Anticorpii contra noului coronavirus au intrat în declin rapid în cadrul populației din Marea Britanie de-a lungul verii, arată un studiu publicat marți, ce sugerează că protecția după infecție nu e de lungă durată și că imunitatea de grup scade în timp, transmite Reuters.

Test anticorpiFoto: Hotnews

Cercetătorii de la Imperial College London au urmărit nivelul de anticorpi din populația britanică după primul val de Covid-19 din martie și aprilie.

Studiul a descoperit că prevalența anticorpilor a scăzut de la circa 6% din populație, cât era pe la sfârșitul lunii iunie, la doar 4,4% în septembrie.

Această constatare indică o scădere a imunității populației înaintea celui de-al doilea val de infectări ce a impus restricții și carantine în ultimele săptămâni în Regatul Unit.

Deși imunitatea la noul coronavirus este o discuție complexă și încă plină de necunoscute – iar imunitatea ar putea fi ajutată de celulele T, dar și de celulele B ce pot stimula producția rapidă de anticorpi după re-expunerea la virus – cercetătorii spun că experiența cu alte coronavirusuri sugerează că imunitatea ar putea să nu fie de durată.

”Vedem prezența anticorpilor, vedem declinul lor, și știm că anticorpii pot proteja – singuri – destul de bine”, a spus Wendy Barclay, șefa departamentului de Infecțioase de la Imperial College London.

”Din punct de vedere al dovezilor științifice aș spune, pe baza a ce știm despre alte coronavirusuri, că se pare că imunitatea scade în același ritm cu declinul anticorpilor, iar asta indică o slăbire a imunității la nivel de populație”, a adăugat acesta.

Potrivit studiului, cei care au avut Covid-19, diagnostic confirmat cu un test PCR, au avut un declin mai puțin pronunțat al anticorpilor, comparativ cu cei care au fost asimptomatici și n-au știut că au fost infectați.

Pe de altă parte, nivelul de anticorpi a rămas neschimbat la lucrătorii din sănătate, probabil datorită expunerii repetate la virus.