu, într-o conferinţă de presă la Sinaia, întrebat despre situația paturilor ATI COVID.

El a mai cerut un "plan privind gestionarea situaţiei" și a susținut că va avea discuţii cu managerii de spitale şi cu cei din direcţiile de sănătate publică despre paturile de la ATI și despre personalul care să asigure asistenţa medicală la aceste paturi pentru bolnavii COVID.

  • "Repet, esste anormal şi cineva trebuie să răspundă pentru asta, dacă valul patru nu a fost pregătit, deşi tot am vorbit despre asta toată vara”, a susținut Florin Cîțu.

Premierul a mai afirmat că atunci când Ministerul Sănătății a fost preluat de Cseke Atilla, după ieșirea USR-PLUS de la guvernare și plecarea Ioanei Mihăilă, la ATI COVID erau "vreo 600 de paturi", deşi el a "spus tot timpul că trebuie să rămână la 1.600 de paturi": "Domnul ministru a înţeles mesajul meu, a adăugat câteva sute, vreo patru sute de paturi imediat şi va adăuga până la 1.600 de paturi cât mai curând posibil, dar nu doar asta este provocarea. Provocarea este să avem şi personalul detaşat în aceste secţii COVID".

Florin Cîțu a lansat un nou atac la adresa USR-PLUS, invocând din nou colaborarea cu AUR pentru moțiunea de cenzură, și acuzându-i că ”tranzacționează sănătatea românilor pentru voturile din Parlament” și că ”sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă”.

  • "Vreau să avem din nou o discuție în coaliție după ce cei de la USR retrag moțiunea pe care o au cu AUR. Suntem în plină pandemie. Există un partid în România, AUR, care are o campanie antivcaccinistă. Mă uit la USR, care nu spune nimic de această campanie, nu spun nimic de noii lor parteneri.
  • Vreau să le spun tuturor celor care tac din gură și implict susțin acțiunile că sunt responsabili pentru ce se întâmplă astăzi în România. Dacă cineva tace și acceptă acțiunile celor de la AUR trebuie să înțeleagă că sunt responsabili. (...)
  • Cei care-i susțin tacit pentru că au nevoie de voturile lor, tranzacționează sănătatea românilor pentru voturile din Parlament, și ar trebui să înțeleagă că sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Florin Cîțu.

Ce spunea Cîțu în iulie: Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia

În 26 iulie, premierul Florin Cîţu declara că autorităţile nu sunt pregătite doar de valul 4, ci sunt pregătite să depăşească pandemia.

  • "Suntem pregătiţi nu numai de valul patru, suntem pregătiţi să depăşim pandemia.
  • Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin", susținea atunci premierul, la Constanța, aflat în turneu pentrul a convinge filialele PNL să-l voteze la șefia partidului, la congresul din 25 septembrie.