NASA a pierdut contactul cu micul său elicopter Ingenuity de pe Marte, în timp ce acesta efectua cel de-al 72-lea zbor, a anunțat agenția spațială, precizând că se caută o modalitate de a restabili comunicarea, potrivit AFP.

​Elicopterul ​Ingenuity și roverul Perseverance ale NASA, pe MarteFoto: NASA/JPL-Caltec / Zuma Press / Profimedia

Elicopterul, care seamănă cu o dronă mare, a devenit prima navă motorizată care a zburat pe o altă planetă în 2021. Acesta a ajuns pe Marte împreună cu roverul Perseverance, care acționează ca un releu pentru a transmite date între elicopter și Pământ.

Ingenuity a atins într-adevăr o altitudine de 12 metri în timpul zborului său de joi, a explicat NASA într-un mesaj publicat vineri seara.

Dar „în timpul coborârii sale, comunicațiile dintre elicopter și rover s-au încheiat mai devreme, înainte de aterizare”, a scris NASA.

Echipele însărcinate cu elicopterul „analizează datele disponibile și iau în considerare următoarele etape pentru a restabili comunicarea”, a adăugat agenția spațială americană.

Zborul fusese planificat pentru „a verifica sistemele elicopterului, după ce a aterizat mai devreme decât era prevăzut în timpul zborului precedent”, a adăugat aceasta.

Pe X (ex-Twitter), Jet Propulsion Laboratory (JPL) al Nasa, care se ocupă de nava spațială, a anunțat de asemenea că roverul Perseverance nu poate vedea în prezent Ingenuity, dar că echipele sale „ar putea lua în considerare posibilitatea de a se apropia pentru o inspecție vizuală”.

NASA a mai pierdut momentan contactul cu elicopterul în trecut, în special pentru o perioadă prelungită de aproximativ două luni anul trecut, dar această întrerupere a fost planificată la momentul respectiv.

Ingenuity, care cântărește doar 1,8 kg, a fost programat inițial să decoleze doar de cinci ori, dar misiunea a depășit toate așteptările.

În total, elicopterul a parcurs aproximativ 17 kilometri și a zburat la o altitudine de 24 de metri.

Longevitatea sa este remarcabilă, mai ales având în vedere că trebuie să supraviețuiască nopților marțiene geroase, păstrându-și căldura cu ajutorul panourilor solare care îi încarcă bateriile în timpul zilei.

El a devenit astfel tovarășul de călătorie al roverului Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viață străveche pe Marte.

Ingenuity, o misiune de succes

Experimentul Ingenuity a costat 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din totalul costului misiunii Perseverance (2,7 miliarde dolari). Acum șapte ani, cei care au venit cu ideea acestui elicopter au muncit mult pentru a-i convinge pe șefii de la NASA că micul elicopter merita un loc în „burta” roverului, înțesată de super aparatură științifică. Acum este clar că a meritat, măcar și pentru că despre Ingenuity s-a vorbit și scris mai mult în primăvara lui 2021, decât despre restul experimentelor la un loc.

NASA a dovedit că poate adăuga ”dimensiunea aeriană” explorărilor făcute cu succes de diversele rovere în ultimii 24 de ani pe Marte. Ingenuity a fost gândit ca simplu experiment la început, el neavând aparatură științifică la bord, dar după zborurile realizate cu succes, mica aeronavă a secondat roverul în munca sa și deci a primit un rol esențial în misiune.

Misiunea principală este de a găsi urme de viață fosilă pe Marte, iar Ingenuity ajută, zburând deasupra locurilor de interes științific care sunt inaccesibile roverului. Face fotografii aeriene pentru a ajuta Perseverance să aleagă cea mai simplă rută prin solul pietros din Jezero Crater, spre exemplu, așadar Ingenuity este un fel de „cercetaș” care face zboruri de recunoaștere aeriană.