Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează efectele „indezirabile asociate tuturor vaccinurilor” împotriva Covid-19, a declarat marţi directoarea acestei instituţii care în prezent investighează cazurile de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu serul produs de AstraZeneca, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Atenţia este pentru moment concentrată asupra vaccinului AstraZeneca, dar EMA examinează „toate vaccinurile aflate în circulaţie în prezent”, a explicat directoarea acestei agenţii, Emer Cooke, în conferinţa de presă de marți.

Numeroase state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.

Agenţia Europeană a Medicamentului a mai transmis marți că rămâne „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca depăşesc riscurile şi a subliniat că face în prezent o evaluare a fiecărui caz în parte, rezultatele acestei analize urmând să fie discutate joi în comitetul pentru siguranţă al EMA şi apoi vor fi făcute publice.

Potrivit lui Emer Cooke, nu există indicii conform cărora problemele de coagulare a sângelui, care au fost „foarte rare”, au fost cauzate de vaccin, dar experţii evaluează această posibilitate, iar testele clinice au relevat „un foarte mic număr de dezvoltare a unor cheaguri sanguine”.

Încrederea în siguranţa vaccinurilor este primordială și de aceea agenţia europeană face în prezent o evaluare a fiecărui caz în parte, a dat asigurări directoarea EMA.

„Beneficiile continuă să depăşească riscurile, dar este o preocupare serioasă şi ea are nevoie de o evaluare ştiinţifică detaliată şi riguroasă”, a subliniat Emer Cooke.