Preocupată pentru sectorul său turistic lovit de pandemia de COVID-19, Croaţia şi-a redeschis joi frontiera pentru cetăţenii din zece ţări ale Uniunii Europene, a anunţat premierul Andrej Plenkovic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe lista acestor ţări figurează în special Germania, Slovenia şi Austria, ai căror cetăţeni sunt printre cei mai numeroşi vizitatori în fiecare an ai Croaţiei, mai ales pe coasta sa adriatică.

Croaţia a revocat "interdicţia temporată de trecere a frontierei pentru cetăţenii din mai multe ţări", a declarat Andrej Plenkovic în cursul unei reuniuni a cabinetului său.

"Deschidem pentru turism", a adăugat el, potrivit Agerpres. Măsura îi vizează de asemenea pe cehi, estonieni, unguri, letoni, lituanieni, polonezi şi slovaci.

Ţară membră a UE, Croaţia a înregistrat în 2019 circa 20 de milioane de turişti, dintre care aproape 90% străini. Unii experţi estimează că veniturile generate din turism, sector care reprezintă aproximativ 20% din Produsul Intern Brut (PIB) croat, ar putea scădea cu 70% în acest an din cauza efectelor pandemiei.

Croaţia a fost relativ ocolită de noul coronavirus, cu puţin peste 2.000 de persoane contaminate şi 100 de decese la o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, iar guvernul contează pe aceste circumstanţe pentru a atrage turişti în timpul verii.

Plenkovic a explicat că ţările ai căror cetăţeni pot vizita Croaţia au fost alese în funcţie de tendinţa epidemiei, similară celei din ţara sa.

Croaţia a început la 20 mai deschiderea frontierei sale, autorizând intrarea cetăţenilor din toate ţările UE, dar cu condiţia ca ei să călătorească din motive profesionale sau să deţină în Croaţia bunuri imobiliare, o navă sau o rezervare de cazare.

De acum cetăţenii celor zece ţări vizate de noua măsură nu vor fi obligaţi să-şi justifice călătoria. Ei vor trebui în schimb să-şi prezinte datele personale pe un site special înainte de a călători, cu scopul de a-şi reduce timpul de aşteptare la frontieră.