După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

de C.V.     HotNews.ro
Duminică, 5 iulie 2020, 17:37 Actualitate | Coronavirus


Medici
Foto: Jesus Merida/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Oamenii de ştiinţă încă încearcă să afle, la şase luni de la izbucnirea pandemiei, o serie de specificităţi ale coronavirusului şi ale bolii pe care o provoacă, pentru a răspunde la o serie de întrebări privind imunitatea şi rolul factorilor genetici, notează revista Nature.

La sfârşitul lunii decembrie 2019, au apărut informaţii despre o pneumonie misterioasă în Wuhan, un oraş cu populaţia de 11 milioane de locuitori situat în provincia chineză Hubei. Oamenii de ştiinţă chinezi au stabilit rapid că este vorba de un nou tip de coronavirus înrudit la distanţă cu virusul SARS, apărut în China în 2003 înainte de a se răspândi global şi de provoca moartea a aproape 800 de persoane, informează Mediafax.

După şase luni, în contextul a peste zece milioane de cazuri, pandemia Covid-19 a devenit cea mai gravă criză de sănătate publică din ultimul secol. Peste 500.000 de oameni au murit la nivel mondial. Criza a generat o revoluţie în materie de cercetare, în contextul în care oameni de ştiinţă, medici şi alţi specialişti depun eforturi intense pentru a înţelege boala Covid-19 şi virusul SARS-CoV-2.

Au aflat cum pătrunde virusul şi cum preia controlul asupra celulelor, cum luptă pentru supravieţuire unii pacienţi şi de ce alţii mor. Au fost identificate medicamente care sunt utile în cazurile grave, iar alte tratamente sunt în curs de pregătire. Sunt în curs de a fi dezvoltate aproape 200 de potenţiale vaccinuri - iar primul ar putea demonstra eficienţă până la sfârşitul anului.

Dar, pentru fiecare element nou aflat despre Covid-19, altele rămân necunoscute şi apar mai multe întrebări. Aşa funcţionează ştiinţa. Pentru a marca şase luni de când lumea a aflat prima dată de boala responsabilă de pandemie, revista Nature analizează unele dintre întrebările-cheie la care savanţii nu au încă răspunsuri.


 • De ce reacţionează oamenii atât de diferit?

Unul dintre cele mai frapante aspecte ale Covid-19 sunt diferenţele puternice în experienţa cu boala. Unele persoane nu dezvoltă deloc simptome, în timp ce altele, aparent sănătoase, fac forme severe sau chiar fatale de pneumonie.

"Diferenţele în materie de rezultate clinice sunt dramatice", afirmă Kári Stefánsson, genetician şi director al Institutului DeCODE Genetics din Reykjavik. Echipa sa încearcă să identifice variante de gene umane care ar putea explica aceste diferenţe. Cercetările au fost îngreunate de numărul mic de cazuri din Islanda. Dar, luna trecută, o echipă internaţională care a analizat datele genomice a 4.000 de persoane din Italia şi Spania a oferit primele legături genetice cu formele severe de Covid-19.

Persoanele care au dezvoltat insuficienţă respiratorie au probabilitate mai mare de a avea o anumită genă. O variantă este genomul care determină grupa sanguină AB0. Alta include o serie de gene, inclusiv una care codifică o proteină ce interacţionează cu receptorul folosit de virus pentru a pătrunde în celulele umane; sunt alte două care codifică molecule asociate reacţiei imune faţă de patogeni. Cercetătorii fac parte din COVID-19 Host Genetics Initiative, un consorţiu global care colectează date pentru a depista asocieri genetice.

Variantele depistate până acum joacă un rol modest în evoluţia bolii. O echipă condusă de Jean-Laurent Casanova, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, caută mutaţii care joacă roluri mai substanţiale. • Care este natura imunităţii şi cât de mult durează?

Specialiştii depun eforturi pentru a stabili cum va arăta imunitatea în cazul SARS-CoV-2 şi cât ar putea dura. Cele mai multe eforturi s-au concentrat pe "anticorpi neutralizanţi", care se infiltrează în proteine virale şi previn infectările. Studiile relevă că anticorpii neutralizanţi contra SARS-CoV-2 rămân puternici câteva săptămâni după infectare, dar ulterior eficienţa lor se diminuează.

Aceşti anticorpi ar putea rămâne activi mai mult timp la persoanele vindecate după forme severe ale bolii. "Cu cât este mai puternic virusul, cu atât sunt mai puternici şi anticorpii, care vor dura mai mult timp", afirmă imunologul George Kassiotis, de la Institutul Francis Crick din Londra. Modele similare au fost observate şi în cazul altor infecţii virale, inclusiv în cazul Sindromului Respirator Acut Sever (SARS). Cele mai multe persoane care au avut SARS au pierdut anticorpii neutralizanţi după câţiva ani. Dar, la cei care au avut forme grave ale bolii şi s-au vindecat, anticorpii încă erau prezenţi după 12 ani.

În cazul SARS-CoV-2, imunitatea ar putea fi generată şi de alţi factori. Alte celule imune, precum celulele T, sunt importante pentru imunitatea pe termen lung. "Lumea asociază anticorpii cu imunitatea, dar sistemul imun este un aparat extraordinar. Este mult mai complex decât anticorpii", explică virologul Andres Finzi, de la Universitatea din Montreal (Canada). • A dezvoltat virusul mutaţii îngrijorătoare?

Toate virusurile suferă mutaţii pe măsură ce infectează oameni, iar SARS-CoV-2 nu este o excepţie. Epidemiologii au utilizat aceste mutaţii pentru depistarea răspândirii globale a virusului. Dar oamenii de ştiinţă verifică şi schimbări care îi afectează proprietăţile, spre exemplu cele privind virulenţa şi gradul de contagiere. "Este un virus nou; dacă a devenit mai sever, acesta este un lucru pe care vrem să îl ştim", afirmă David Robertson, virolog la Universitatea din Glasgow.

Cele mai multe mutaţii probabil nu vor avea niciun impact. Versiuni ale coronavirusului identificate iniţial în focare precum regiunea italiană Lombardia sau în Madrid, Spania, ar putea părea mai letale decât altele. Dar aceste asocieri probabil sunt false, explică William Hanage, epidemiolog la Facultatea de Sănătate Publică T.H. Chan a Universităţii Harvard. Este foarte probabil să fie identificate cazuri mai severe în fazele iniţiale, necontrolate, ale unei epidemii.
 • Cât de bine va funcţiona un vaccin?

Un vaccin eficient ar putea fi singura cale de ieşire din pandemie. În prezent, 200 de vaccinuri sunt în curs de a fi dezvoltate în întreaga lume, 20 fiind în etapa testelor clinice. Există deja indicii provenind din studiile efectuate pe animale. Studii efectuate pe maimuţe relevă că vaccinurile ar fi eficiente în prevenirea infecţiilor pulmonare, dar nu în blocarea infectării în alte zone ale corpului, spre exemplu în nas. Un astfel de rezultat generează posibilitatea de a fi creat un vaccin anti-Covid-19 care să împiedice forme severe ale bolii, dar nu răspândirea virusului.

Datele din testele pe oameni, chiar dacă sunt încă insuficiente, sugerează că vaccinurile anti-Covid-19 vor genera producerea de anticorpi neutralizanţi. Dar nu este clar dacă aceşti anticorpi vor fi în doze suficiente pentru a opri noile infectări.

În contextul în care guvernele şi industria de profil alocă miliarde pentru dezvoltarea unui vaccin, acesta ar putea fi disponibil într-un timp-record, deşi ar putea să nu fie eficient în totalitate. "Am putea avea vaccinuri utile pentru oameni în 12-18 luni. Dar va trebui să le îmbunătăţim", explică Dave O'Connor, virolog la Universitatea Wisconsin-Madison.
 • Care este originea virusului?

Cei mai mulţi cercetători sunt de acord că noul coronavirus, SARS-CoV-2, probabil provine de la lilieci, mai exact de la liliecii de potcoavă. Această specie găzduieşte două tipuri de coronavirus care au legătură cu SARS-CoV-2. Unul, numit RATG13, a fost descoperit în lilieci de potcoavă intermediari (Rhinolophus affinis), în provincia Yunnan (sud-vestul Chinei), în 2013. Genomul acestui coronavirus este identic în proporţie de 96% cu cel al SARS-CoV-2. Altul asemănător este RmYN02, un coronavirus depistat în liliecii de potcoavă malaysieni (Rhinolophus malayanus). Asemănarea acestuia cu SARS-CoV-2 la nivel genetic este de 93%.

O analiză completă asupra a 1.200 de mostre de coronavirus prelevate de la lilieci din China indică spre liliecii de potcoavă din Yunnan ca fiind sursa probabilă a noului coronavirus. Dar studiul nu exclude posibilitatea ca virusul să provină de la lilieci de potcoavă din ţări vecine precum Myanmar, Laos ori Vietnam.

Diferenţa de 4% între genomii RATG13 şi cei ai SARS-CoV-2 reprezintă decenii de evoluţie. Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că virusul probabil a trecut printr-o gazdă intermediară înainte de a infecta oameni. La începutul epidemiei au fost menţionate unele specii care ar fi putut fi gazde intermediare, atenţia concentrându-se pe pangolini.

Cercetătorii au izolat coronavirusuri de la pangolini malaysieni (Manis juvanica) confiscaţi în cursul operaţiunilor anticontrabandă din sudul Chinei. Asemănarea genetică este de 92% cu noul coronavirus. Studiile confirmă că pangolinii pot găzdui coronavirusuri care au un strămoş comun cu SARS-CoV-2, dar nu demonstrează că virusul a trecut de la pangolini la oameni. Pentru a trasa clar trecerea virusului la oameni, cercetătorii vor trebui să găsească un animal care să găzduiască o versiune de coronavirus similară în proporţie de peste 99% cu SARS-CoV-2, o perspectivă complicată de faptul că virusul s-a răspândit foarte mult la oameni, iar aceştia au infectat animale, pisici, câini sau nurci.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28515 vizualizari

 • -45 (71 voturi)    
  A 6-a intrebare:de ce purtam masti chirurgicale (Duminică, 5 iulie 2020, 17:52)

  Boham [utilizator]

  mastile chirurgicale NU protejeaza de COVID

  daca cineva a vazut vreo explicatie stiintifica pt purtarea mastii chirurgicale impotriva VOCID-19 il rog sa puna un link aici
  • +32 (52 voturi)    
   Îți trebui vreun studiu (Duminică, 5 iulie 2020, 18:13)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Sa nu te arunci de la etaj in cap? Doctorii folosesc măști chirurgicale și nu se îmbolnăvesc toți. Dar baiatul cu blogul pe care îl urmărești are vreun studiu? Par mai oaie ca ăștia pe care îi consideri oi
   • -34 (52 voturi)    
    Nu imi trebuie studiu sa stiu ca sunt inutile (Duminică, 5 iulie 2020, 18:56)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

    pt cei ca tine vreau sa gasesc o explicatie stiintifica (eu stiind ca ea de fapt nu exista) ca sa te ajt sa intelegi ca de fapt masca chirurgicala e un PLACEBO

    - despre ce blog vorbesti?
    - medicii sunt platiti sa poarte masti si o fac pt ca asta e slujba lor nu pt ca vor
    • +19 (21 voturi)    
     2 motive (Duminică, 5 iulie 2020, 23:20)

     DanIonita1 [anonim] i-a raspuns lui Boham

     1. cand tusesti/stranuti stropii tai de saliva nu mai plutesc cativa metrii ci sunt opriti in masca deci scade riscul ca tu sa ii infectezi pe altii.
     2. Cele 2 straturi alb si verde ale mastii chirurgicale sunt create din materiale care creaza un camp electrostatic intre cele 2. Aceste protejaza intr-o anumita masura. Reduce oricum cantitatea de virus pe care o primesti. Daca stai ore cu cineva tusind pe langa tine (avion, autocar, spital etc) probabil ca nu face fata dar jumatate de ora la metrou/magazin sau cand treci pe langa cineva..... iti cresc sansele. Tine si de tine desigur sa eviti cat poti multimile, cand vezi ca cineva tuseste sa te indepartezi cat mai repede, sa eviti oamenii care nu poarta masca din motivul de la pct 1, etc....
     • -5 (7 voturi)    
      Când tușim în cot efectul este același (Luni, 6 iulie 2020, 6:54)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

      Să zicem că în tren - unde stai cu orele - e bine să porți mască (e bine nu înseamnă că ar fi obligatoriu) dar în magazin - unde stai 10 minute - de ce ai purta?
     • 0 (4 voturi)    
      De acord ca REDUCE dar nu ca PROTEJEAZA (Luni, 6 iulie 2020, 12:49)

      Boham [utilizator] i-a raspuns lui DanIonita1

      asta ziceam si eu, ca mastil;e chirurgicale NU protejeaza de covid dar ca in proportie MICA reduc riscul infectarii

      a reduce e una
      a proteja e alta
      • 0 (2 voturi)    
       Domnu Boham, cand ati facut ultimul curs de (Luni, 6 iulie 2020, 15:15)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Boham

       Microbiologie?
       Te-ai intrebat vreodata de ce in microbiologie concentratii se exprima in 10 la puterea x? Si ce inseamana reducerea unei concentratii de la 10 la 9 la 10 la 3?

       Ca sa iti dau un examplu din viata reala si bazat tot pe cifre mari, nici prezervativul nu te protejeaza 100%.
    • +14 (20 voturi)    
     wow (Luni, 6 iulie 2020, 1:00)

     zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     Eu nu inteleg de ce ii raspundem boului ham - inclusiv eu, de ce oare ma obosesc sa ii raspund?

     Dar macar am invatat ceva nou - medicii sunt platiti sa poarte mastile. Ce 5G, ce Bill Gates, asta e adevarata teorie a constipatiei :))
  • +44 (58 voturi)    
   de ce purtam masti (Duminică, 5 iulie 2020, 18:22)

   mareanvan [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   bo ule ham, din respect, daca stranuti sau tusesti, le faci in masca, si arati respect pt cei din jur, dar o vita ca tine nu intelege
   • -11 (21 voturi)    
    aha (Luni, 6 iulie 2020, 0:12)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui mareanvan

    daca n'aveai masca, nu stiai sa'ti acoperi gura cand casti, tusesti sau stranuti ?!

    zise unul ca doctorii poarta masca si nu se imbolnavesc. doctorii poarta masca sa un infecteze operatul, cand e deschis pe masa.
    deci, ei protejeaza operatul, nu e protejeaza insasi.

    pana acum n'a dovedit nimeni ca nu se creaza imunitate naturala, iar izolarea la nesfarsit, tine boala in preajma la nesfarsit. numai o izolare totala, etansa, a fiecarui locuitor al gloabei ar fi, teoretic,eficineta, sperand ca virusul neavand pe cine infecta, dispare.
    si totusi, coronavirusi au exista si inainte, iara noul corona cica ar fi mutant de la animale. deci, oricand poate fi gazduit si mentinut in preajma omului de catre animale.
    ar mai fi o solutie, toti oamenii sechestrati si animalele toate omorate. numai ca si aici ar fi o problema, cine ramane afara sa omoare animalele....
    pan' la urma e un cerc vicios.

    hai, lasati, natura isi gaseste echilibrul. toate bolile fac victime, pana se gaseste un leac.
    asta trebuie gasit, leac, ca preventia prin izolare sau vaccin nu inseamna mare lucru.
    leac, tratament si imunizare de turma.
    restul e can can.
  • +33 (45 voturi)    
   Face mask use could result in a large reduction in (Duminică, 5 iulie 2020, 18:24)

   ursul_patrat [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Simplificat:

   Mastile chirurgicale filtreaza particulele da dimensiunea virusului SARS-COV2? Nu. Dar oamenii contaminati nu emit virusi izolati cand respira, tusesc sau stranuta, ci picaturi de saliva sau secretii continand virusii, din care cea mai mare parte sint oprite de masca - in ambele sensuri.

   Citatul din titlu este de aici: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31142-9/fulltext#%20

   Este o analiza a rezultatelor a 172 de studii pe tema mecanismelor de transmisie ale COVID19. E un volum semnificativ de date, deci.

   Rezumat: niste oameni de stiinta (cateva sute) afirma contrariul ipotezei tale categorice ("mastile chirurgicale NU protejeaza de COVID").
   • -24 (46 voturi)    
    Masca e inutila daca toti au Covid (Duminică, 5 iulie 2020, 18:45)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui ursul_patrat

    Si testele, daca s-ar face masiv acum, pe toata populatia ar arata asta. Doar ca nu se vrea!!!
    • +15 (23 voturi)    
     20%; vezi c-a facut medlife un studiu (Duminică, 5 iulie 2020, 19:46)

     ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     studiul a fost pentru suceava (focar de infectie) si au constatat ca doar 20% din cei testati au avut virusul.

     https://www.medlife.ro/comunicat-de-presa/studiu-medlife-pentru-covid-19-in-municipiul-suceava-20-din-populatia-sucevei-a-fost-imunizata-natural-pentru-covid-19
    • +3 (11 voturi)    
     2% chiar (Duminică, 5 iulie 2020, 22:38)

     Teg [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Boss, în Ro este estimat că 2% din populație a avut infecția.
     În UK, țara cu cea mai mare rată de infectare din Europa, este de 4-5% după toate analizele lor.
     • -3 (5 voturi)    
      O estimare e doar o estimare (Luni, 6 iulie 2020, 7:18)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Teg

      Linia o tragi la urma, dupa ce i-ai adunat pe toti!!!
   • -19 (37 voturi)    
    'COULD' result adica s-ar putea sau NU (Duminică, 5 iulie 2020, 18:57)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui ursul_patrat

    FALS.

    oamenii contaminati transmit virusul prin VORBIRE, tuse sau stranut.

    unde ai vazut tu ca oamenii nu transmit virusul prin tuse sau stranut? Arata-mi unde scrie asta in vreun studiu sau macar articol incurajator
    • +19 (31 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 19:25)

     [anonim] i-a raspuns lui Boham

     • -19 (29 voturi)    
      tu te faci de cacao pt ca nu stii ce vb (Duminică, 5 iulie 2020, 21:35)

      Boham [utilizator] i-a raspuns lui

      daca nu te duce capul sa pricepi un lucru simplu si anume ca masca chirurgicala NU te protejeaza....

      Nu exista nici o dovada stiintifica a faptului ca masca chirurgicala protejeaza de COVID in vreun fel, am asteptat sa vii cu ceva articol si tot ce-ai putu sa scoti e un studiu exact invers de ce spui tu
      • +17 (19 voturi)    
       ... (Duminică, 5 iulie 2020, 22:48)

       mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui Boham

       Mai citeste inca o data ce ti s-a spus. Masca ii protejeaza pe cei din jur, nu pe cel care o poarta! Fa un efort pentru cei din jur si poarta masca! La fel cum fac si ei pentru tine.
      • +14 (16 voturi)    
       Greu (Duminică, 5 iulie 2020, 23:05)

       Teg [utilizator] i-a raspuns lui Boham

       E atât de greu de înțeles că măștile împiedică în primul rând transmisia și abia secundar recepția?
       Ele au efect major când toată lumea le poartă pentru că împiedică particulele de salivă să ajungă la alți oameni sau suprafețe de la cineva infectat. Se opresc în masca respectivului.
       Are efect de protecție și pentru purtător, dar mai mic.
       • +2 (4 voturi)    
        Se opresc doar o parte din ele 60-70% (Luni, 6 iulie 2020, 12:51)

        Boham [utilizator] i-a raspuns lui Teg

        tocmai asta incerc sa spun ca masca NU protejeaza decat partial, de fapt doar REDUCE riscul

        a reduce e una si a face statuie unei masti chirurgicale e alta.

        dar sa nu se inteleage faptul ca daca porti masca NU iei covid, aici e minciuna
      • +4 (6 voturi)    
       reuters (Luni, 6 iulie 2020, 9:27)

       koala1712 [anonim] i-a raspuns lui Boham

       uite, sursa de incredere: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-osha-masks/fact-check-osha-does-recommend-the-use-of-face-masks-amid-covid-19-idUSKBN24327B

       daca tu in continuare ai mai multa incredere in sursele tale de pe facebook decat in cele de incredere, nu mai e loc de discutie si e clar de la bun inceput de cand ai pus intrebarea ca nu ti-ai dorit sa auzi si cealalta parte a povestii.
   • -19 (37 voturi)    
    citez: 'COULD result... low certainty' Deci NU (Duminică, 5 iulie 2020, 19:02)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui ursul_patrat

    Face mask use could result in a large reduction in risk of infection (n=2647; aOR 0·15, 95% CI 0·07 to 0·34, RD −14·3%, −15·9 to −10·7; low certainty), with stronger associations with N95 or similar respirators compared with disposable surgical masks or similar    adica AR PUTEA reduce (dar PROBABILITATEA E MICA) ...scrie clar ca mastile chirurgicale NU protejeaza de covid dar ca 'wishful thinking' AR PUTEA SA.

    "AR PUTEA SA" NU e explicatie stiintifica. sper ca iti dai seama
   • +21 (31 voturi)    
    @ursul_patrat (Duminică, 5 iulie 2020, 19:15)

    veganu [utilizator] i-a raspuns lui ursul_patrat

    E doar o tehnica de manipulare kgbista, nu-l intereseaza cu adevarat raspunsul, ci doar ca cititorii sa se indoiasca recomandari. Putea sa gaseasca si singur raspunsul ca nu-ti trebuie doctorat.
  • +13 (23 voturi)    
   Am mai raspuns la intrebarea asta odata (Duminică, 5 iulie 2020, 18:47)

   AliB [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   https://www.ucsf.edu/news/2020/06/417906/still-confused-about-masks-heres-science-behind-how-face-masks-prevent

   https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-mask/art-20485449

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7191274/

   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32371574/
   • -14 (22 voturi)    
    Nici macar 1 articol nu spune ca e protejeaza (Duminică, 5 iulie 2020, 21:45)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui AliB

    sa le luam pe rand, nu dealta dar eu si inteleg ce citesc

    1. How Face Masks Prevent Coronavirus

    'prevent' ...ai inteles? prevent nu e egal cu PROTECT. preventie nu inseamna protectie, dar sa trecem la detalii.

    'What evidence do we have that wearing a mask is effective in preventing COVID-19?'

    Si nu se da nici macar o dovada in textul ce urmeaza ci doar presupuneri: 'it would be unethical to assign people to not wear a mask during a pandemic'    A primary route of transmission of SARS-CoV-2 is likely viasmall droplets that are ejected when speaking, coughing orsneezing. The most common droplet size threshold has a min-imum at5μmto10μm

    2. etc
    • -14 (16 voturi)    
     Totuși (Duminică, 5 iulie 2020, 22:43)

     Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     Fără să am la îndemână un studiu științific, cred că masca chirurgicală te poate proteja de unele amenzi și de discuții inutile.

     Masca purtată sub bărbie (sau chiar în buzunar) reprezintă, din punctul meu de vedere, un bun compromis între individ și societate.
     • +5 (9 voturi)    
      gresit (Luni, 6 iulie 2020, 9:37)

      koala1712 [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

      masca sub barbie e un bun compromis intre maimuta si societate
    • +14 (16 voturi)    
     Numai biserica iti ofera raspunsuri absolute (Duminică, 5 iulie 2020, 23:51)

     AliB [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     Am inteles. Ceea ce nu inteleg este de ce tu nu intelegi: Preventing from coronavirus contact protects against infection. In cazul asta prevent=protect.

     Dar n-am absolut nici-o intentie sa te fortez sa gandesti ca mine. Ai creier. Foloseste-l. Si apoi confrunta-te cu consecintele.

     Good luck!
     • +1 (3 voturi)    
      Prevent nu inseamna protect. e viclenie (Luni, 6 iulie 2020, 12:54)

      Boham [utilizator] i-a raspuns lui AliB

      se folosesste un cuvant 'PREVENT' care sugereaza ca ar fi bine sa porti masca dar NU se spune nicaieri ca masca chirurgicala PROTEJEAZA de covid.


      prevent e asa o chestie gen ...'incerca sa protejeze dar fara sa stii ceva sigur'
    • +6 (8 voturi)    
     Mare manipulator (Luni, 6 iulie 2020, 7:57)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     E ca si cum ai ajunge la spital si inainte de operatie semnezi o hartie pe propria raspundere.. ca s ar putea sa mori. Ce faci, mori? De cele mai multe ori supravietuiesti operatiei. Asa si cu masca.. cantitatea de saliva, particule sunt oprite de masca, in marea majoritate. Nu exista protectie garantata. Si cand faci sex, folosesti prezervativ.. insa nicio masura de contraceptie nu e 100% sigura. Eu cred ca daca 4 oameni stau intr o camera fara masti 1h socializand (unul dintre ei fiind infectat) au mai multe sanse de infectare decat daca toti ar fi purtat masti.. e vorba de statistica pana la urma.
  • +9 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 iulie 2020, 19:55)

   [anonim] i-a raspuns lui Boham

   • -11 (23 voturi)    
    Poti lua COVID-19 prin OCHI... cu 10 masti pe nas (Duminică, 5 iulie 2020, 21:50)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui

    Eu n-am zis ca aia care spun sa porti mascsa sunt prosti ci doar ca ei NU ti-au spus tot adevarul

    si adevarul e asta: MASCA chirurgicala NU te protejeaza de coviv-19 pt ca il poti lua si prin OCHI, prin mucoasa ochilor

    jumatatea de adevar e faptul ca nu ti se spune ca porti masca pt ca esti SUSPECT e covid, de fapt ideea cu masca e ca tu o porti nu pt tine ci pt ceilalti ca sa incerci sa ii protejezi in caz ca esti bolnav

    dar asta nu inseamna ca nu vei imbolnavi pe nimeni altcineva ci doar ca daca porti masca vei imbolnavi mai putini oameni fiindca materialul ala nu va lasa virusul sa zboare prea departe
    • +14 (20 voturi)    
     Bravo! (Luni, 6 iulie 2020, 0:25)

     _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui Boham

     Bine, deșteptule, ți’ai răspuns singur după multe comentarii stupide: purtăm măști ca să reducem numărul de persoane pe care le’am putea infecta în caz că am fi infectați!
     • -3 (7 voturi)    
      Și dacă nu ești infectat de ce ai accepta să porți (Luni, 6 iulie 2020, 6:59)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

      masca?
     • -3 (5 voturi)    
      Pai di daca nu esti?!!! (Luni, 6 iulie 2020, 7:21)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

