Două grupuri ruse de luptă pro-Ucraina, care au revendicat o incursiune în ultimele două zile într-o regiune rusă de frontieră, s-au laudat miercuri cu „succesul” operațiunii lor, pe care o consideră un semn al slăbiciunii apărării ruse, potrivit AFP.

partizani rusi in BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Fondatorul uneia dintre aceste grupări, Denis Kapustin de la Corpul Voluntarilor Ruși, s-a adresat jurnaliștilor în nordul Ucrainei, aproape de granița rusească, asigurând că reușita de a pătrunde în Rusia și de a se întoarce în Ucraina poate fi considerată un succes.

Atacul la care se referă luptătorii pro-ucraineni a avut loc luni în regiunea Belgorod, când Moscova a raportat incursiunea unor grupuri de „sabotori” veniți din Ucraina, cel mai grav incident de acest fel, însoțit de bombardamente ucrainene asupra satelor rusești, soldate cu un mort și 13 răniți.

„Operațiunea este în desfășurare și are mai multe faze”, a asigurat Kapustin, o figură cunoscută în lumea extremiștilor de dreapta din Rusia, care s-a stabilit în Ucraina înainte de război, unde organiza lupte de arte marțiale mixte (MMA) și deținea o marcă de îmbrăcăminte.

El spune că puteau cuceri toată regiunea Belgorod, dar nu acesta a fost scopul acțiunii.

Potrivit lui, acest tip de incursiune determină armata rusă să relocheze „un număr mare” de forțe, slăbind astfel alte părți ale frontierei și frontului.

Purtătorul de cuvânt al celuilalt grup care a revendicat incursiunea, „Caesar” de la „Legiunea Libertății Rusiei”, a numit operațiunea „incredibilă” în timp ce poza în fața unui vehicul blindat despre care a dat asigurări că este un „trofeu” capturat de la forțele ruse.

Originar din Sankt Petersburg, Rusia, „Caesar” a fost identificat de către media de investigație ruse drept membru al unui grup imperialist și naționalist de din Rusia.

Cei 30 de luptători care au venit în fața presei au afirmat că au petrecut aproape 24 de ore pe teritoriul rus înainte de a se întoarce în Ucraina în primele ore ale zilei de miercuri.

Kremlinul a spus că a ucis 70 de „partizani” / „Am avut doar doi răniți”

Moscova a declarat marți că a respins această incursiune cu ajutorul artileriei și aviației și a eliminat „peste 70 de teroriști ucraineni”.

Luptătorii, care se autointitulează „conservatori și tradiționaliști de dreapta”, au afirmat că au avut doar doi răniți. Unii dintre ei s-au prezentat deschis în trecut ca fiind neonaziști.

Potrivit lui Kapustin, reacția Moscovei la această incursiune a demonstrat că „conducerea militară și politică din Rusia nu este absolut pregătită să se confrunte cu astfel de situații”.

„Vreau să le demonstrez că putem lupta împotriva tiranilor și că puterea lui Putin nu este nelimitată”, a adăugat el, asigurând că luptă împotriva „injustiției” și „torturii”.

Deși Ucraina a negat orice responsabilitate în această incursiune, Kapustin a afirmat că Kievul i-a „încurajat”, fără a le furniza însă arme sau echipament.

Imaginile difuzate de autoritățile ruse au arătat vehicule folosite de luptători în timpul incursiunii și ulterior capturate, identificate de către publicația americană New York Times ca fiind vehicule MRAP americane.

În timp ce Ucraina a primit peste 500 de astfel de vehicule din partea Washingtonului, „Caesar” a asigurat că a cumpărat acele vehicule în mod independent.

Rusia a promis miercuri un răspuns „extrem de ferm” în cazul unor noi incursiuni armate, la două zile de la cel mai grav atac al grupurilor venite din Ucraina pe teritoriul rus de la începutul conflictului cu Ucraina.

Referințe: