Romania este din nou bagata in seama de unul dintre cei mai mari creatori de film americani, Steven Soderbergh. Si de aceasta data intram in colimatorul Americii printr-o bila neagra: traficul de carne vie. Conform unui acord al Natiunilor Unite, aceasta afacere le aduce proxenetilor nu mai putin de 7 miliarde de dolari pe an.

Filmul lui Soderbergh, Sex Traffic, urmareste drumul a doua tinere din Moldova in incercarea lor de a-si face o cariera in Occident. Atrase in cursa prin eterna promisiune a unei munci legale in Anglia, ele sunt fortate sa se prostitueze.

Producatorul peliculei, Derek Wax, isi sustine astfel initiativa de a aduce in atentia publicului traficul de fiinte umane: „Chiar in inima Europei are loc, sub ochii autoritatilor, un adevarat comert cu sclavi.

Colapsul economic al tarilor din fostul bloc comunist, in special Romania, Moldova si Ucraina, a aruncat sute de mii de oameni in bratele unei saracii lucii, cu venituri mai mici de 15 dolari pe luna si nici o raza de speranta. Femeile din aceste tari au ajuns din pricina disperarii prazi sigure ale traficantilor“. Departamentul de Stat American estimeaza ca 800.

000 de persoane sunt anual victime ale comertului cu carne vie. Amnesty International si UNICEF au tras si ele semnale de alarma in acest sens. Sex Traffic este inspirat de celebrul film Traffic, care trateaza comertul cu narcotice. Din ce in ce mai multi traficanti de droguri s-au reorientat catre proxenetism, considerat o afacere mult mai putin periculoasa.

De cele mai multe ori, prostitutia este strans legata de crima. Cand sunt incoltiti de politie, comerciantii de femei scapa de „marfa“ reducandu-si definitiv victimele la tacere. Un astfel de caz este prezentat in film.

O femeie scoasa ilegal din Moldova este dusa de „angajatorii“ sai in Romania si apoi in Serbia, unde, sub amenintarea armelor, este fortata sa se prostitueze. In drum spre Italia, la apropierea unui vas al carabinierilor, ea este aruncata in Marea Adriatica. Soderbergh sustine ca s-a inspirat din fapte reale si prezinta povestea celor doua femei intr-un stil aproape naturalist.

Scene de o cumplita violenta fizica si psihologica fac din Sex Traffic un film foarte greu de digerat. Realitatea este insa cu mult mai teribila decat fictiunea. Filmul va avea premiera americana chiar de Ziua Recunostintei.