      Porti doar ca asa ti se spune sau din Efect de Turma?
     • -1 (3 voturi)    
      Eu asta am spus tot timpul. ca REDUCE (Luni, 6 iulie 2020, 12:57)

      Boham [utilizator] i-a raspuns lui _Un stelist_

      dar a REDUCE nu e totuna cu a PROTEJA

      masca chirugicala NU te protejeaza de covid, asta am spus. ci doar reduce riscul ca TU sa dai covid altcuiva
  • +4 (10 voturi)    
   Exemple: (Duminică, 5 iulie 2020, 22:16)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Boham

   https://www.pnas.org/content/117/26/14857
   https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0016018
   • -10 (14 voturi)    
    Cum apar ele studiile exact cand e nevoie :-))) (Duminică, 5 iulie 2020, 23:23)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    nu ti se pare putin suspect faptul ca acest 'studiu' apare exact acum in IUNIE 2020 ???

    si incepe cam asa: 'The use of face masks in public settings has been widely recommended by public health officials during the current COVID-19 pandemic.'

    deci e CU DEDICATIE dar sa trecem peste asta la text: 'The masks help mitigate the risk of cross-infection via respiratory droplets; '

    help mitigate adica exact ce spuneam eu mai sus, adica NU te protejeaza de covid ci doar ii ajuta pe cei care au deja covid sa nu raspnadeasca boala la foarte multi ci doar multora

    Daca ati si citi ce spune acest 'studiu' dcare e de fapt o lunga insiruire de pareri, fara nici o valoare stiintifica ati vedea ca:

    - The rationale behind the recommendation for using masks or other face coverings is to reduce the risk of cross-infection via the transmission of respiratory droplets from infected to healthy individuals

    deci scopul e de a REDUCE posibilitatea infectarilor deci NU protrejeaza de covid ci doar REDUCE amploarea infectarilor :-)))
  • +2 (4 voturi)    
   Masca (Luni, 6 iulie 2020, 7:49)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   In sine nu protejeaza de Covid, insa impiedica raspandirea pe o raza mare a particulelor de saliva - mai ales cand vorbesti.. de obicei vorbesti cu precipitatii :))
 • +8 (16 voturi)    
  Greu nu e doar orisice initiativa in raport.. (Duminică, 5 iulie 2020, 17:57)

  constatator [utilizator]

  .. cu China, cine se mai ascunde nu face nimic in afara de crima ipotriva umanitatii, am zis!!
  • -5 (11 voturi)    
   China tine Sars-Cov2 in lab. Wuhan din 2012 (Luni, 6 iulie 2020, 1:52)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui constatator

   https://www.thetimes.co.uk/article/seven-year-covid-trail-revealed-l5vxt7jqp

   Ancheta devastatoare pentru regimul comunist de la Beijing.

   Jurnalisti britanici afirma ca au dovada scrisa (teza de doctorat a unui cercetator chinez) ca autoritatile chineze stiau de coronavirusul actual inca din august 2012.

   Nu au comunicat nimic nici OMS-ului, nici altor specialisti din afara Chinei.

   Tulpina a fost trimisa la laboratorul din Wuhan, acolo de unde spuneau americanii ca a scapat in 2019 datorita unor erori la masurile de securitate.

   China a negat pana acum, a refuzat orice ancheta si poate nu va vine sa credeti insa abia zilele astea va fi primita in Wuhan, sa mearga la acel laborator, o echipa "independenta" de la OMS !

   Virusul provenea de la liliecii dintr-o mina de cupru, unde deja murisera 3 mineri cu exact aceleasi simptome ca boala Covid19, alti 3 se vindecasera in spitalul in care cercetatorul si-a facut studiul pentru doctorat, spital unde lucra ca profesorul doctor care era indrumatorul sau de teza.

   Daca se va confirma informatia, devine foarte clara responsabilitatea directa a Chinei in moartea a peste 500.000 de oameni (pana acum) pe intreaga planeta.
 • -10 (48 voturi)    
  Concluzia (Duminică, 5 iulie 2020, 18:01)

  JohnR [utilizator]

  Concluzia simpla e urmatoarea: daca virusul asta era foarte mortal, putea sa rada rasa umana de pe fata pamantului in cateva luni. Sa ai nevoie de 18 luni sa poti raspunde cu un vaccin, e alarmant. E ca si cand aflam de un asteroid care ne va distruge in 3 luni insa avem nevoie de 18 luni pentru a organiza o misiune spatiala. Practic nu suntem cu nimic mai buni decat am fost la gripa spaniola, acum mai bine de 100 de ani. Nu mai vorbesc de faptul ca sanatatea populatiei a fost tot in declin in ultimii 100 de ani. Nici macar o alimentatie corecta nu a putut sa recomande sau sa impuna. Rusine industriei/sistemului medical global si a asa zis specialistilor din domeniu! E nevoie de un Elon Musk si in sistemul medical.
  • +17 (27 voturi)    
   Cine-ti spune ca-ti face un vaccin in trei luni (Duminică, 5 iulie 2020, 19:25)

   AliB [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   TE MINTE IN FATA. Este imposibil, Si nu pentru ca cercetatorii sunt incompetenti. Pentru ca la un vaccin trebuie verificate atat de multe caracteristici (de la siguranta la eficienta) incat e imposibil de facut in 3 luni, sau in 6, sau in 12.

   Vrei un vaccin administrat la 1 bilion de oameni care dezvolta efecte secundare dupa 4 ani?

   Abordarea corecta in fata unei potentiale pandemii este localizarea focarului, urmata de stingerea lui. Lucruri care trebuiau facute cel tarziu la sfarsitul lui decembrie 2019, inainte ca boala sa iasa in China. Lumea a pierdut trenul asta, in mare masura din cauza claunilor care conduc azi America.

   Pana in primavara lui 2018 US a avut un grup de specialisti desemnati sa tina sub obervatie potentiale focare de infectie.
   La investire administratia Trump a primit un caiet in 64 de puncte despre ce trebuie facut in caz de pandemie (acum este public, The Pandemic Playbook).
   Pana in octombrie 2019 US a avut o persoana de legatura a CDC in China; cu acceiasi misiune: sa tina sub obervatie infectii cu potential pandemic (o idee foarte buna dat fiind faptul ca majoritatea pandemiilor au ca sursa Asia).

   In momente de criza cineva trebuie sa conduca, sa aiba initiativa si sa stie ce sa faca. Pana cu putin timp in urma conducerea a fost asigurata de US, specialisti pe teren, oamen de legatura cu OMS, hotarari cu aplicabilitate pe arii largi.

   Asa s-a rezolvat pendemia de H1N1 in 2009. Stie cineva in Romania ca in 2009 a fost o pandemie de gripa porcina (adica gripa spaniola, aia din 1917-18) cu pana la 1 bilion de infectati si peste 250000 de morti? A intrat cineva in panica atunci? Multi probabil nici n-au stiut ca anul ala milioane s-au imbolnavit si sute de mii au murit.
   Si asta pentru ca cineva a tinut bine fraiele in mana si-au stiut ce fac. Au tacut si si-au facut treaba.

   Pandemia de azi nu e consecinta greselilor in medicina/epidemiologie. E consecinta unui leadership de r****t.
   • -9 (11 voturi)    
    Scenariu (Duminică, 5 iulie 2020, 23:13)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui AliB

    Si ce o sa faca leadershipul ala la o noua pandemie daca in 4 luni suntem toti morti? Tu vorbesti de efecte secundare dupa 4 ani? In 4 luni nu mai exista omenire. Iar ultimul om in viata o sa fie un cercetator medical care moare completand formulare birocratice pentru faza 2 din 29 a vaccinului.
    • +4 (6 voturi)    
     Imi pare rau ca te dezamagesc (Luni, 6 iulie 2020, 6:53)

     AliB [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

     ..dar nici o specie nu e absolut vulnerabila la noi infectii. Din cauza unei chestii care se cheama variabilitate genetica. Avem gene diferite ca sa avem sanse de supravietuire in caz de stres biologic.

     Si in cazul Homo sapiens sapiens (adica noi) nu e nevoie decat de 10000 de indivizi ca sa asigure urmatoarea generatie. Speciei nu-i pasa daca tu sau eu supravietuim.

     Si nu te mai uita la filme catastrofa. Nu sunt bune pentru moral.

     P.S. Pardon. Exista o specie absolut vulnerabila la infectii: bananele. Toti pomii care fac banane sunt identici genetic. Si deja exista o infectie (boala Panama) care se raspandeste pe glob. Bananele vor disparea in viitorul apropiat ca specie daca nu se gasseste o solutie la boala. Dar noi nu suntem banane. Cheer up.
     • -1 (1 vot)    
      Last famous words (Miercuri, 8 iulie 2020, 13:35)

      JohnR [utilizator] i-a raspuns lui AliB

      "...nici o specie nu e absolut vulnerabila la noi infectii." Ignoranta ta si a celor ca tine e execrabila.
   • -10 (14 voturi)    
    Mai ai frați ? (Luni, 6 iulie 2020, 3:10)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui AliB

    ești uluitor și genial in același timp.
    Acum du-te in spatele Curții , nici nu trebuie sa tragi apa...pute oricum , cu masca sau fără
    • -1 (1 vot)    
     Incredibil (Miercuri, 8 iulie 2020, 13:36)

     JohnR [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

     Din cauza ratatilor ca el putem sa murim ca specie. O sa ridice din umeri.
  • -11 (21 voturi)    
   Cine a facut virusul ,poseda CUNOSTINTE (Duminică, 5 iulie 2020, 19:39)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   SUPERIOARE ,laboratoarelor guvernamentale.
   Cercetarea stiintifica la nivel mondial , este deficitara in medicina si farmacologie. Mai ales cea bazata pe granturi si sponsorizari.
  • +14 (18 voturi)    
   .... (Duminică, 5 iulie 2020, 20:34)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui JohnR

   In realitate media de varsta a tot crescut, boli care erau incurabile (cancerul de tiroida) are rata de supravietuire de 95% si nu datorita ceaiurilor, variola a fost eradicata, epidemia de febra tifoida care a facut ravagii in Romania ani la rand (apare frecvent in literatura interbelica) nu mai e posibila datorita unui vaccin. Sunt posibila operatii pe ochi, inima etc.
   Sa mai spun? Suntem mici , adevarat, poate ar trebui sa ne dea de gandit cum ne traim viata scurta. Nu sa dam vina pe stiinta.
   • -10 (12 voturi)    
    Degeaba (Duminică, 5 iulie 2020, 23:17)

    JohnR [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Daca un virus nou ne poate extermina in 4 luni. La ce o sa foloseasca toate vaccinurile existente? Unde sunt prioritatile?
 • +9 (27 voturi)    
  Oamenii de știință ? (Duminică, 5 iulie 2020, 18:44)

  Observatory [utilizator]

  Nu este mai simplu sa întrebați Partidul Comunist Chinez.
  Hai, nu va mai supărați , din China cu dragoste a venit pntru tot globul ( și gloabele)
  Pupați PCC diferența de o litera PCR
 • 0 (20 voturi)    
  Stiinta nu e o religie (Duminică, 5 iulie 2020, 21:37)

  animatron [utilizator]

  In stiinta totul este subiect de dezbatere, asa se avanseaza, nu cu dogme sau excomunicari ale celor care contesta versiuni ale "majoritatii cercetarilor".

  De fapt, aproape tot ce s-a descoperit a fost de obicei urmarea unor demersuri care erau contrare "dogmelor" stiintifice ale vremii lor.

  OMS-ul, foarte prost condus si din pacate poluat la varf de admiratii fata de China comunista, a picat fix in aceasta capcana, negand sau ignorand unele probleme evidente doar pentru "nu exista inca dovezi stiintifice sau studii".

  Observati punctul 1 din articol, cel referitor la diferentele genetice intre oameni care duc la raspunsuri diferite in cata bolii Covid19.

  Va asigur ca pana si dupa publicarea unor studii si teste clinice vor fi destui care vor nega importanta factorului genetic si vor cauta cu incapatanare sa explice totul prin "diferente sociale", doar pt ca genetica nu e deloc "egalitarista" deci nu corespunde unei anume ideologii.

  Medicina viitorului va fi una individualizata pe baza factorului genetic.
  Mai e pana atunci dar deja s-a plecat pe drumul asta.

  Punctul 2, cel despre durata imunitatii, ne arata ca oamenii de stiinta inca nu au habar cat poate proteja o astfel de imunitate dobandita.

  Rezulta ca ceea ce a facut Suedia sau alte state cu guverne adepte ale "imunizarii de turma" a fost o politica bazata nu pe stiinta si pe considerente de natura politico-economica (pur si simplu era prea scump si complicat sa protejeze multimile).
  Mii de suedezi au murit abandonati de guvernul lor care a dat din umeri (epidemiologul sef a recunoscut ca "a subestimat" gravitatea situatiei dar nu sunt demisii pe acolo, doar o ancheta).

  Sa speram ca virusul nu va suferi vreo mutatie prea periculoasa si ca vom avea un vaccin functional macar in primavara lui 2021.

  Cat despre originea Sars-cov2, vedeti ca nu exista consens, ci doar presupuneri ale "majoritatii" cum ca "e probabil". Cel de la lilieci e la 96%, trebuie unul la +99% asemanare genetica, inca nu l-au gasit.
 • -7 (11 voturi)    
  deci stati linistiti (Duminică, 5 iulie 2020, 23:55)

  nash pandelica [utilizator]

  se lucreaza. intens. in cinci, zece ani, vorm avea cinci sau zece vaccinuri, pe zone geografice.
  si vor fi...gratuite, de la bujet, coane fanica.
  adica, va da statul !:-)
 • +6 (10 voturi)    
  Dar, la oricare virus (Luni, 6 iulie 2020, 0:22)

  Ciprian1979c [utilizator]

  fiecare individ reacționează diferit! Eu unul, de ex, nu am făcut în viața mea gripa, nu am stat niciodată "la pat''! Ba mai mult, cand nevasta mea are gripă (zace la pat, rau, febra, tot tacâmul) - evident ca nu te poți feri de soție - eu am maxim nasul un pic înfundat dimineața si asta e tot! In schimb, o data la câțiva ani, fac roșu în gât (știu, ăla e de la bacterii,e altceva, dar ca idee).
 • -6 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 iulie 2020, 1:01)

  [anonim]

 • +3 (9 voturi)    
  O chinezărie generalizată... (Luni, 6 iulie 2020, 2:25)

  Namaste [utilizator]

  agenții Chinei sunt guvernanții cu cohorta de aplaudaci.
 • -13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 6 iulie 2020, 5:36)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   Ce cauți între ele? (Luni, 6 iulie 2020, 18:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui

   Acele animale nu ți-au transmis nici-un virus cât timp nu te-ai băgat fără cunoștințe în mediul lor.Virusul a ajuns la om din cauza unor obiceiuri proaste-consumul cărnii acelor animale în stare crudă.Orice preparat culinar dacă este prelucrat termic nu transmite nici-un virus.COVID este distrus la temperaturi de peste 90 grade Celsius și cu asta se deosebește de toți virușii cunoscuți care sunt distruși la 38-40 grade celsius.De aia faci febră(temperatură) când ai gripă,corpul vrea să elimine virusul și reușește crescând temperatura.La COVID corpul nu are soluții,crește temperatura până distruge corpul nu virusul.De aceia se folosesc în tratament proceduri de menținere a temperaturii corpului în limita a 37-38 de grade celsius ,sperând ca virusul să slăbească acțiunea și corpul să-și revină.Multe speranțe și puține șanse.Bună sau rea,masca de protecție este singura barieră,până se va descoperi un dispozitiv perfecționat care să-i ia locul.Eu văd rezolvare într-un astfel de dispozitiv decât tratament ori vaccin.
 • -1 (7 voturi)    
  un singur lucru e sigur (Luni, 6 iulie 2020, 9:51)

  martel55 [utilizator]

  ca stiinta aia mult laudata de ateistis i neomarxisti e vrajeala marii, a dat un big fail cu ocazia asta, aratand ca in medicina suntem tot in epoca antica de fapt


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by