Rusia a avut nu mai putin de 12 jucatoare pe tabloul principal in turneul de simplu la Roland Garros, editia din acest an, opt dintre acestea fiind printre capii de serie.

Astazi, cele mai in forma dintre ele, Elena Dementieva si Anastasia Myskina, vor juca pentru primul titlu pe zgura de la Roland Garros pentru o jucatoare din Rusia si, de altfel, primul titlu de Grand Slam din cariera unei rusoaice.

Ultima oara cand o rusoaica s-a aflat atat de aproape de titlu la French Open a fost in 1988, cand Natasha Zvereva, care juca pentru URSS, desi era din Belarus, a pierdut in finala, 0-6, 0-6, in fata germancei Steffi Graf. De atunci, nici o jucatoare din Rusia nu a mai ajuns pana aici, desi, de cativa ani buni, exista foarte multe rusoaice in topul WTA.

In 2004, spre exemplu, sunt 13 jucatoare din Rusia in primele 100 din lume, dintre care sase in primele 20, iar trei, Myskina, Petrova si Dementieva, chiar in primele zece.

In ciuda acestei explozii a tenisului rus, atat la feminin, cat si la masculin, in conditiile in care si in turneul baietilor, Rusia a avut cinci reprezentanti, dintre care Marat Safin si Igor Andreev au ajuns pana in turul patru, Ion Tiriac, unul dintre marii manageri ai tenisului mondial, sustine ca nu se poate vorbi despre o scoala rusa de tenis.

"Nu stiu cata lume cunoaste, dar fetele astea doua au inceput tenisul cu mama lui Marat Safin, la sapte ani. Erau 30 de fatuce din astea pe teren, un singur teren, aveau doua rachete si intrau doua, jucau cu alea doua rachete, ieseau, intrau alte doua fete sa joace, si asa mai departe. Dar ei aveau 30 de fetite care voiau sa joace tenis si stateau pe margine.

Apoi, mai era si femeia asta, care ii antrena, care nu cerea bani si care avea si terenul pe gratis. La noi, sa fim sinceri, este foarte greu. Sa gasesti un teren gratis si un nebun care sa faca tenis fara bani. Apoi, dupa ce fetitele astea au convins, s-a trecut la pasul doi pe care, acum, il facem si noi, turneele astea mici, de cate 10.000 de dolari la care sa joace copiii tai.

Ajuns aici, insa, eu nu inteleg un lucru. Ar trebui ca in precalificarile de la turneele astea de zece mii pe care noi le organizam in tara sa avem 500 de copii care sa se bata pentru un loc in calificari, dar noi nu avem nici 50. Mi se spune ca de multe ori nici nu se umple tabloul si sunt foarte dezamagit.

La fel de adevarat este insa si faptul ca cei care lucreaza acum cu copii, antrenorii romani, adica, ar trebui intr-un fel instruiti ca sa-i invete pe copii jocul asta care se numeste tenis. Ceea ce ii invata ei nu are nimic de-a face cu tenisul. Oricum, din punctul meu de vedere nu exista o scoala rusa de tenis. Ei au avut tot timpul talente, o masa foarte mare de selectie, dar atat.

Este vorba doar despre selectie naturala, ceea ce noi nu am avut niciodata, nici la tenis, nici la alte sporturi, poate cu exceptia gimnasticii".

Spusele lui Ion Tiriac sunt, oarecum, sustinute si de datele statistice, in conditiile in care Dementieva si Myskina joaca astazi pentru primul titlu de Grand Slam din istoria Rusiei, iar cele mai bune rezultate ale rusoaicelor la Roland Garros au fost doua finale: in 1988, Zvereva, cum am spus, si in 1974, Olga Morozova, actuala antrenoare a Elenei Dementieva, invinsa cu 6-1, 6-2, de Chris Evert.

In ceea ce ne priveste, noi avem un titlu la French Open, Virginia Ruzici in 1978, si doua finale, Florenta Mihai in 1977 si din nou Virginia Ruzici, in 1980. Totusi, este o realitate faptul ca in acest moment Rusia se afla in elita tenisului mondial feminin, unde noi nu mai suntem de multa vreme, iar acest lucru a fost explicat de Morozova.

"Tenisul a devenit foarte popular in Rusia multumita lui Chesnokov si Kafelnikov, apoi am avut norocul ca lumea politica, si in special Boris Eltin, fostul presedinte, un mare fan al tenistului, sa dea acestui joc un important impuls. Nu avem asa de multe programe pentru dezvoltarea tenisului cum are Franta, spre exemplu, dar avem antrenori excelenti si jucatori tineri foarte talentati.

Iar parintii copiilor, in special cei ai fetelor, isi duc copiii la tenis de mici".<

Madalina Gojnea, finalista in turneul junioarelor

"Am batut-o de doua ori pana in cele doua meciuri pe care le-am avut", spunea Madalina Gojnea cand a aflat ca o va intalni pe elvetianca Timea Bacsinzsky pentru un loc in finala de la Roland Garros, "si nu ar trebui sa am probleme".

Pana la urma, dupa ce a jucat un meci de doua ore si zece minute, Madalina, probabil singura junioare de la Roland Garros care nu are nici un antrenor, si-a asigurat un loc in finala de duminica. "De asta am venit anul acesta la Paris, ca sa joc finala", a spus Gojnea dupa victoria in trei seturi, 7-6 (13-11), 0-6, 6-2, "si as vrea ca duminica sa fac cel mai bun meci din viata mea.

De obicei, joc foarte bine cand adversara mea este favorita, si cum ea va fi bulgaroaica Sesil Karatancheva, cap de serie nr. 1, cred ca va fi un meci bun. O cunosc destul de bine pe bulgaroaica, stiu ca este puternica, stie foarte mult tenis si, in plus, are si experienta celor cateva meciuri jucate la senioare. Va fi greu, dar in tenis orice se intampla".

Dupa meci, Madalina, care are sansa ca duminica sa repete cea mai buna performanta a tenisului feminin romanesc la nivel de junioare reusit la Roland Garros, turneu pe care, acum 30 de ani, il castiga Mariana Simionescu, a intrat in atentia ziaristilor straini care, pentru prima data la acest turneu, au dorit sa o intervieveze.

"Daca ma mai tineau mult, faceam pe mine", a spus Madalina la finalul discutiei cu ziaristii straini, "pentru ca am vrut sa ma duc la toaleta dupa primul set, dar cand am ajuns acolo, usa era inchisa, asa ca m-am intors pe teren fara sa fac nimic. Dar poate ca a fost mai bine asa".

La acest meci, Madalina a fost sustinuta, pentru prima oara in acest turneu, de fratele sau Eugen, cel care i-a fost pana acum sponsor, si, de cand s-a despartit de antrenorul Calin Ciorbagiu, si antrenor. "Fratele meu si cu mama mea au fost singurii mei sponsori pana acum, iar de cand m-am despartit de antrenorul meu nu m-am pregatit decat cu fratele meu.

El a fost omul care a crezut cel mai mult in mine si imi pare atat de bine ca a fost aici sa ma sustina".

Epuizat de alergaturile prin Paris pentru pregatirea nuntii,

Ilie Nastase nu a batut pe nimeni in turneul de veterani

"Trofeul Legendelor", competitie organizata pentru veterani, fosti jucatori cu rezultate bune la Roland Garros, a luat sfarsit pentru Ilie Nastase inca din faza grupelor. Perechea formata din Nastase si argentinianul Jose Luyis Clerc a terminat toate cele trei meciuri preliminare fara sa bata pe nimeni.

Din pacate pentru noi, Nastase a fost cel mai slab jucator, lucru pe care l-a si recunoscut, de altfel, dar el a dat vina pe nunta. Nastase s-a destainuit unor prieteni ca, din cauza pregatirilor pentru nunta, care il solicita la maximum, nu a avut timp nici sa se odihneasca si nici sa se pregateasca pentru turneul de tenis.

In privinta nuntii, programata sa aiba loc astazi, intr-unul din restaurantele de la Roland Garros, totul este pregatit si mare parte din oaspeti se afla deja la Paris. Printre acestia i-am remarcat pe Ion Tiriac, Nadia Comaneci, Ion Ion Tiriac si Ileana Lazariuc, Omar Sharif, Mansour Bahrami, Guillermo Villas sau Jose Luis Clerc.