Pfizer și BioNTech studiază administrarea unei a treia doze a vaccinului lor anti-Covid
Cele două companii au afirmat joi că au început un studiu de mici dimensiuni pentru a vedea dacă o a treia doză a vaccinului anti-Covid dezvoltat de acestea va crește eficacitatea sa împotriva noilor variante ale coronavirusului precum cea depistată inițial în Africa de Sud.
Abordarea acestora diferă de cea a Moderna care a anunțat miercuri că a dezvoltat un nou vaccin care să vizeze varianta sud-africană și că a livrat deja doze guvernului Statelor Unite pentru a fi testate pe oameni.
Pfizer și BioNTech au afirmat la rândul lor că se află în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru a studia o versiune modificată a vaccinului lor proiectată să protejeze împotriva variantei descoperite în Africa de Sud.
„Luăm mai mulți pași pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, a afirmat într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.
Atât vaccinul Pfizer-BioNTech cât și cel dezvoltat de Moderna au părut să genereze un răspuns imunitar mai slab la tulpina descoperită în Africa de Sud, la fel ca alte vaccinuri aflate în stadii avansate de dezvoltare.
Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost autorizat pentru prima dată în Statele Unite după ce un studiu global la care au participat 44.000 de persoane a găsit că acesta are o eficacitate de 95% în a proteja împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19.
Cercetătorii celor două companii vor să analizeze în noul studiu dacă administrarea unei a treia doze unui număr de 144 de persoane care au participat la studiile inițale și au fost vaccinate în cadrul acestora va îmbunătăți eficacitatea împotriva noilor tulpini.
Cele două companii nu au precizat deocamdată când se așteaptă să aibă rezultatele noului studiu despre care Pfizer a declarat anterior că este în stadiul de proiect.
Șeful departamentului de cercetare/dezvoltare al Pfizer a afirmat în cadrul unei videoconferințe privind rezultatele financiare ale companiei care a avut loc în cursul acestei luni că rezultatele unui asemenea studiu ar putea fi disponibile la începutul verii.
Rezultate de laborator publicate în luna februarie în New England Journal of Medicine au arătat că deși vaccinul Pfizer-BioNTech a protejat împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, acestea au înregistrat o scădere cu două treimi a anticorpilor de neutralizare împotriva mutațiilor variantei comparativ cu forma mai comună a virusului.
Rezultatele sugerează că vaccinul ar putea să nu fie la fel de eficace împotriva acestei variante însă experții în vaccinare afirmă că o asemenea concluzie este greu de tras doar pe baza rezultatelor testelor de laborator.
Citește și:

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
sa vezi acum studii peste studii care arata nevoia absoluta pentru al treilea vaccin.
sau al patrulea,de ce nu al coispelea.
nu mai vorbim de creditare, stau bancile ca caciula in mana.
oare cand se intrunesc bosii la csat nu gasesc de cuviinta ca productia vaccinurilor la nivel national trebuie sa fie considerata o prioritate strategica si trebuie inclusa in strategia de aparare nationala ?
in cazul unui conflict neconventional ce faci ? te duci cu caciula in mana la pfizer ???
sau o sa nimicim virusii cu rachete ?
Si au mai aparut si alte vaccinuri in lume. Cu putina inteligenta, legea cererii si a ofertei va prevala.
Desigur, cei care s-au vaccinat deja cu Pfizer si Moderna, s-ar putea ca pe langa alte "surprize" secundare nebanuite, sa mai suporte niste intepaturi in plus; iar statele vor deconta deciziile neinspirate.
Oare nu a facut nimeni o profilare a companiilor ofertante? Adica si un profan, daca se documenteaza putin, poate sa inteleaga cum a ajuns o companie ca Pfizer sa aiba amprenta globala pe care o are.
Companiile fac bani, bogatii devin si mai bogati. Guvernele sunt happy, “prostimea” e inchisa in case, speriata de covid. Daca esti cuminte si ascultator, poate vezi si tu marea sau muntele o data pe an. Altfel, vine valul X si tre sa umbli cu declaratia dupa tine.
merge lumea cu cartela, pac vaccinarea si stampila.
bye si ne vedem la anu'
:))