Marea Britanie este prima țară europeană care trece peste pragul de 100.000 de decese de Covid / ”Vârful numărului de decese nu a fost atins”
De când prim-ministrul Boris Johnson s-a lăudat că a dat mâna cu bolnavi la spital la începutul lunii martie, țara se află în al treilea val al pandemiei, care este mult mai virulent datorită unei variante de coronavirus considerată a fi mult mai contagiosă și potențial mai mortală.
Potrivit bilanțului zilnic al Ministerului Sănătății, au fost înregistrate 1.631 decese suplimentare în decurs de 28 de zile de la un test pozitiv, ceea ce a ridicat numărul total la 100.162 decese.
Ca și în alte părți ale lumii, acest bilanț este probabil subestimat: numărul deceselor în care Covid-19 este menționat pe certificatul de deces drept cauză suspectă, enumerat în statistica oficială, a depășit 104.000 la mijlocul lunii ianuarie.
Dacă numărul contaminărilor, care se apropie de 3,7 milioane (+20.089 în 24 de ore), a început să scadă datorită noii izolări, „vârful morților” nu a sosit încă, a avertizat medicul șef pentru Anglia, Chris Whitty, vineri.
Primul deces a fost anunțat pe 5 martie 2020. Contorul a continuat să ruleze de atunci, cu un record de 1.820 de decese pe 20 ianuarie.
Încă de la început, conservatorul Boris Johnson a fost acuzat că a subestimat amploarea crizei, a limitat deplasarea prea târziu și a ridicat carantina prea repede în timpul verii, ignorând sfaturile oamenilor de știință.
În primăvară, guvernul său a decis în cele din urmă să înăsprească restricțiile în mod drastic, ca și alte țări europene, după un studiu alarmist care anunța sute de mii de decese dacă nu se întreprinde nicio măsură.
Autoritățile sanitare au estimat atunci că, dacă numărul deceselor ar putea fi limitat sub 20.000, ar fi un „rezultat bun”.
De asemenea, criticate la început pentru screening-ul insuficient și lipsa de echipament de protecție pentru lucrătorii medicali, apoi pentru un sistem foarte scump de urmărire a cazurilor de contact, autoritățile își concentrează acum toate eforturile asupra vaccinării.
Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a aprobat un vaccin la începutul lunii decembrie.
Confruntate cu înrăutățirea dramatică a crizei de sănătate de atunci, autoritățile au amânat injectarea celei de-a doua doze la 12 săptămâni și au mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a accelera campania, desfășurată în centre public, inclusiv catedrale și moschei.
Scopul este de a administra până la jumătatea lunii februarie o primă doză de vaccin la 15 milioane de persoane cu vârsta peste 70 de ani și îngrijitori, pentru a lua în considerare ridicarea carantinei și redeschiderea școlilor.
De la lansarea campaniei la începutul lunii decembrie, mai mult de 6,8 milioane de persoane au primit deja o doză, dar îngrijorările sunt în creștere cu privire la întârzierile de livrare din Europa anunțate de laboratoarele Pfizer și AstraZeneca.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate