Speranțele Suediei de a primi o mână de ajutor din partea imunității în masă pentru combaterea pandemiei de COVID-19 a primit o nouă lovitură joi când a fost publicat un studiu care arată că mai puține persoane au dezvoltat anticorpi decât era anticipat, relatează Reuters.​

Suedia in vremea pandemieiFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Controversata strategie suedeză a permis ca restaurantele, barurile, afacerile și majoritatea școlilor să rămână deschise în timp ce aproape toată Europa se afla în carantină.

Deși oficialii Agenției de sănătate publică au subliniat că obținerea imunității în masă nu este un scop în sine, aceștia au afirmat de asemenea că strategia autorităților este de a încetini răspândirea pandemiei pentru a nu copleși sistemul de sănătate, nu suprimarea virusului.

Însă potrivit ultimului studiu, cel mai amplu realizat până acum, doar 6,1% din suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub nivelurile necesare pentru a obține o imunitate în masă măcar parțială.

„Răspândirea este mai scăzută decât ne așteptam dar nu cu mult mai mică”, a declarat epidemiologul-șef al țării, Anders Tegnell într-o conferință de presă, adăugând că virusul nu se comportă ca bolile anterioare.

„În acest stadiu avem diferite niveluri de imunitate în diferite segmente ale populației, de la 4-5% la 20-25%”, a declarat acesta.

Imunitatea în masă, când un procent suficient din populație a dezvoltat imunitate în fața bolii încât aceasta nu se mai poate răspândi eficient, este deocamdată netestată în cazul noului coronavirus iar măsura și durata în care pacienții care s-au vindecat beneficiază de imunitate este la fel de incertă.

Suedia a depășit miercuri 5.000 de decese cauzate de COVID-19, având o rată a fatalităților mult mai ridicată decât celelalte țări scandinave dar mai scăzută comparativ cu unele care au implementat măsuri de carantină stricte, precum Marea Britanie, Italia sau Spania.

Citește și: