Bulgaria i-a expulzat joi pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți belaruși, acuzându-i că servesc interesele geopolitice ale Moscovei, o măsură calificată drept „diabolică” de Rusia, potrivit AFP.

Eleonora MitrofanovaFoto: Sergei Karpukhin / TASS / Profimedia

Agenția Națională de Securitate a anunțat expulzarea celor trei bărbați, referindu-se la ei doar prin inițialele și naționalitatea lor, precum și o interdicție de intrare de cinci ani împotriva lor.

Bărbații sunt acuzați că au pus în aplicare „strategia hibridă a Rusiei, care vizează influențarea proceselor socio-politice din Bulgaria în favoarea intereselor Kremlinului”, potrivit unui comunicat.

Într-un mesaj postat pe Facebook, ambasada rusă a precizat că printre aceștia se numără și reprezentantul Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, arhimandritul Vassian.

Ambasadoarea Eleonora Mitrofanova a adăugat: „Acest caz este fără precedent”, rod al unui „spirit diabolic”, într-o înregistrare video difuzată de agenția oficială de presă TASS.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, s-a declarat „indignată și șocată”.

„Acest lucru arată încă o dată” că guvernul proeuropean care conduce în prezent Bulgaria „s-a angajat pe calea distrugerii nu doar a contactelor politice la nivel de stat, ci și a legăturilor culturale și umanitare dintre popoarele noastre”, a scris ea într-un comunicat.

Biserica rusă Sfântul Nicolae, „care a servit ani de zile ca loc de rugăciune comună a rușilor și bulgarilor, va fi acum închisă”, a adăugat ea.

Această frumoasă clădire religioasă cu cupole aurii și țigle multicolore, situată în centrul Sofiei, atrage de asemenea mulți turiști.

Membră a UE și a NATO, țară slavă și ortodoxă, Bulgaria este apropiată istoric și cultural de Moscova. Dar relațiile au fost tensionate de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

În iunie 2022, Sofia a anunțat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus.