Organizația Mondială a Sănătății continuă să recomande „pentru moment” vaccinarea cu serul anti-Covid AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe țări din cauza posibilelor efecte secundare, până când experții săi își termină evaluarea, relatează AFP și Reuters.

Vaccinare cu AstraZenecaFoto: Liselotte Sabroe / AFP / Profimedia

„Pentru moment, OMS crede că balanța risc / beneficiu se înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca și recomandă continuarea vaccinărilor”, indică un comunicat de presă al agenției ONU, specificând că experții săi, a căror opinie este foarte așteptată, continuă să „evalueze” datele referitoare la problemele de sănătate întâmpinate de unele persoane vaccinate cu acest produs.

OMS nu a spus când experții săi, care s-au întâlnit marți, își vor publica concluziile.

Aproximativ cincisprezece țări, inclusiv Germania, Franța și Italia, au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca ca măsură de precauție, după rapoarte de probleme de sânge detectate la persoanele vaccinate, cum ar fi dificultăți de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboză), fără legătură în acest stadiu.

În scurtul său comunicat de presă, OMS subliniază, de asemenea, că nu a fost încă stabilită nicio legătură și specifică faptul că „evenimentele de tromboembolism sunt frecvente” și că tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară.

Agenția Europeană a Medicamentului a spus că analizează 30 de probleme de coagulare a sângelui din 5 milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca.

În total, 45 de milioane de doze au fost distribuite în regiune.

Potrivit EMA, Comitetul consultativ global privind siguranța vaccinurilor analizează cele mai noi date de siguranță privind vaccinul AstraZeneca.

EMA va anunța joi rezultatele analizei, dar președintele agenției, Emer Cooke, a spus că nu vede niciun motiv pentru care să fie modificată recomandarea sa privind administrarea AstraZeneca - unul din cele patru vaccinuri care au fost aprobate pentru administrare.