Sondajul organizat de CNN a durat trei saptamani si a reusit sa adune aproape 120.000 de participanti. Dintre acestia, 20.500 de persoane (24%) sunt de parere ca chipul este cea mai importanta dintre cele 24 de inventii selectate de organizatorii sondajului.

Pe locul doi s-a situat Internetul, care a "reusit" sa adune voturile a 23.600 de persoane, adica un procent de 20%. Locul trei in topul inventiilor este ocupat de computerele personale, cu 20.700 de voturi (17% din total). Walkman-ul este inventia clasata pe ultimul loc: abia a reusit sa obtina 140 de voturi.

CELEBRITATI. Printre cei care au raspuns la chestionar se numara si cateva personalitati. Atleta britanica Kelly Holmes si fostul tenismen Jim Courier au vorbit despre importanta industriei aeronautice civile: "Daca nu ar fi existat calatoriile aeriene, noi nu am mai fi avut nici un fel de cariera internationala.

Pur si simplu nu am fi avut posibilitatea sa facem ceea ce facem", a explicat Holmes.

Antreprenorul englez Richard Branson a fost ferventul sustinator al telefonului mobil: "Mi-a transformat viata", a spus el. La randul sau, Trevor Baylis, cel care a inventat radioul cu ceas, spune ca motoarele cu reactie sunt cea mai mare inventie a ultimei jumatati de secol.

POVESTEA

Chipul a fost inventat in 1961 de doi ingineri americani: Jack Kilby si Robert Noyce. Creatia lor a revolutionat tehnologia si a pus bazele miniaturizarii, deschizand calea catre aparitia computerelor moderne. Inainte de inventarea chipului, cele mai multe dispozitive electrice functionau pe baza de lampi si consumau cantitati uriase de energie electrica.

Dezvoltarea tranzistorilor a rezolvat partial aceasta problema, dar acestea trebuiau legate prin fire pe placi. Kilby si Noyce au gasit solutia aproape simultan, combinand componente separate intr-un circuit integrat facut dintr-un material semiconductor. Noyce este fondatorul Intel si, la vremea inventiei, lucra in Palo Alto, California.

El este cel care a favorizat adoptarea siliciului dintre materialele semiconductoare. Din acest motiv, Noyce este creditat ca fiind cel care a pus cuvantul "silicon" (siliciu) in Silicon Valey.