Arhitectul planului suedez de combatere a pandemiei COVID-19 spune că rata mortalității ridicată din țară „a fost o surpriză pentru noi”, relatează Business Insider.

Anders TegnellFoto: Captura YouTube

Dr. Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, a apărut la emisiunea „The Daily Show with Trevor Noah” și a vorbit despre abordarea controversată a țării sale pentru combaterea răspândirii pandemiei coronavirus.

„Nu am calculat niciodată un număr al deceselor atât de mare inițial, trebuie să recunosc”, a declarat acesta adăugând că „am calculat că mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, dar rata mortalității chiar ne-a luat prin surprindere”.

UPDATE: Potrivit ultimei raportări a autorităților, Suedia a depășit joi pragul de 3.000 de morți.

Numărul deceselor în Suedia este cu mult mai mare decât în celelalte țări nordice și mai ridicat în unele state care au introdus carantina.

Tegnell a afirmat că există și aspecte pozitive în strategia neconvențională a Suediei care se bazează mai mult pe oameni să respecte distanțarea socială, fără prea multe reguli impuse.

Însă epidemiologul suedez a admis că „nu susțin că am avut succes din toate punctele de vedere. Rata mortalității este un lucru care ne îngrijorează foarte mult”.

Acesta a subliniat că Suedia a avut aceeași problemă ca multe țări europene în ceea ce privește numărul mare de decese din azilurile de bătrâni, deși vizitarea acestora a fost interzisă în Suedia.

„Este foarte dificil să ținem boala departe de aceste locuri”, a spus acesta. „Chiar dacă facem tot ce ne stă în putință, în mod evident nu este suficient”, a admis epidemiologul suedez, adăugând că „nu putem viața nimănui deasupra altora, nu lucrăm în acest fel”.

Anders Tegnell a declarat la sfârșitul lunii aprilie că din decesele înregistrate în Suedia cel puțin jumătate au avut loc în aziluri de bătrâni.

„Am crezut cu adevărat că aziluri noastre vor reuși mult mai bine să țină boala în afara lor decât au făcut-o în mod real”, i-a spus epidemiologul lui Trevor Noah.

Anterior, acesta a mai declarat că este „foarte dificil” de știut dacă impunerea carantinei ar fi prevenit mai multe decese deoarece atât de multe din ele au avut loc în aziluri și centre de îngrijire a bătrânilor.

Citește și: