Un studiu efectuat în oraşul german Munchen sugerează că anticorpii produşi de organism la contactul cu noul coronavirus nu se menţin în corp mai mult de câteva luni, ceea ce reduce speranţele privind realizarea unui vaccin eficient sau a imunităţii pe termen lung, relatează agenţia germană DPA, citată de Agerpres.

Teste coronavirusFoto: Profimedia Images

Testele efectuate pe pacienţi trataţi la Clinica Schwabing din Munchen au demonstrat o reducere semnificativă a nivelului de anticorpi neutralizanţi din sânge, a declarat Clemens Wendtner, consultant principal în cadrul secţiei de boli infecţioase a spitalului.

„La patru dintre cei nouă pacienţi, observăm reducerea anticorpilor neutralizanţi, într-un test special, care nu poate fi efectuat decât într-un laborator de înaltă securitate”, a precizat Wendtner.

„Gradul în care acest lucru se răsfrânge asupra imunităţii pe termen lung şi a strategiilor de vaccinare este încă speculativ, însă trebuie monitorizat îndeaproape”, a adăugat cercetătorul.

Rezultatele sugerează că pacienţii vindecaţi pot fi reinfectaţi cu acest virus, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma acest lucru, a precizat Wendtner.

Răspunsul imun al organismului este alcătuit din celule B, responsabile de secretarea anticorpilor şi celulele T, capabile să recunoască şi să distrugă antigeni recunoscuţi anterior. Ambele sunt relevante pentru imunitatea pe termen lung.

Constatările lui Wendtner sunt în concordanţă cu rezultatele altor alte studii efectuate în alte ţări. Cercetătorii chinezi au raportat în jurnalul ştiinţific Nature că nivelul de anticorpi la coronavirus din sânge a scăzut considerabil după două luni. Acest lucru a fost evident în special în cazul pacienţilor asimptomatici, care au produs mai puţini anticorpi şi, prin urmare, au avut un răspuns imun mai slab, notează DPA.

Pe aceeași temă:

Nivelurile de anticorpi se prăbușesc la 2-3 luni după infectarea cu noul coronavirus - studiu / Vestea bună ar putea să vină din altă parte

Studiu Spania: Imunizarea ”în masă” poate fi ”de neatins”, deoarece anticorpii dispar după câteva săptămâni la unii oameni

Studiu chinez: Persoanele asimptomatice dezvoltă mai puțini anticorpi / De ce ”pașapoartele de imunitate” nu ar fi eficiente

Pacienții care au simptome de Covid-19 de peste 14 zile au cele mai mari șanse să aibă anticorpi specifici (studiu MedLife - Institutul Matei Balș - Spitalul Colentina)

După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul