Un studiu pe scară largă efectuat în Spania arată că doar 5% din populație a dezvoltat anticorpi pentru COVID-19, întărind dovezile că atingerea imunității în masă este „irealizabilă”, a notat luni revista medicală Lancet potrivit CNN.

SpaniaFoto: Agerpres

Studiul arată că 95% din populația Spaniei rămâne vulnerabilă în fața coronavirusului. Imunitatea în masă este atinsă când un procent suficient de mare din populație a fost infectat cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinat împotriva sa), făcând răspândirea acesteia în mod natural ineficientă.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat pentru CNN că studiul spaniol, realizat la nivel național pe un eșantion reprezentativ de 61.000 de participanți, pare să fie cel mai mare realizat până acum din zecile de studii serologice efectuate de țările europene.

Studiul confirmă descoperirile unei cercetări din Geneva, Elveția, efectuate pe 2.766 de participanți și publicate în Lancet în 11 iunie. Studii similare au fost realizate în China și Statele Unite.

„Descoperirile cheie din aceste cercetări reprezentative arată că majoritatea populației pare să nu fi fost expusă la COVID-19, chiar și în zonele în care virusul s-a răspândit pe scară largă”, a notat Lancet într-un comentariu publicat alături de descoperirile din studiul spaniol.

„În lumina acestor descoperiri orice abordare care își propune să atingă imunitatea în masă prin infectare naturală este nu doar profund lipsită de etică, dar și irealizabilă”, notează Isabella Eckerle, șefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva și Benjamin Meyer, un virolog de la Universitatea Geneva.

Doctorii nu sunt siguri dacă anticorpii protejează o persoană de a fi reinfectată cu noul coronavirus și nu este clar deocamdată pentru cât timp sau cât de bine protejează împotriva virusului.

Studiul spaniol evaluat inter pares a fost efectuat în luna aprilie când țara se afla încă în carantină și a fost realizat de către agențiile guvernamentale responsabile de cercetare și epidemiologie.

Citește și: