De ce cursa pentru vaccinurile împotriva Covid este departe de a se fi terminat

de N.O.     HotNews.ro
Duminică, 22 noiembrie 2020, 17:18 Actualitate | Coronavirus


Vaccin coronavirus
Foto: SILVIO AVILA / AFP / Profimedia
În timp ce toată lumea sărbătorește veștile promițătoare că nu unul, ci două vaccinuri împotriva Covid-19 s-au dovedit a avea o eficiență de cel puțin 90% în prevenirea bolii, sunt încă destule întrebări fără răspuns cu privire la vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna. De exemplu, scrie The Guardian, cum vor îi proteja acestea pe bătrâni, și mai ales pentru cât timp, dar și care aspecte ale răspunsului imunitar pe care le declanșează sunt protectoare și care nu? Pot fi atinse rezultate mai bune, cu vaccinuri care țintesc părți diferite ale sistemului imunitar?

Astfel, cercetările care vizează înțelegerea modului în care virusul Sars-CoV-2, care provoacă boala Covid, interacționează cu sistemul imunitar uman nu s-au oprit.

Cel mai probabil vom avea nevoie de mai multe vaccinuri împotriva Covid pentru a-i apăra pe toți și pentru orice eventualitate, în caz că virusul suferă mutații și ”scapă” abilității unuia dintre vaccinuri de a-l neutralizat. Mutațiile sunt o reală posibilitate, mai ales în lumina descoperirii unei forme ”mutante” la vizonii europeni. De asemenea, avem nevoie de metode mai bune de diagnosticare și de tratare a bolii. Recenta suspendare a testărilor în cazul a două vaccinuri din cauza unor efecte adverse grave este o aducere aminte salutară că mai sunt multe de descoperit și o pandemie, în timp ce nimeni nu își dorește una, le furnizează cercetătorilor o oportunitate de aur de a învăța și descoperi.

Ca multe vaccinuri experimentale, cele de la Pfizer și Moderna sunt injectate în mușchi, de unde intră în sistemul circulator și stimulează producția de anticorpi la Sars-CoV-2 (în mod specific la proteina care se formează în țepușele care îi acoperă corpul). Dar anticorpii sunt doar una dintre componentele răspunsului imunitar adaptativ al corpului, care dezvoltă în timp, ca răspuns la invazia unui virus sau patogen. Există de asemenea imunitate înnăscută, dar nu este adaptată la orice patogen specific.


Imunofarmocologul Stephen Holgate, de la Universitatea Southampton din Marea Britanie, se întreabă de ce cercetătorii s-au concentrat doar asupra câtorva dintre aceste ”componente în mișcare”.

Holgate este unul dintre fondatorii companiei Synairgen, care ține de Universitatea Southampton, care a testat inhalările cu Interferon beta, un sistem de apărare înnăscut și foarte important care funcționează prin oprirea replicării virale, ca tratament pentru Covid19.

Un studiu internațional major, sprijinit de OMS, numit Solidarity, a arătat că Interferon beta nu a fost eficient în tratarea pacienților spitalizați, dar recent compania a publicat rezultatele unui mic syudiu pilot care sugerează că administrat pacienților cu forme mai ușoare - și inhalat nu injectat sub piele - a grăbit vindecarea.

”Motivul pentru care liliecii pot purta acești viruși în număr atât de mare este pentru că au un răspuns foarte puternic de interferon”, a spus Holgate, care a adăugat că ”de asta ei nu dezvoltă boala”.

Compania testează acum dacă interferonul-beta poate preveni spitalizarea la pacienții care îl inhalează imediat după ce au fost testați pozitiv.

Dacă abordarea funcționează, spune el, avantajul este că va continua să facă acest lucru chiar dacă virusul suferă mutații, din moment ce acțiunea interferonului nu depinde de structura virusului.

Un alt răspuns imunitar care a primit atenție în contextul Covid-19 este cel al celulelor T. Alături de celulele B, care generează anticorpi, celulele T formeză o parte a sistemului imunitar adaptativ și îndeplinesc două mari funcții: ajută celulele B să-și facă treaba și ucid celulele infectate. Atât celulele B, cât și celulele T au memoria infecțiilor trecute, ceea ce înseamnă că sunt mobilizate mai repede când un patogen apare pentru a doua oară sau subsecvent.

În luna mai, cercetătorii americani au raportat că celulele T extrase din sângele uman înainte de 2019, și expus la Sars-CoV-2, au arătat o amintire cu infecția cu coronavirus.

Acest lucru sugerează că expunerea anterioară la coronavirusuri diferite, precum cele care provoacă răceala comună ar putea fi suficiente să armeze celulele T și a adus speranțe că ar putea proteja și în fața Covid-19.

Aceste speranțe au fost susținute de un raport despre persoane care reușesc să învingă infecția chiar dacă au dezvoltat doar un răspuns al celulelor T și nu al anticorpilor, deși numărul pacienților din studiul respectiv a fost mic și dovezile au fost greu de interpretat. Scepticii carantinei au arătat cu degentul spre aceste studii ca dovadă că mai mulți oameni sunt protejați împotriva Covid decât se credea.

”Celulele T nu pot preveni infecția, pot doar răspunde când este o infecție”, a spus Akiko Iwasaki de la Universitatea Yale.

Astfel, deși ar putea reduce severitatea bolii, nu pot opri transmiterea între oameni și nici nu există încă dovezi că răspunsul celulelor T ajută.

Obținerea acestor dovezi va implica modul în care oamenii, fie expuși la virus în mod natural, fie vaccinați împotriva acestuia, răspund la reinfecție. Testările vaccinurilor ar putea furniza astfel de dovezi, la fel ca și o serie de studii privind corelații de protecție în infecția naturală. Grupul lui Iwasaki, de exemplu, compară răspunsurile imune ale persoanelor neexpuse, bolnave și recuperate, în timp ce virusologul Florian Krammer de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York City și colegii urmăresc aceste răspunsuri longitudinal, la mii de oameni expuși natural în timp. Apoi, există așa-numitele procese de provocare care urmează să fie lansate de Chris Chiu de la Imperial College London și colegii săi în ianuarie.

În prima etapă a acestor studii, se va măsura statutul imunitar a aproximativ 30 de persoane tinere și sănătoase înainte și după expunerea deliberată la Sars-CoV-2. Studiile vor genera date despre răspunsurile imune în sânge, dar și, deoarece virusul va fi administrat prin nas, cu privire la orice răspuns imun local care se dezvoltă acolo. Atât anticorpii, cât și celulele T se produc pe membranele mucoasei corpului, inclusiv pe cele care căptușesc căile respiratorii, precum și în sânge, iar această imunitate pe mucoasă provoacă entuziasm în rândul unor oameni de știință, deși producătorii de vaccinuri au acordat până acum o atenție redusă.

„Virusul intră și aterizează pe suprafețele mucoasei”, explică Krammer. „Dacă este neutralizat chiar acolo, s-a terminat jocul.” Incapabil să se multiplice și să pătrundă mai adânc în țesuturile corpului, virusul este împiedicat să provoace nu numai boli, ci și infecții, ceea ce înseamnă că persoana nu o poate transmite mai departe. Nu este încă clar dacă vaccinurile Pfizer și Moderna blochează transmiterea, precum și prevenirea bolii, dar un vaccin care a făcut acest lucru ar putea pune capăt pandemiei mai devreme. Și ar putea face acest lucru fără a fi nevoie de o injecție - doar prin utilizarea unui spray nazal sau a unui inhalator.

Despre anticorpii din prima linie de luptă

Anticorpii vin sub diferite forme care variază în funcție de proprietățile lor biologice și de țesuturile în care sunt emiși. La fel ca vaccinurile Pfizer și Moderna, majoritatea vaccinurilor Covid-19 în curs de dezvoltare provoacă anticorpi IgG în sânge, dar principalul anticorp secretat în căile respiratorii superioare, în esență în nas și gât, este IgA.

În iunie, într-un studiu care a fost acum acceptat pentru publicare într-un jurnal, un grup francez a detectat anticorpi IgA în sângele pacienților cu Covid-19 încă de la o zi după apariția simptomelor lor. Nivelurile de IgA au atins nivelul maxim trei săptămâni mai târziu, cu o săptămână înainte de atingerea vârfului de IgG. Apoi, în august, un grup canadian a raportat aceeași constatare în salivă. „Răspunsul IgA apare devreme și se disipează rapid, în timp ce răspunsul IgG persistă”, spune imunologul Jennifer Gommerman de la Universitatea din Toronto, unul dintre autorii principali ai acestui studiu.

Durata scurtă a acelui răspuns IgA s-ar putea să nu conteze la fel de mult ca faptul că acesta atinge vârful devreme - într-o zi sau două a reacției înnăscute. Sistemul imunitar adaptiv se declanșează în cazul în care răspunsul înnăscut eșuează - este a doua linie de apărare - dar dacă s-ar putea spori răspunsul IgA timpuriu, puteți bloca infecția și preveni ca persoana să se simtă rău. Cercetătorii au unele motive să spere că acest lucru poate fi posibil.

IgA apare sub diferite forme la nivelul mucoaselor și în sânge. În sânge, acesta circulă separat, în timp ce la membranele care căptușesc căile respiratorii este secretat în perechi sau chiar grupuri. Există unele dovezi care s-au înmulțit, capacitatea anticorpilor IgA de a neutraliza virusul crește semnificativ, probabil pentru că fiecare pereche are de două ori mai multe locuri în care se leagă și care poate captura invadatorul. „Dacă aveți un anticorp pe cont propriu, acesta funcționează destul de bine”, spune Guy Gorochov de la Universitatea Sorbona din Paris, care a condus studiul francez al IgA. „Dacă aveți o pereche, este mult mai eficient”.

Există deja un vaccin pentru gripă care se inhalează și care provoacă un răspuns imunitar local în căile respiratorii și există în curs de dezvoltare vaccinuri Covid-19 care fac același lucru, deși sunt departe de studiile clinice. Cercetătorii sunt interesați de posibilitatea ca, pe lângă anticorpi, un astfel de vaccin să stimuleze și un fel de celule T care sunt produse în căptușeala căilor respiratorii, numite celule T cu memorie rezidentă a țesuturilor, și că acestea ar putea contribui la oprirea rapidă a infecției. Mai mult, măsurarea acestui răspuns local ar putea oferi o indicație precoce și precisă a capacității unei persoane de a combate boala. „Munca pe care am făcut-o în trecut, cu alți viruși respiratori, sugerează că IgA din nas este adesea un corelat de protecție mult mai bun decât anticorpii circulanți”, spune Chiu.

Există mult mai multe lucruri de făcut înainte ca răspunsul imunitar al omului să fie pe deplin valorificat pentru a combate Covid-19 și ceea ce se învață în contextul acestei boli ar putea fi aplicat și altora, mai ales atunci când vine vorba de terapii care modifică mai degrabă răspunsul imunitar al omului decât virusul. Deocamdată, însă, majoritatea vaccinurilor și terapiilor experimentale vizează anticorpi, care sunt specifici virusului și un singur tip de anticorp, în special IgG. O veste bună, în ceea ce privește acestea, este că mai multe studii, inclusiv al lui Gommerman și Krammer, au demonstrat acum că nivelurile de IgG rămân ridicate până la opt luni după infecție. Aceeași durabilitate a răspunsului anticorpilor nu a fost încă demonstrată pentru niciun vaccin, dar aceste constatări sunt de bun augur.

Cea mai bună știre dintre toate este că există acum cel puțin două vaccinuri care par să ne protejeze împotriva Covid-19 și că sunt mari șanse ca unele dintre cele mai vulnerabile persoane din lume să beneficieze de ele în câteva luni. Rămâne o performanță extraordinară și fără precedent faptul că a fost realizat un astfel de vaccin și s-a demonstrat că este sigur și eficient, înainte ca boala împotriva căreia să protejeze să aibă un an - și înainte ca pandemia să se termine.

Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12042 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  Un alt proiect interesant pentru un antiviral (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:06)

  simplex [utilizator]

  COVID Moonshot is an international consortium of scientists drawn from academia, biotechs, contract research organizations (CROs) and pharma, all working pro bono or at cost with funding generated from crowdfunding, philanthropy and bootstrapped grants. Unencumbered by intellectual property concerns, it aims to rapidly develop easily manufacturable antiviral drugs that can inhibit the SARS-CoV-2 main protease. All data and structures are made publicly available.

  https://covid.postera.ai/covid
 • 0 (10 voturi)    
  ce am inteles eu! (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:24)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Vazand ce se intampla in Romania in timpul acestei pandemii ,am dedus ca e mai bine sa fii liliac decat om in aceste timpuri, fiindca ai un sistem imunitar puternic si nu iei boala....
  In rest "the grapes are sour"pentru diversi savanti, dupa ce Pfizer a depus prima cerere de autorizare a unui vaccin împotriva Covid-19.Strugurii sunt acrii, si invidia e cat casa in lumea academica....
  In plus liliecii rad de Rafila cu o poza cat ecranul pe hotnews...alegeri de.
 • -5 (19 voturi)    
  lel (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:41)

  Georgiana1995 [utilizator]

  Astea două sunt propăvăduite mai ceva ca venirea lu' Isus . De fapt cel rusesc a ieşit pe piaţă cu mult înaintea ăstora,şi este şi el peste 90%,dar nah,cum să cumpărăm de la "ruşi",cumpărăm overpriced de la "fraţii noştriii". De parcă virusu te întreabă ce vaccin ai făcut,rusesc sau american.... Cel rusesc,ieşind primul,are mai multe teste făcute până în prezent. Alelalte două abia au ieşit,şi sunt marketate ca şi sigure. Mai e mult de muncă,multe teste bă băieţi
  • +7 (11 voturi)    
   Pai sa il aplice rusii pe ei, sa ne convinga (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:50)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Sa vedem campanii de vaccinare cu zeci de milioane de oameni vaccinati in Rusia, cu Putin in frunte.

   Si dupa aia cumparam, de ce nu.
  • +2 (4 voturi)    
   Bah, ce-i tot dai atata cu rusii tai??? (Luni, 23 noiembrie 2020, 3:11)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Vrei pufaika in vena, fati-o, dar lasa-ne pe noi cu alea noastre!!!
 • +2 (12 voturi)    
  >>>>> (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:42)

  GemstonePig [utilizator]

  Intr-un an vor fi pe piata la orice colt la farmacie teste simple mostra de saliva 99% sigure pentru covid si pentru anticorpi. Maxim 2 ani vaccinuri ce pot fi tinute la frigider 2-4 grade luni de zile. Vaccinurile antigripale vor fi mult imbunatatite anticorpii fiind pentru 4,5 ani
  • -2 (6 voturi)    
   Un vaccin COVID va costa in farmacie 200 RON (Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:05)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   asta cand va fi disponibil, in 2022
   • +1 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:20)

    [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

 • -2 (12 voturi)    
  Prostia omenească (Duminică, 22 noiembrie 2020, 18:58)

  bilbofil [utilizator]

  Ca om trecut bine de 50 de ani și apropiindu-mă rapid de vîrsta de la care aceste tipuri de coronavirusuri devin extrem de periculoase cred că pot spune că acest articol este o repetare a poveștii drobului de sare, sper inocentă, deși mizele discuției par să indice în altă parte.

  Da, deși departe de a avea proporțiile atribuite în februarie-martie, este vorba de o gripă extrem de periculoasă prin pericolul de deces sau de sechele grave și, mai ales, prin cît de contagioasă este. Da, fără imunitatea de turmă, boala riscă să copleșească capacitatea de tratare a sistemelor de sănătate în majoritatea țărilor/regiunilor.

  Dar, nici lăsată nestăvilită, fără vreo măsură obligatorie de protecție, această boală nu are capacitatea de a goli orașele, decima familiile sau afecta capacitatea oamenilor pe picioarel lor de a-și cîștiga existența. Nu este nici variolă, nici holera din vremea lui Caragea, cu atît mai puțin Marea Ciumă. Acum, fără tratament specific sau vaccin. 50.000 de decese și încă pe atît oameni cu sechele în toată România nici măcar nu ar reuși să afecteze majoritatea familiilor. Și, cu tratament spitalicesc cît de cît competent și cu măsuri de autoprotecție de bun simț, numerle pot rămîne de cîteva ori mai mici de atît. Aici este linia de referință din ceea ce se cunoaște pînă acum.

