Lituania a urmat marţi exemplul altor ţări, suspendând la rândul său administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, în timp ce acesta este verificat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Eliano Imperato / AFP / Profimedia

Ministrul lituanian al Sănătăţii, Arunas Dulkys, a anunţat că vaccinul nu va mai fi utilizat în ţara sa, ca măsură de precauţie, „atât timp cât Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu va furniza concluziile finale cu privire la siguranţa” vaccinului, relatează AFP și Agerpres.

Dulkys a spus că, dacă „are încredere personal” în vaccinul AstraZeneca şi este gata să fie vaccinat, oprirea temporară este „cea mai sigură cale” de a minimiza riscurile.

Agenţia lituaniană pentru controlul medicamentelor a precizat că trei persoane au prezentat cheaguri de sânge în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori după administrarea vaccinului, dar nu există niciun indiciu că vaccinul însuşi le-ar fi provocat.

Autoritatea de reglementare europeană a semnalat că analizează efectele secundare grave ale tuturor vaccinurilor împotriva Covid-19 şi ar urma să publice concluziile joi.

EMA a declarat marţi că este „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile potenţiale, insistând că nu există dovezi care să stabilească o legătură între vaccin şi cheagurile de sânge.

Numeroase state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.