Pandemia adusă de noul coronavirus a ucis cel puțin 112.510 de persoane din întreaga lume de la apariția sa în decembrie în China, potrivit unui raport al agenției de presă AFP realizat pe baza unor surse oficiale. Peste 1,82 milioane de cazuri de infecție au fost diagnosticate în 193 de țări și teritorii de la începutul epidemiei. Statele Unite sunt țara cea mai afectată atât în ​​ceea ce privește numărul de decese, cât și în privința numărului de cazuri confirmate, cu peste 22.000 de decese și peste 555.000 de cazuri confirmate. După Statele Unite, țările cele mai afectate sunt Italia cu 19.899 de decese, Spania (16.972), Franța (14.393 de decese) și Regatul Unit (10.612).

CoronavirusFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • Fostul rabin israelian Eliahu Bakshi-Doron a murit duminică în urma unei infecții cu noul coronavirus. 79 de ani, a fost rabinul sefard al Israelului între 1993 și 2003.
  • Peste 700 de cadavre au fost strânse din locuințele din Guayaquil, capitala economică a Ecuadorului, unde serviciile sanitare și cele de pompe funebre au fost copleșite de pandemia Covid-19. Nu a fost specificată cauza morții.
  • Italia: o duminică de Paște cu cele mai puține decese. Italia a anunțat duminică doar 431 de decese în ultimele 24 de ore, minimul ultimelor 3 săptămâni. Pentru prima dată din 19 martie numărul morților a coborât sub 500 într-o singură zi.
  • După o săptămână petrecută în spital - inclusiv câteva zile la terapie intensivă - premierul britanic Boris Johnson a fost externat duminică. Recuperat, el a mulțumit celor care „i-au salvat viața” și în special asistenților medicali prezenți alături de el în timpul celor 48 de ore în care „totul s-ar fi putut schimba”.
  • Papa Francisc a propus în mesajul său de Paște „reducerea” sau chiar „anularea” datoriei țărilor sărace, a cerut reducerea sancțiunilor internaționale și „încetarea focului, global și imediat”. De asemenea, a exprimat speranța ca Europa să găsească „un spirit concret de solidaritate”.
  • Statele Unite: relaxarea măsurilor de blocaj ar putea fi posibilă în mai. Expertul principal al guvernului american, doctorul Anthony Fauci, a estimat că o redeschidere treptată a activităților economice în Statele Unite ar putea avea loc în mai.
  • Asia de Sud (India, Bangladesh, Pakistan, Afganistan etc.) ar putea suferi în 2020 cea mai modestă performanță economică în ultimii 40 de ani, a estimat Banca Mondială.
  • Întoarcerea lui Charles-de-Gaulle. Armata franceză a pus în izolare pe toți cei 1.900 de marinari, după ce port-avionul nuclear Charles-de-Gaulle a revenit la Toulon, din cauza depistării coronavirusului la bord.
  • OPEC și partenerii săi au convenit asupra „celei mai mari scăderi a producției din istorie”, în speranța creșterii prețurilor petrolului în ciuda tensiunilor dintre Moscova și Ryad. Prețurile petrolului au urcat luni dimineață pe piața asiatică.
  • Ministrul turc de Interne și-a dat demisia la două zile după ce anunțul privind măsurile de izolare luate în weekend a determinat populația panicată să facă cumpărături fără a respecta măsurile de distanțare socială. Câteva ore mai târziu, președintele Recep Tayyip Erdogan a refuzat demisia.
  • Poliția indiană a sancționat zece turiști străini, obligându-i să scrie de 500 de ori „îmi pare rău” pentru că au încălcat condițiile de izolare într-un oraș din nordul țării.
  • Un chinez a fost arestat duminică la Lima, fiind acuzat că ar fi oferit ilegal teste rapide ale Covid-19 pe care le-a furat de la Ministerul Sănătății, a anunțat poliția peruană. Tianxing Zhang, în vârstă de 36 de ani, mergea din ușă în ușă la Lima pentru a-și oferi ”produsul” pentru bani.