Ambasadorul la Bucureşti al Regatului Unit al Marii Britanii, excelenţa sa domnul Quinton Quayle a acordat un interviu la BBC lui Cătălin Striblea.

Domnule Ambasador, aceste amanări ale numirii Comisiei Europene pot influenţa in vreun fel incheierea negocierilor de aderare ale Romaniei?

Cred că nu. Eu răman foarte optimist că Romania poate să inchidă negocierile pentru aderare in acest an şi poate să intre in 2007. Este un scop sprijinit de Marea Britanie de mult timp, de la vizita lui Tony Blair din mai 1999 la Bucureşti.

Care e de fapt cea mai mare problemă a Guvernului roman pe acest drum al aderării?

Mai sunt trei capitole de inchis, adică Concurenţă, Mediu şi Justiţie şi afaceri interne şi cred că Romania poate să inchidă aceste capitole, dar in acelaşi timp este foarte important ca Guvernul roman să implementeze capitolele sau angajementele pe care le-a făcut deja.

Raportul Comisiei Europene vorbeşte şi de problema corupţiei. Credeţi că are capacitatea in acest moment Guvernul roman să rezolve această problemă, aşa cum cere Uniunea Europeană?

Corupţia rămane o problemă peste tot in lume. Este o problemă gravă in Romania. Guvernul roman a recunoscut acest fapt şi a făcut progrese, dar mai sunt lucruri de făcut. Avem doi consilieri britanici care lucrează pentru Guvernul roman, unul la poliţie, unul la vamă in lupta impotriva corupţiei.

Domnule Ambasador, spuneaţi in urmă cu două zile la Cluj, că e posibil ca vizele pentru romani să fie ridicate inainte de 2007. E posibil acest lucru, aşteptăm ridicarea vizelor?

Nu pot să fac mai mult decat să repet un răspuns pe care l-am făcut intotdeauna. Cand David Blunkett, ministrul de interne britanic s-a intalnit cu preşedintele Iliescu, David Blunkett şi-a exprimat speranţa că o decizie de eleminare a vizelor va fi luată inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeană.

Şi sperăm cat de curand, ca un calendar pentru ridicarea vizelor să poată fi stabilit.