Suedia, care a optat pentru o strategie mai relaxată pentru combaterea pandemiei de coronavirus decât majoritatea țărilor europene, a înregistrat șapte zile la rând cel mai mare număr de decese de COVID-19 pe cap de locuitor din Europa, relatează Reuters.

Suedia in vremea pandemieiFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Suedia a păstrat majoritatea școlilor, restaurantelor și afacerilor deschise în timpul pandemiei.

Deși numărul deceselor este în scădere în țara scandinavă, autoritățile au raportat o medie de 6,25 decese la un milion de locuitori pentru șapte zile la rând între 12 și 19 mai, potrivit site-ului Ourworldindate.org.

Cifra este cea mai ridicată din Europa, fiind peste cea a Marii Britanii, care a înregistrat 5,75 de decese la un milion de locuitori.

Raportat la perioada întregii pandemii Suedia încă are mai puține decese pe cap de locuitor decât Marea Britanie, Spania, Italia și Franța, care au optat pentru implementarea carantinei, dar mult mai mare decât celelalte țări nordice: Danemarca, Norvegia și Finlanda.

Strategia suedeză, bazată preponderent pe conformare voluntară și respectarea unor reguli de igienă de bază, a fost criticată drept un experiment social periculos cu viețile oamenilor dar a și fost dată drept exemplu de model pentru viitor de Organizația Mondială a Sănătății.

Abordarea Suediei însă pare să fi atenuat impactul asupra economiei, creșterea economică scăzând în primul trimestru mult mai puțin decât în Danemarca sau Norvegia.

Citește și: