​Pisica Papille, în vârstă de nouă ani, primul animal de companie testat pozitiv cu noul coronavirus în Franţa, s-a vindecat de COVID-19, a anunţat un membru al familei sale adoptive, citat joi de Reuters, citată de Agerpres.

Pisica Papille (sursa foto: twitter)Foto: Hotnews

Doar câteva cazuri de animale domestice infectate cu noul coronavirus au fost raportate la nivel global. În cazul pisicii Papille, sursa probabilă de infectare a fost reprezentată de proprietarii ei, la rândul lor pacienţi testaţi pozitiv cu COVID-19.

"Nu ştiam ce era în neregulă cu ea", a declarat Brian, proprietarul felinei. El i-a rugat pe jurnaliştii de la Reuters să nu îi dezvăluie numele de familie, după ce a primit mesaje instigatoare la ură pe reţelele de socializare, în urma publicării de presa franceză a diagnosticului atribuit pisicii sale.

"Mamei mele i s-a părut ciudat că Papille prezenta aceleaşi simptome ca un om bolnav: oboseală, tuse şi episoade de letargie. Ne-am spus că poate era vorba despre COVID-19. Părea puţin probabil, dar era totuşi posibil", a adăugat Brian.

Bănuiala lor s-a dovedit a fi corectă.

Brian, în vârstă de 24 de ani, a prezentat primele simptome de COVID-19 la sfârşitul lunii martie. Angajat al unei fabrici de produse petrochimice, tânărul francez şi-a întrerupt munca şi s-a autoizolat la domiciliu, în aceeaşi casă în care locuiesc şi părinţii lui.

Câteva zile mai târziu, mama lui, Florence, a făcut febră mare şi se simţea epuizată. Testul ei a ieşit pozitiv. În timp ce Florence îşi petrecea convalescenţa la pat, Papille venea adeseori să o viziteze şi se ghemuia lângă ea, a dezvăluit Brian. Apoi, pisica s-a îmbolnăvit.

"Nu putea să stea în picioare, nu reacţiona deloc atunci când o strigam. Abia putea să îşi ridice capul. Noi am fost aceia care i-am transmis virusul", a declarat tânărul francez.

Papille a fost testată la una dintre principalele facultăţi de medicină veterinară din Franţa, aflată la periferia sud-estică a Parisului.

"Cazurile de transmitere de la om la animal nu reprezintă ceva imposibil, dar sunt foarte rare", a declarat Renaud Tissier, directorul ştiinţific de la Şcoala Naţională de Medicină Veterinară Alfort. "Nu cunoaştem cazuri de oameni care să fi fost infectaţi de animale de companie", a adăugat specialistul francez.