Apple a suferit un eșec joi, când un judecător de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că ar putea fi obligată să plătească Irlandei impozite restante în valoare de 13 miliarde de euro, în conformitate cu o decizie a Bruxelles-ului, potrivit AFP

Logo AppleFoto: Shutterstock

Într-un aviz neobligatoriu, care este urmat în general de judecători, avocatul general al CJUE a recomandat o rejudecare a litigiului de șapte ani dintre producătorul IPhone și Comisia Europeană, punând sub semnul întrebării victoria obținută de gigantul american în primă instanță.

Instanța cu sediul la Luxemburg va trebui să decidă în lunile următoare dacă va urma sau nu acest sfat.

Cazul datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat gigantului american să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro, considerând că este vorba de o reducere de taxe care echivalează cu un ajutor de stat ilegal.

Suma corespunde beneficiilor obținute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 și 2014 în această țară, unde Apple își repatriase toate veniturile obținute în Europa (precum și în Africa, Orientul Mijlociu și India).

Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene în 2020, dar Apple a făcut ulterior apel la CJUE.

„În concluziile sale, avocatul general Giovanni Pitruzzella propune Curții să anuleze hotărârea și să trimită cauza înapoi la Tribunalul de Primă Instanță pentru o nouă decizie pe fond”, a anunțat CJUE într-un comunicat publicat joi.

Potrivit avocatului general, „Tribunalul de Primă Instanță a comis mai multe erori de drept” și este „necesar” ca acesta „să facă o nouă evaluare”.

În cadrul unei audieri în fața Curții, în luna mai, avocatul executivului european, Paul-John Loewenthal, invocase de fapt o „încălcare a procedurii” și „numeroase alte erori de drept” din partea Tribunalului UE.

El a constatat că filiala irlandeză a Apple a plătit o rată efectivă de impozitare a profiturilor sale europene „cuprinsă între 1% în 2003 și 0,005% în 2014”.

Ajutor de stat ilegal?

Loewenthal a citat conducerea Apple, care a calificat ea însăși avantajele fiscale acordate de Dublin Senatului american drept „stimulente pentru investiții care echivalează cu un ajutor de stat”.

Avocatul Apple, Daniel Beard, a insistat asupra faptului că Apple nu a primit „niciun tratament preferențial” în Irlanda și că nu a existat „niciun ajutor de stat”. Grupul din Cupertino, California, a plătit impozitele datorate în Irlanda pentru profiturile sale generate în Irlanda, în conformitate cu normele fiscale ale țării, a spus el.

CJUE este ultimă instanță. Aceasta nu se pronunță asupra fondului cauzei, ci doar asupra chestiunilor de drept. Aceasta poate decide să confirme sau să anuleze în totalitate sau parțial decizia primei instanțe sau să decidă să retrimită cauza la Tribunalul UE, conform recomandării avocatului general.

Apple nu a comentat acest aviz, dar joi a făcut referire la decizia în primă instanță ca fiind în favoarea sa. „Decizia Curții a fost foarte clară: Apple nu a beneficiat de niciun avantaj selectiv sau de vreun ajutor de stat și considerăm că această decizie ar trebui confirmată”, a afirmat grupul într-un comunicat.

„Poziția Irlandei a fost întotdeauna și rămâne aceea că a fost plătită suma corectă a impozitului irlandez și că Irlanda nu a acordat niciun ajutor de stat companiei Apple. Acum așteptăm decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în această privință”, a declarat ministrul irlandez de Finanțe, Michael McGrath.

La rândul său, Comisia Europeană a reiterat că nu comentează cazurile juridice în curs de desfășurare.

Bruxelles-ul se luptă cu multinaționalele într-o serie de cazuri fiscale similare. În special, UE a suferit eșecuri în fața instanțelor europene împotriva Fiat (grupul Stellantis), Amazon și Starbucks, în litigii din Luxemburg și Olanda.