Coronavirus China: Vaccinul experimental Sinopharm a fost administrat la aproape un milion de persoane
China a lansat programul de utilizare de urgență în luna iulie, din acesta făcând parte până acum trei potențiale vaccinuri care au fost administrate lucrătorilor esențiali și unui grup limitat de persoane.
Studiile clinice pentru aceste vaccinuri nu au fost finalizate, siguranța și eficacitatea lor rămânând deocamdată o necunoscută.
Directorul Sinopharm, Liu Jingzhen, a afirmat însă într-un interviu acordat recent că nu au fost observate reacții adverse la persoanele cărora le-a fost administrat vaccinul prin programul de urgență.
Acesta nu a precizat însă despre ce vaccin este vorba și Sinopharm nu a oferit comentarii asupra subiectului.
Vaccinurile Sinopharm utilizează virusul în formă inactivă pentru a se reproduce în celule și declanșa un răspuns imunitar, fiind administrate în două doze.
Vaccinurile experimentale se află în faza III a studiilor clinice, Sinopharm recrutând aproape 60.000 de voluntari și luând mostre de sânge de la 40.000 de participanți la 14 zile după ce le-a fost administrată a doua doză, potrivit Sinoparm, care însă nu a defalcat cifrele pentru fiecare vaccin în parte.
Compania chineză susține că nicio persoană care a fost vaccinată nu a contractat coronavirusul însă experții avertizează împotriva folosirii exclusive a datelor din programul de urgență fără ca acestea să fie comparate cu studii clinice standard care să determine eficacitatea vaccinurilor.
Sinopharm este o companie de stat a guvernului chinez.
Citește și:

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Dacă în Mozambic,Nepal ori Bolivia s-a creat și a ajuns un vaccin în faza experimentală, medicii și factorii de decizie români nu ar trebui să-l ignore nici pe acesta (pe nici unul) pt că e vorba de salvarea unor vieți în plus și de revenirea normalității în țările afectate de covid, mai ales dacă ,,Bolivia” ar putea produce vaccinul (dacă e bun) în cantități f.mari și la un preț suportabil ...
Cum sa ai incredere intr-un vaccin dezvoltat in 6 luni la o boala complet noua, cand timp de 50 ani nu s-a gasit nici un vaccin la hiv si altele. Iar putinele vaccine hpv au o reputatie exprem de proasta (vezi Japonia).
Dumnezeu sa ne ajute dupa mare mila Lui!