  Un vaccin care ar accelera crearea imunității de turmă cu reducera numărului de îmbolnăviri grave (de pe urma virulusului sau a vaccinului) ar aduce efectele acestui coronavirus la nivelul gripelor normale.

  Chiar dacă toate avertismentele din articol nu există motive majore de îngrijorare. Gripa normală suferă permanent mutații, este nevoie de un nou vaccin în fiecare an pentru fiecare emisferă. Nu înseamnă că vaccinurile de gripă nu funcționează sau că trebuie să stăm toată iarna la 2m distanță socială. Este suficient ca mare parte din populație și întreaga populație vulnerabilă care suportă să fie vaccinată și boala rămîne mortală, dar la un nivel banal.
  • +2 (6 voturi)    
   Societatea actuala e ceva mai fragila (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:56)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Nu e un lucru deloc grozav sa lasi o societate occidentala actuala 4-6 luni practic fara terapie intensiva si cu 1-2% din populatie in stare grava, fara acces la tratament.

   Se pot intampla multe lucruri nasoale, in afara strict de cresterea mortalitatii. Miscari anti-sociale, revolte, blocarea de activitati economice din cauza panicii si asa mai departe. Din aceste motive, absolut toate guvernele din tarile cu apa calda s-au comportat similar, incercand in mod disperat plafonarea cresterii.
  • 0 (4 voturi)    
   Aha, deci tu nu stii de momentele (Luni, 23 noiembrie 2020, 3:14)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   cand Stiinta si Vaccinurile au dat chix in trecut asa-i? Nu stii de efectele cu bataie lunga aka sterilitate sau copii nascuti cu malformatii, mutanti!!! Daca ai sti nu te-ai grabi asa sa iti bagi in vena nush ce porcarie!!!
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:55)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   "Și, cu tratament spitalicesc cît de cît competent"... Exact aici e problema. Nu are importanta ca virusul determina cazuri grave doar in proportie de 5-10%, ci la ce populatie se aplica acest procent. 10% aplicat la un milion inseama 100.000, adica de 10 ori capacitatea spitalelor din Romania. De unde tratament, nu mai vorbim de competent? Personalul medical e epuizat, opt luni in care indiferent de temperatura stai in costum de protectie, nici macar la toaleta nu poti sa mergi decat odata pe zi.
   Fara asistenta medicala 10% cazuri grave se transforma in 10% mortalitate. Nu mai vorbim de restul bolnavilor care nu au acces la asistenta pentru ca spitalele sunt pline sau de cei care se infecteaza in spital. Cu toata tehnologia de astazi, se pare ca pandemia va face mai multe victime decat gripa spaniola in urma cu 100 de ani.
 • -4 (12 voturi)    
  ce vaccin? (Duminică, 22 noiembrie 2020, 21:35)

  Toni_Romania [utilizator]

  CINE va avea curaj sa si bage in corp un vaccin facut acum 3 luni si nevalidat de OMS?
  • -5 (7 voturi)    
   nu e facut in 3 luni (Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:09)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   acum l-au scos din tejgea. Lucreaza la el de ani de zile, acolo e vorba de biotehnologie, editare genetica a celulelor umane, adica ceva de mii de ori mai complex decat un vaccin clasic, cu efecte inca nestiute asupra dezvoltarii ulterioare a organismului uman. Pai de ce credeti ca firmele producatoare n-au scos niciodata un vaccin pana acum, si acum brusc sunt cele mai mari producatoare de vaccinuri din lume?
 • -4 (6 voturi)    
  Eficiență de 90 la sută?! (Luni, 23 noiembrie 2020, 10:22)

  periscop [utilizator]

  Ori chiar de 95% ? Adică cel puțin 5 din 100 de vaccinați vor avea probleme?! ,,Ghinion”, vorba știm noi cui...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by