Un studiu realizat în Marea Britanie a descoperit că nivelul anticorpilor împotriva coronavirusului scade în câteva luni și la unele persoane aceștia nu mai sunt detectabili. Oamenii de știință explică de ce nu ar trebui să ne facem griji cu privire la imunitate și vaccin (dar necunoscutele rămân), scrie Corriere della Sera.

Anticorpi COVID-19Foto: MedLife

O echipă de la Imperial College London a constatat că numărul persoanelor care au fost testate pozitiv pentru anticorpi a scăzut cu 26% între lunile iunie și septembrie.

În prima rundă de teste, efectuată la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie, aproximativ 60 din 1.000 de persoane aveau anticorpi detectabili. Dar în ultima serie de testări, din luna septembrie, doar 44 din 1.000 de persoane au fost pozitive.

Căderea a fost mai mare la cei peste 65 de ani , comparativ cu grupele de vârstă mai tinere, și la persoanele fără simptome, comparativ cu cei care au avut o boală simptomatică.

Numărul lucrătorilor din domeniul sănătății cu anticorpi a rămas relativ ridicat, cercetătorii afirmând că acest lucru s-ar putea datora expunerii regulate la virus.

Unii oameni de știință comentează însă într-o notă alarmistă rezultatele, temându-se că dispariția rapidă a anticorpilor ar expune persoanele la riscul de a contracta virusul de mai multe ori.

Alte confirmări ale imunității de scurtă durată

Nu este prima dată când un studiu descoperă această informație: o cercetare a King's College din Londra arată că nivelul anticorpilor atinge apogeul după aproximativ trei săptămâni de la apariția simptomelor și apoi scade treptat.

Studiul a monitorizat modul în care, la trei luni de la infecție, doar 17% dintre cei care au contractat virusul au menținut aceeași forță a răspunsului imunitar, în unele cazuri reducându-se până în punctul în care nu mai este detectabilă.

O altă cercetare publicată în Nature a ajuns la aceleași concluzii, arătând că nivelul anticorpilor de protecție împotriva coronavirusului scade cu peste 70% în perioada de convalescență și la unii subiecți nu mai sunt detectabili.

Este adevărat că celelalte coronavirusuri aflate în circulație sunt sezoniere și nu oferă protecție durabilă, dar este adevărat și că „verișorul” SARS-CoV-2, virusul SARS, determină organismul să dezvolte apărări care probabil durează câțiva ani (cu toate acestea virusul SARS a dispărut și studiile asupra sa nu sunt complete).

Este normal să scadă

Oamenii de știință încă nu sunt siguri de exact cât de mult anticorpi ne vor proteja de o nouă infectare cu SARS-CoV-2, dar nu toată lumea este pesimistă cu privire la rezultatele acestor studii, deoarece, într-o oarecare măsură, este normal ca anticorpii să scadă după vindecare.

Anticorpii scad la niveluri de bază nedetectabile prin teste serologice utilizate în mod obișnuit.

De exemplu, persoanele cu simptome ușoare sau asimptomatice ar fi putut produce mai puțini anticorpi decât cei care au dezvoltat o formă gravă a COVID-19, dar chiar și o diminuare redusă a cantității de anticorpi poate determina scăderea nivelului lor sub limita de detectare.

În Italia prezența anticorpilor este testată prin testele serologice pentru IgM (imunoglobuline M), care apar în decurs de aproximativ 7 zile de la apariția simptomelor, și pentru IgG (imunoglobuline G), produse după aproximativ 14 zile.

Acestea sunt „memoria noastră imunitară” și arată că în trecut am intrat în contact cu virusul. Deși este normal ca anticorpii să scadă, este de asemenea normal ca nivelurile scăzute de anticorpi să producă un răspuns al sistemului imunitar în caz de reexpunere la virus.

Unii oameni nu dezvoltă anticorpi

„Este de asemenea adevărat că unele persoane (adesea cele cu infecții ușoare) nu dezvoltă anticorpi de lungă durată suficienți pentru a oferi un răspuns eficient”, a spus dr. Angela Rasmussen , virolog la Universitatea Columbia.

Concluzia este: implicațiile pentru imunitatea pe termen lung sunt neclare.

Pentru a avea o certitudine mai mare cu privire la durata protecției, nu mai rămâne decât să fie continuate studiile epidemiologice și repetate testele serologice pentru detectarea anticorpilor cu un termen fix, de exemplu la fiecare trei luni pentru cei care au fost pozitivi pentru IgG.

Rolul celulelor T

Dar există și alte părți active ale sistemului imunitar, cum ar fi celulele T, pe care testele nu le detectează în prezent și care pot juca un rol vital, ucigând direct celulele gazdă infectate și apelând alte celule imunitare pentru a ajuta.

Un studiu suedez, publicat în revista Cell în august, a constatat că aproximativ de două ori mai multe persoane au dezvoltat imunitate prin celule T decât cele pe care le putem depista prin teste serologice pentru anticorpi.

Prin urmare, probabil, un procent mai mare din populație a dezvoltat imunitate în fața SARS-CoV-2 comparativ cu ceea ce arată testele pentru anticorpi.

În general, eliminarea unui virus la prima infecție se face nu de anticorpi, ci de celulele T. Celulele T recunosc diferite bucăți ale virusului față de anticorpi și sunt esențiale pentru memoria sistemului imunitar.

REFERINȚĂ: