Cât succes a avut strategia suedeză de combatere a pandemiei? Cifrele spun o altă poveste decât cea a autorităților

de S.J.     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2020, 17:32 Actualitate | Coronavirus


Suedia
Foto: Profimedia via DigiSport
Autoritățile suedeze afirmă că strategia de combatere a pandemiei COVID-19, cu opoziția față de carantină și măsuri drastice, a avut succes. Cifrele spun o poveste diferită. În rândul celorlalte țări nordice, care împărtășesc o cultură comună, caracteristici geografice și sociale similare, contrastul cu Suedia este mare, notează CNN.

Suedia a avut o strategie aparte pentru a combate pandemia COVID-19. Țara nordică nu a urmat exemplul vecinilor europeni în a impune restricții stricte asupra vieții cetățenilor iar imaginile cu oamenii mergând la muncă pe străzi aglomerate sau stând la povești în cafenele și baruri au ridicat sprâncene.

Copiii mici au continuat să meargă la școală, deși universitățile și orele pentru copiii mai mari au trecut la învățământ la distanță. Afacerile, de la frizerii la restaurante, au rămas deschise, deși oamenii au fost sfătuiți să muncească de acasă atunci când este posibil.

În 7 aprilie, guvernul a adoptat legislație care să-i permită să acționeze rapid și să ia decizii privind măsuri temporare acolo unde este nevoie. Vizitele la azilurile de îngrijire a bătrânilor au fost închise la 1 aprilie iar Ministerul Sănătății le-a cerut oamenilor să se abțină de la călătorii neesențiale, adăugând: „Păstrați distanța și fiți responsabili”.

Și în rândul celorlalte țări nordice, care împărtășesc o cultură comună, caracteristici geografice și sociale similare, contrastul cu Suedia este mare.

Finlanda a declarat starea de urgență, a închis școlile și interzis adunările de mai mult de 10 persoane în 16 martie, a introdus carantina în regiunea Uusimaa în 28 martie și a închis restaurantele, cafenelele și barurile la 1 aprilie.

Danemarca a anunțat restricții cuprinzătoare asupra vieții economice în 11 martie și a fost printre primele țări din Europa care a închis granițele, magazinele, școilile și restaurantele, alături de interzicerea adunărilor publice.

Norvegia a început să introducă restricții de călătorie la jumătatea lunii martie și între timp a închis școlile și creșele, interzis folosirea caselor de vacanță, anulat evenimente publice și închis afaceri ca frizeriile și saloanele de îngrijire a părului.

Rata deceselor în Suedia a crescut acum semnificativ comparativ cu multe țări din Europa, ajungând la peste 21 la 100.000 de locuitori, potrivit cifrelor furnizate de Universitatea John Hopkins. Prin contrast, Danemarca a înregistrat puțin mai mult de 7 decese la suta de mii de locuitori iar Norvegia și Finlanda mai puțin de 4.

Suedia a înregistrat 18.640 de infecții cu noul coronavirus și 2.194 decese la o populatie de 10,3 milioane de locuitori. Danemarca a raportat 8.773 de cazuri COVID-19 și 422 de decese la o populație de 5,8 milioane, Norvegia 7.449 și 202 decese în rândul celor 5,4 milioane de locuitori iar Finlanda 4.576 infecții și 190 de decese la populația sa de 5,5 milioane.

Danemarca și Norvegia încep să își relaxeze restricțiile, copiii întorcându-se la școală în ultimele 10 zile, în clase mai mici și cu respectarea unei distanțe de 2 metri între elevi. Frizeriile și alte afaceri cu contact limitat între clienți se vor redeschide în Norvegia de luni, în timp ce Finlanda a prelungit restricțiile până pe 13 mai.

Ceva mai departe, Cehia, o țară cu o populație apropiată de cea a Suediei (10,7 milioane de locuitori), a înregistrat 7.404 de infecții și 221 de decese, în jur de două decese la 100.000 de locuitori.

Aceasta a urmat o abordare semnificativ diferită asupra pandemiei, închizând școlile, restaurantele, barurile și majoritatea magazinelor, alături de restricționarea călătoritului și impunerea carantinei obligatorii celor care se întorc din zone de risc. De asemenea a făcut obligatorie purtarea măștilor de protecție în public.

Suedia nu a înregistrat atât de multe decese ca Italia sau Spania, care au în jur de 44 respectiv 49 morți la suta de mii de locuitori, sau Marea Britanie, cu peste 31 de decese la 100.000 de locuitori. Dar există o multitudine de diferențe complexe între Suedia și aceste țări care fac o comparație directă mai dificilă, ca de exemplu că Italia are o populație mai bătrână, mai mulți fumători și un număr ridicat de gospodării multigeneraționale.Suedia în timpul pandemiei

Abordarea suedezăÎn 28 martie o petiție semnată de 2.000 de cercetători suedezi, printre care și Carl-Henrik Heldin - președintele Fundației Nobel - a cerut guvernului să „ia măsuri imediate pentru a se conforma recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății”. Oamenii de știință au adăugat că „aceste măsuri urmăresc să limiteze drastic contactul dintre oameni în societate și să mărească semnificativ capacitatea de testare a persoanelor suspecte că au fost expuse infecției COVID-19”.

„Aceste măsuri trebuie adoptate cât mai rapid cu putință, cum este situația în țările europene învecinate. Țara noastră nu trebuie să fie o excepție în efortul de a preveni răspândirea pandemiei”, au mai scris cercetătorii.

Petiția a afirmat că tentativa de „a crea imunitate în masă, în aceeași manieră ca în cazul unei epidemii de gripă, are puțin sprijin științific.

Autoritățile suedeze au negat în mod repetat că urmăresc o strategie de a crea imunitate în masă, mai ales după ce guvernul britanic despre care se zvonea la un moment dat că ar urmări un obiectiv similar, a renunțat la idee și a impus o carantină strictă, ca urmare a unor critici severe.

Lenna Hallengren, ministrul suedez al sănătății a declarat pentru CNN că „Nu există nicio strategie pentru a crea imunitate în masă în Suedia ca răspuns la pandemia COVID-19. Suedia împărtășește acelelași obiective ca toate celelalte țări - de a salva vieți și proteja sănătatea publică”.

Jan Albert, un profesor în cadrul Departamentului de Microbiologie la Karolinska Institutet a afirmat însă că „Este clar că Suedia a avut mai multe decese (n.r. decât multe alte țări europene) până acum, iar asta se datorează probabil parțial și fiindcă nu am avut o carantină strictă și impusă prin lege”.

Acesta susține că însă majoritatea oamenilor de știință din Suedia au păstrat tăcerea privind planul de imunitate în masă deoarece credeau că ar putea funcționa.

„Care este strategia celorlalte țări?” a întrebat profesorul.

„Aceasta (n.r. imunitatea în masă) era singurul lucru cunoscut care în cele din urmă va opri pandemia, doar dacă nu vom avea un vaccin în timp util, ceea ce este destul de improbabil”, a afirmat Jan Albert.

„Adevărul este că nimeni, nimeni în Suedia, nimeni oriunde altundeva, nu știe care este cea mai bună strategie. Vom vedea cu timpul”, a continuat profesorul.

Acesta a declarat că măsurile de carantină stricte „ajută doar la aplatizarea curbei dar asta nu înseamnă dispariția cazurilor, ele doar sunt amânate în timp”, adăugând că „atât timp cât sistemul de sănătate poate face față în mod rezonabil numărului de cazuri și oferă asistența de care este nevoie, nu este clar că amânarea cazurilor în timp este mai bună”.


Spital suedez

Protejarea sistemuluiJan Albert crede că sistemul de sănătate suedez face față pandemiei, la fel ca Peter Lindgren, directorul Institutului Suedez pentru Economia Sănătății.

Lindgren a declarat pentru CNN că numărul persoanelor tratate în secțiile de terapie intensivă în ultimele săptămâni a fost stabil, „așa că din acest punct de vedere (n.r. strategia autorităților) trebuie să fie un succes”.

Dar acesta a adăugat că „unde a eșuat, cred, este că a boala a fost transmisă în azilurile și centrele de îngrijire a bătrânilor. Avem decese drept consecință a acestui lucru”.

Ministrul suedez al sănătății a declarat, la rândul ei, că „una din principalele îngrijorări din momentul actual în Suedia este întărirea protecției celor care trăiesc în centre de asistență pentru persoane vârstnice”. Potrivit acesteia „încă este prea devreme pentru a trage concluzii ferme asupra eficacității măsurilor luate în Suedia”.

Lenna Hallengren a mai subliniat că doar fiindcă Suedia „nu are o carantină totală”, nu înseamnă că „totul decurge ca și când lucrurile ar fi normale” și că măsurile luate sunt „reevaluate continuu” cu ajutorul experților pentru „a asigura că măsurile adecvate sunt luate la timpul potrivit”.

Agenția pentru Sănătate Publică din Suedia a prognozat în cursul acestei săptămâni că aproape o treime din rezidenții capitalei Stockholm vor fi infectați cu COVID-19 până la 1 mai. Aia ar însemna aproape 200.000 de persoane, mult mai multe decât numărul cazurilor raportate la nivel național până acum.

Dar la mai puțin de o zi de la publicarea raportului, agenția a stârnit confuzie când a anunțat pe Twitter că a „detectat erori” în raport, spunând însă că modelul matematic a fost revizuit și că doar 26% din populația Stockholmului ar fi infectată până la 1 mai, menționând că pentru fiecare caz raportat de COVId-19 există aproximativ 75 de cazuri nedepistate.

Epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell a afirmat, vinerea trecută, că țara este acum mult mai pregătită să facă față unui al doilea val al pandemiei întrucât atât de mulți oameni au fost expuși în Suedia coronavirusului.

Acesta a declarat pentru BBC că abordarea relativ relaxată a autorităților „a funcționat în unele aspecte”, întrucât au rămas întotdeauna cel puțin 20% paturi libere în secțiile de terapie intensivă pentru a îngriji pacienții COVID-19, un obiectiv și pentru țările care au impus măsuri de carantină stricte.

„Credem că am trecut de vârful epidemiei în urmă cu o săptămână”, susținea Anders Tegnell vinerea trecută.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13647 vizualizari

 • +3 (13 voturi)    
  stiti care e avantajul suedezilor? (Marţi, 28 aprilie 2020, 17:40)

  bobo2 [utilizator]

  Nu au nici o teama ca le va fi mai rau. Tarile care si-au tinut cetatenii inchisi tremura de frica pentru ce se va intampla odata cu relaxarile.
  • +1 (3 voturi)    
   asta e un avantaj? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:31)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   pai tocmai de asta au cea mai mare mortalitate dintre tarile nordice la coronavirus?
   N-au decat sa nu puna restrictii iar numarul de morti sa creasca si mai mult.
 • +1 (9 voturi)    
  evaluarea e facuta dintr-o singura perspectiva (Marţi, 28 aprilie 2020, 17:57)

  sorin3 [utilizator]

  O evaluare coreta ar trebui facuta in momentul in care se va putea considera epidemia terminata, de exemplu la descoperirea unu vaccin.
  Doar atunci se vor putea compara numarul de imbolnaviri/morti sin cauza COVIND dar nu numai(pt ca societatea nu cstiga nimic daca reduce numarul de imbolnaviri/morti Covind dar creste numarul de morti din alte motive cauzate restrictiile impuse) dar si starea economiei , a bugetului si a sanatatii mentale in Suedia omparativ u alte tari.
  Adica daca in loc de cei 10 morti in plus la mia de locuitori datorati Covind avem 20 de sinucideri in plus datoare izolarii s-ar putea ca izolara sa nu fi fost cea mai buna solutie.
 • -1 (9 voturi)    
  Sa vedem diferenta la PIB si la somaj (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:02)

  YorkshireTerrier [utilizator]

  Acolo se vede daca au avut succes sau nu.

  1000 de decese in plus sau in minus nu inseamna nimic daca cifrele economice arata bine.

  Si nu vreau sa aud texte despre tragediile individuale, pentru ca la nivel guvernamental nu se face micromanagement! Se lucreaza cu cifre mari la nivel de tara si se gandeste in perspectiva. Nu poti amaneta slujbele a milioane de oameni si vitorul tarii pe termen mediu doar ca niste oameni deja grav bolnavi sa mai traiasca trei-patru luni sau un an in plus.

  Zisele tragedii personale se vor intampla oricum. Toti am avut sau vom avea rude/prieteni de ingropat si toti vom ajunge la un sfarsit... Asta nu inseamna ca avem dreptul sa sacrificam viitorul unor tari si generatii intregi dintr-un fals umanitarism.
 • +2 (6 voturi)    
  Pai acum (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:02)

  panda_rosu [utilizator]

  Doar n-o sa isi dea cu firma in cap, normal ca se lauda singuri pt ce masuri au luat (de fapt pt ce masuri nu au luat).

  Probabil i-a ajutat si gena, se pare ca de vestici se lipeste mai usor virusul, altfel ar fi trebuit sa fie ca in spania, sau mai rau, pt ca spania e imediat deja de 2 luni in carantina stricta si tot nu se calmeaza.
 • -1 (17 voturi)    
  Suedia le stă în gât talibanilor austerității. (Marţi, 28 aprilie 2020, 18:11)

  elder [utilizator]

  Ce nu pot să spună suedezii. Desigur lucrurile „incorecte politic”. Comparativ cu alte state nordice Suedia are 20% imigranți. 90% din ei provin din state cu climă caldă și foarte caldă și care în timpul sezonului rece din Suedia dezvoltă niște viroze cumplite. Aceste viroze sunt transmise și copiilor suedezi la un nivel și o gravitate a bolii mult peste cele de acum un deceniu. Lockdown total implică scăderea imunității copiilor (alt lucru incorect politic care nu trebuie spus). Izolarea copiilor contribuie la scăderea imunității lor. (Astronauții când revin pe pământ -dintr-un mediu steril într-un mediu nesteril- trebuie să ia gamaglobulină). Și fragilizarea sistemului imunitar al copiilor va conduce în sezonul rece la agravarea virozelor în rândul lor și la evoluții fatale. Mai pe scurt între a risca sănătatea copiilor și a proteja sănătatea copiilor suedezii au ales.
  • +2 (4 voturi)    
   Corect (Miercuri, 29 aprilie 2020, 0:34)

   Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui elder

   Corect! Aberatii corecte!
  • +2 (4 voturi)    
   Sursa? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 4:42)

   DarthV [utilizator] i-a raspuns lui elder

   "90% din ei provin din state cu climă caldă și foarte caldă și care în timpul sezonului rece din Suedia dezvoltă niște viroze cumplite"
 • +1 (13 voturi)    
  Long term Suiedia va iesi mai bine (Marţi, 28 aprilie 2020, 19:34)

  Parzivall [utilizator]

  Economic, mental si bineinteles la sanatate, pt ca ei is ahead la herd immunity!!!
 • -1 (9 voturi)    
  Comparatii aberante (Marţi, 28 aprilie 2020, 21:33)

  gerado [utilizator]

  Desi nu sunt de acord cu strategia suedeza, nu pot decat sa remarc cat de slabe sunt articolele ce se refera la esecul ei. Comparatiile cu alte tari ce au intrat in carantina sunt aberante, strategia suedeza nu a fost una pe termen scurt si nu a avut scopul minimizarii infectiilor, ci dimpotriva, a fost si este o strategie pe termen lung ce tinteste la imunizarea populatiei care nu se poate realiza decat prin contracararea virusului de cat mai multi suedezi. Tocmai de aceea nu s-au pus restrictii de circulatie in tara, s-au tinut deschise barurile, restaurantele, statiunile de schi, etc, pentru ca in lipsa unui contact social tara nu-si putea urma strategia, aceea de infectare a populatiei. Oare cum s-ar fi mai putut realiza imunizarea de grup daca toata lumea ar fi stat in casa? Si cu toate astea, daca tot va uitati la cifre nu puteti sa nu observati cum suedezii al caror scop este sa se imbolnaveasca de coronavirus pentru a dobandi imunitate de grup stau mult mai bine decat tari al caror scop a fost si este limitatea infectarilor cu coronavirus. Daca toti suedezii infectati si vindecati de coronavirus capata imunitate de lunga durata asa cum si-a facut planurile Suedia, atunci la urmatoarele valuri recurente ale virusului din ce in ce mai putini suedezi vor cade prada virusului, pe cand celelalte tari este de asteptat sa fie lovite de o situatie cel putin la fel de grea ca cea prezenta. Abia la final peste 2-3 ani cand se va trage linie se va putea intr-advar observa daca strategia suedeza a dat roade sau nu.
  • +2 (10 voturi)    
   aruncati un ochi si prin New york (Marţi, 28 aprilie 2020, 22:46)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui gerado

   Si la ei a fost sarbatoare o vreme.
   Acum este iad. Desi vazuse ce se intampla in italia. Prin izolare se incetineste raspandirea virusului si mentine sistemele medicale la un nivel de ocupare caruia sa ii mai poata face fata.
   Pare ciudat dar asa e.
   Ia ganditi putin cu tot creierul: un om a infectat in 4-5 luni 3 milioane de semeni.
   Cate milioane oare ar fi fost infectate la ora asta daca nimeni nu lua masuri de lock down si mergea pe imunizare de la mama natura?
   Cum crezi ca ar fi putut functiona economia cand 15-20% din populatie este infectata si vreo 10 % bolnava ? Fara posibilitatea nici unui tratament pentru ca nici un sistem medical nu poate face fata unei mase de imbolnavire asa cum virusul asta are potential?
   Hai sa ne uitam la noi mai aproape. Cum ar fi fost daca ce s-a intamplat la Suceava ( in conditii de izolare relativa)era de 10 ori dar la scara nationala?
   Ati mai fi mers la munca prin autobuze cu oameni care tusesc? Sa stiti ca nu veti avea parte de ajutor medical daca va fi nevoie?
   • +1 (1 vot)    
    3 milioane? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 11:38)

    M188 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    Tare as fi curios sa stiu cum s-a ajuns la aberatia asta
   • -1 (3 voturi)    
    Suedia (Miercuri, 29 aprilie 2020, 12:00)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

    Te rog s averifici si sa vezi ca Suedia nu a ajuns in nici un moment la saturarea sistemelor medicale (UPU). Nici Belgia nu a ajuns si au mii de morti. In logica d ecare vorbesti de fapt, ca sa salvam mii de vieti eu zic sa ne intoarcem la viata de pestera, nu tu masini, nu tu poluare...suntem salvati.
 • +3 (9 voturi)    
  O mizerie... (Marţi, 28 aprilie 2020, 22:34)

  Gigi Kent [utilizator]

  Cautatul unor indicatori care sa arate ca totusi in Suedia e mai rau decat in alte tari nordice nu convinge pe nimeni. Ba nu au 10 milioane de infectati / morti. Vorbim de diferente mici … adica strategia lor a fuinctionat.
 • +2 (10 voturi)    
  Mere cu pere.. (Marţi, 28 aprilie 2020, 22:45)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  1. De ce comparatia cu celelalte tari nordice care au facut ceva? De ce nu cu alte tari care au facut ceva si au iesit mai prost (Franta, Italia, Belgia, Spania). Avantaj Suedia.
  2. O comparatie valida ca nr de locuitori, constitutie culturala ar fi cu Elvetia. Elvetia a facut ce au facut si ceilalti si sunt la egalitate cu Suedezii. Avantaj Suedia.
  3. Treaba nu e terminata...vezi ca urmeaza valuri si iar valuri. Atunci sa vad clasamentul si golaverajul final, nu in mijlocul campionatului.
 • +1 (7 voturi)    
  Ce spune autorul? (Miercuri, 29 aprilie 2020, 0:41)

  Capbreaz [utilizator]

  Cine este SJ? Strategia continua in toate tarile, pandemia nu e infrinta nicaieri in lume, oricit unii ''analisti'' vad unele state ''ca in manuale''. Virusul e aici si va fi multa vreme, oameni vor mai muri. Nu vad de ce exista o competitie in a numara mortii fiecarei tari, nu are nici o relevanta acum si nici la vara sau la vara urmatoare. Fiecare tara are legile, locuitorii, traditia, genetica si economia ei si fiecare aplica masurile pe care le crede de rigoare. La sfirsit tara respectiva isi va numara mortii, isi va plati datoriile sau isi va face altele, locuitorii lor platindu-le si traindu-si vietile in traditia, legile si economia ei. Orice comparatie este doar material scris dat multimii la citit in lipsa de alta ocupatie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by