Cotatia titeiului de referinta pe piata americana a atins, luni, un nou nivel record, de 55,57 dolari pe baril, dupa ce Norvegia a anuntat ca ar putea sista intreaga productie, pentru a pune capat unei dispute cu angajatii, transmite Reuters.

Pe piata din Londra, pretul barilului de petrol a avansat cu opt centi, pina la 51,30 dolari pe baril.

Norvegia, al treilea mare stat exportator de petrol din lume, a anuntat, luni, ca ar putea opri, in termen de o saptamina, intreaga productie de petrol si gaze naturale, estimata la aproape trei milioane de barili pe zi.

Statul doreste, astfel, sa puna capat unei dispute cu angajatii, care dureaza de patru luni, si care a afectat, deja, o parte din productie.

In ultimele saptamini, conducerea companiilor petroliere i-a impiedicat pe membrii sindicatelor care au amenintat cu inceperea unor greve sa se prezinte la lucru, incercind, astfel, sa-i determine sa renunte la revendicari.

Sindicatele au anuntat, insa, ca isi mentin solicitarile, chiar daca intreaga productie va fi sistata.

Anuntul Norvegiei a alimentat ingrijorarile legate de volumul rezervelor pentru iarna ale principalilor consumatori modiali.

Un raport al guvernului american a indicat ca stocurile Statelor Unite se plaseaza la un nivel cu 12% sub cel din aceeasi perioada a anului 2003, iar productia din Golful Mexic este, in continuare, mai redusa cu 400.000 de barili pe zi dupa pagubele produse de uraganul Ivan la mijlocul lunii septembrie.

Analistii cred ca pe piata americana ar putea exista, chiar, o criza a petrolului, daca temperaturile din aceasta iarna vor fi deosebit de scazute.

De asemenea, stocurile de petrol din Europa si Japonia se palseaza sub nivelul obisnuit pentru aceasta perioada