Agenția Europeană a Medicamentului și-a exprimat joi convingerea că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, după finalizarea unei anchete privind cazuri de tromboză la unele persoane vaccinate cu acest ser, motiv pentru care peste 10 țări au suspendat folosirea acestuia. ”Este sigur și eficient”, subliniază EMA deși nu exclude total o legătură între evenimentele tromboembolice și vaccin. În urma verdictului dat de EMA, mai multe state, care suspendaseră folosirea vaccinului AstraZeneca, au anunțat că vor relua imunizarea cu acest ser, dar nu și Norvegia care așteaptă rezultatele unei anchete proprii.

Agentia Europeana a MedicamentuluiFoto: Judith Jockel / Laif / Profimedia

Opinia EMA a fost așteptată cu nerăbdare deoarece Uniunea Europeană, în plină criză, se bazează pe milioane de doze din acest vaccin dezvoltat de laboratorul suedez-britanic AstraZeneca.

„Comitetul a ajuns la o concluzie științifică clară: acesta este un vaccin sigur și eficient”, a declarat directorul executiv al EMA, Emer Cooke, într-o conferință video.

Autoritatea de reglementare europeană din Amsterdam „a concluzionat, de asemenea, că vaccinul nu a fost asociat cu un risc global crescut de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a spus Cooke. Beneficiile sale in protejarea oamenilor impotriva Covid-19, cu riscurile asociate de deces si spitalizare, sunt mai mari decat riscurile posibile.

Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a indicat că nu este în măsură să „excludă definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca și tulburările rare de coagulare.

Cele mai importante informații, LiveText:

23.40: AstraZeneca a salutat joi concluziile autorităților de reglementare britanice și europene cu privire la siguranța vaccinului său împotriva coronavirusului, într-un comunicat de presă publicat de grupul anglo-suedez.

"Siguranța vaccinurilor este primordială și salutăm deciziile autorităților de reglementare care afirmă beneficiile vaccinului nostru în oprirea pandemiei", a declarat Ann Taylor, medicul șef al grupului, într-o declarație, subliniind încrederea ei că vaccinările se pot relua în Europa.

23.00: Slovenia, care a suspendat luni temporar vaccinările, va reîncepe să folosească începând de vineri vaccinul AstraZeneca, a anunțat ministrul Sănătății, Janez Poklukar

21.12: Germania va relua vaccinarea cu AstraZeneca începând de vineri

21.10: Portugalia va relua folosirea serului AstraZeneca începând de luni

21.05: Norvegia a anunțat joi că așteaptă înainte de o posibilă reluare a vaccinării cu vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, declarat „sigur și eficient” de autoritatea de reglementare europeană, dar pus la îndoială de o echipă medicală norvegiană.

Spunând „că ia act” de avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Institutul Norvegian de Sănătate Publică a considerat că e „prematur să stabilească” și a indicat că își va da propria opinie „la sfârșitul săptămânii viitoare”.

20.48:Premierul Franței anunță că se va vaccina vineri cu AstraZeneca / Franța era printre statele care suspendaseră total vaccinarea cu acest ser

20.30: Spania va relua folosirea vaccinului anti-Covid AstraZeneca de săptămâna viitoare, relatează ziarul El Pais, citând surse prezente la întâlnirea guvernului, scrie Reuters.

20.10: Boris Johnson se va vaccina vineri cu AstraZeneca

19.45: Cipru a anunțat că va relua vaccinările cu AstraZeneca începând de luni, după ce autoritățile au suspendat administrarea serului pe 15 martie în așteptarea analizei Agenției Europene a Medicamentului.

19.38: Lituania și Letonia au anunțat și ele că reiau vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit miniștrilor Sănătății ai acestor state.

19.35: Italia reia vaccinarea cu AstraZeneca (premier)

19.28: Vaccinarea cu AstraZeneca în Suedia rămâne pentru moment suspendată (Agenia sanitară suedeză).

18.57: Cooke a mai spus că este important ca autoritățile naționale ale statelor UE să ”ia deciziile pe baza științifică corectă”. Ea mai spus că nu caută să critice niciun stat membru, după ce un reporter a menționat o posibilă neliniște resimțită de cei care au fost vaccinați cu AstraZeneca după ce statele lor au oprit imunizarea cu acest ser.

18.50: Spania evaluează o posibilă reluare a vaccinării cu AstraZeneca

18.40: Directoarea EMA spune că încearcă să aducă la cunoștința publicului care a fost vaccinat și care urmează să se vaccineze, ”în cazul în care au vreo problemă”.

”Dacă aș fi eu, m-aș vaccina și mâine, dar aș vrea să știu că dacă mi s-ar întâmpla ceva după aceea, ce să fac în legătură cu asta și asta spunem astăzi”.

18.25: EMA va actualiza ghidul pentru a include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc.

”Aceste informații ar trebui să fie furnizate cadrelor medicale și publicului... (Împreună cu) semnele și simptomele, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util pentru a atenua aceste riscuri.”

Președinta Comisiei pentru siguranța medicamentelor Sabine Strauss spune că schimbarea prospectului este o acțiune suficientă înainte de studii ulterioare.

18.12: Nu s-au identificat probleme de calitate la loturi ale vaccinului AstraZeneca.

18.11: Doctorii danezi au înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge la oamenii care au primit vaccinul AstraZeneca, dar subliniază că încă nu este posibilă stabilirea unei legături între cazuri și vaccin.

18.05: Șefa EMA, Emer Cooke: Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”.

Agenția va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin.

17.33: O conferință de presă este programată la ora 18.00

16.59: Un răspuns imunitar puternic ar putea fi cauza cheagurilor sanguine după vaccinarea cu AstraZeneca, potrivit experţilor norvegieni

16.25: Vaccinul AstraZeneca: Marea Britanie analizează cinci cazuri cu un tip rar de cheag de sânge în venele cerebrale

Aproximativ cincisprezece țări, inclusiv Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea acestui vaccin ca măsură de precauție, după ce au raportat posibile reacții adverse, cum ar fi tulburări de sângerare și cheaguri de sânge.

EMA ar putea să dea același verdict ca al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a recomandat miercuri ca vaccinul să fie utilizat în continuare, spunând că „pentru moment, raportul risc / beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca”.

Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat deja ''ferm convinsă'' că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile. Deşi nu este exclus ca EMA să recomande suspendarea utilizării vaccinului AstraZeneca în Uniunea Europeană, agenţia s-ar putea mulţumi cu publicarea unui ''avertisment suplimentar'', a adăugat ea.

OMS și-a reînnoit joi apelul de a continua utilizarea acestui vaccin AstraZeneca, asupra căruia Comitetul său consultativ global pentru siguranța vaccinurilor (GACVS) urmează să publice un aviz vineri.

În timp ce UE așteaptă decizia EMA, Marea Britanie a anunțat o reducere a aprovizionării cu vaccin în aprilie, ceea ce ar putea încetini campania sa de vaccinare, una dintre cele mai avansate din lume.

Potrivit presei britanice, problema aprovizionării se datorează unei întârzieri în administrarea a cinci milioane de doze produse în India de Serum Institut pentru laboratorul AstraZeneca.

Comisia Europeană, la rândul său, a anunțat că va activa o procedură contractuală pentru a rezolva disputa cu AstraZeneca, grupul farmaceutic livrând mai puține doze decât se aștepta.

Pandemia a ucis cel puțin 2,68 milioane de oameni din întreaga lume, potrivit unui bilanț AFP joi, și multe țări se află într-o cursă contratimp cu virusul.

Citește și: