10 reacții adverse de coagulare a sângelui la vaccinul AstraZeneca sunt în curs de analiză în România, majoritatea fiind raportate în perioada 11-14 martie, a anunțat marți coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. În total, în țara noastră sunt în curs de investigare în acest moment peste 30 de reacții adverse la vaccinurile împotriva COVID-19.

Vaccin Covid-19Foto: Igor Golovniov/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Este o comisie de medici care ia legătura cu persoanele care au raportat aceste reacții adverse. Sunt toate raportate de persoane vaccinate, nu de personal medical, se ia legătura cu persoana respectivă și se investighează, se cer mai multe detalii pentru a evalua dacă respectiva situație a fost sau nu investigată medical, dacă s-a rezolvat sau nu s-a rezolvat. Este un protocol pe care îl cunosc foarte bine colegii mei de la Agenția Națională a Medicamentului și de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile", a explicat Valeriu Gheorghiță.

Este o procedură "care se respectă în cazul tuturor reacțiilor adverse raportate la Agenția Națională a Medicamentului, nu doar pentru vaccinuri, ci pentru orice tip de medicament", mai spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.