Evenimentul Zilei titreaza ca Mona Musca e in pericol de a fi zburata din PNL, iar Cotidianul scrie ca liderul deputatiulor PNL, Crin Antonescu, va cere excluderea Monei Musca in cadrul Biroul Permanent ce sa va intruni luni. Gandul il citeaza pe Valeriu Stoica care le aminteste liberalilor ca n-au cerut, acum cativa ani, excluderea lui Quintus sau Amedeo Lazarescu

Evenimentul zilei

Musca, in pericol sa fie zburata din PNL

Mona Musca a devenit subiect de dezbatere in PNL. Liberalul Crin Antonescu are de gand sa ceara astazi, in Biroul Permanent, excluderea acesteia din partid pentru ca a semnat un angajament cu fosta Securitate. CNSAS nu s-a pronuntat, dar Antonescu sustine ca PNL nu mai are nevoie sa astepte verdictul oficial.

''CNSAS nu va putea sa ne spuna daca a facut politie politica pentru ca nu are in dosar continutul notelor informative pe care le-a dat Mona Musca'', ne-a declarat liberalul.

''Cred insa ca, daca a fost turnatoare cu acte in regula, cu angajament si cu nume conspirativ, si are o asemenea atitudine fata de acest fapt, pe care il prezinta ca pe un act voluntar si patriotic, nu mai poate fi membru al PNL''.

Antonescu se refera la declaratiile Monei Musca prin care a recunoscut ca a dat informatii despre studentii straini pe care-i avea la Timisoara, dar numai in scopul de a preveni conflictele dintre studenti de nationalitati diferite.

El crede insa ca ''orice relatii cu Securitatea in afara de colaborarile pur tehnice - cum ar fi frizerul care il tundea pe securist - sunt reprobabile pentru ca Securitatea a fost, integral, un organ de represiune''.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei

Cotidianul

Mona intra azi la judecata partidului

Biroul Permanent Central al PNL va decide azi soarta deputatului Mona Musca, deconspirata ca a semnat un angajament cu Securitatea in 1977.

Liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, va vizita „in mod exceptional“ aceasta structura pentru a propune, ca si liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, excluderea Monei Musca. El a respins varianta folosirii acestui moment ca pretext pentru indepartarea ei, lucru dorit si vehiculat de mai multa vreme in PNL.

„Si eu sint cel putin la fel de critic la adresa conducerii PNL. Nu stiu daca asa va fi interpretata excluderea ei, va las pe voi sa apreciati“, ne-a declarat Crin Antonescu.

Antonescu spune ca isi intemeiaza cererea de excludere pe trei capete de acuzare: colaborarea propriu-zisa, tainuirea semnarii angajamentului si nerecunoasterea gravitatii gestului.

„PNL, daca vrea sa fie consecvent cu politica lui de deconspirare a Securitatii, trebuie sa ia atitudine si sa indeparteze fostii colaboratori“, a mentionat Antonescu.

Intrebat de diferenta de atitudine fata de Dan Amedeo Lazarescu, Alexandru Paleologu si Mircea Ionescu Quintus, toti trei semnatari ai unor angajamente cu Securitatea, Antonescu a spus „ca e vorba despre o alta generatie“.

El a precizat ca nu l-ar deranja daca ar afla si despre eventuale colaborari ale lui Teodor Melescanu, Norica Nicolai, Valeriu Stoica sau Dinu Patriciu. „Asta nu inseamna automat ca am vreo suspiciune vizavi de ei“, a adaugat Antonescu.

Sanctionarea cu excluderea in cazul Monei Musca nu o poate lua decit Delegatia Permanenta. Acest for de conducere se intruneste la inceputul lunii septembrie.

Mona Musca a declarat ca nu isi va da demisia pentru ca nu se simte „deloc vinovata“. „Daca eu as avea cea mai mica vina in sinea mea pentru ceea ce am facut, mi-as da demisia. Cum insa nu ma simt deloc vinovata c-as fi facut un rau cit de mic cuiva si stiu foarte bine ca am incercat intotdeauna sa fac cit mai mult bine, nu vad de ce sa-mi dau demisia“, a spus Mona Musca.

Aflata in dialog cu fostul consilier pe probleme juridice al presedintelui Basescu, Renate Weber, aceasta a apreciat ca „o demisie de onoare e de onoare tocmai pentru ca persoana respectiva nu se considera vinovata“.

Citeste articolul complet in Cotidianul

Gandul

Stoica le aminteste liberalilor ca n-au cerut, acum cativa ani, excluderea lui Quintus sau Amedeo Lazarescu

Fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica a declarat, duminica, agentiei Mediafax, ca in partid au aparut brusc justitiari care cer excluderea Monei Musca si a constatat ca in formatiunea liberala functioneaza „o dubla masura”, in spatele careia se ascunde „dorinta de revansa”.

„Onest ar fi ca justitiarii din PNL sa astepte cel putin decizia CNSAS in cazul Monei Musca”, a spus Stoica.

El a reamintit ca in timpul campaniei electorale din 2000 CNSAS a emis doua decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Ionescu Quintus si a lui Dan Amedeo Lazarescu.

„Niciunul dintre cei care cer azi excluderea Monei Musca din PNL nu a avut in acel moment o actiune justitiara. Dimpotriva, atunci PNL a hotarat, desi existau decizii ale CNSAS, sa astepte mai intai rezultatul contestatiei facute in justitie de Mircea Ionescu Quintus.

Nu a cerut nimeni, nici atunci, nici ulterior, excluderea sa din PNL”, a mai spus fostul lider al PNL, care a remarcat faptul ca, mai mult, la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, Mircea Ionescu Quintus a fost ales presedinte de onoare al liberalilor.

„Daca dubla masura este astazi in PNL instrumentul dreptatii, ma detasez in mod net de asemenea procedura”, a conchis fostul presedinte al PNL.

Citeste articolul complet in Gandul