Caseta video prezentata in noaptea de miercuri spre joi de postul quatariot Al-Jazeera nu a facut decat sa inmulteasca semnele de intrebare cu privire la motivele pentru care ziaristii romani au fost rapiti.

Timp de 24 de ore atat presa cat si anchetatorii au apelat de fel de fel de specialisti pentru a analiza decorul in care se afla ziaristii, atitudinea acestora si modul in care a fost filmata si livrata caseta, singura concluzie comuna fiind aceea ca romanii nu sunt prizonierii vreunui grup politic radical.

Televiziunea Al-Jazeera a cerut ieri, pentru prima data in nume propriu, ca ziaristii rapiti sa fie eliberati, fapt care i-a facut pe cei mai optimisti sa sustina ca situatia este aproape de rezolvare.

In timp ce autoritatile romane spun ca e nevoie de discretie pentru a nu periclta negocierile, majoritatea instituiilor media cred ca o data cu difuzarea casetei pe Al-Jazeera ostaticii romani au fost scosi la licitatie.

Scosi la licitatie

Lucrul cel mai important pe caseta privindu-i pe cei trei jurnalisti romani este absenta revendicarilor, a logo-ului, a numelui grupului de rapitori, a declarat ieri analistul politic francez Nicolas Henin, el subliniind ca singura certitudine este ca nu sunt prizonieri ai unui grup politic radical.

"Ar putea sa insemne ca avem de-a face, daca vreti, cu un fel de "sub-furnizori" ai rapirilor, un fel de "prim grup de rapitori". Acestia sunt motivati in primul rand de bani. Facand sa circule aceasta caseta, arata ca i-au capturat pe jurnalisti, dar, in acelasi timp, nu se identifica ca apartinand unei organizatii sau alteia.

Asta o fac in ipoteza unei eventuale revanzari sau pentru ca pur si simplu grupul respectiv nu are nici un nume. Cele mai multe din grupurile mafiote nu au nici un nume", a spus Henin.

Singura certitudine - declara Nicolas Henin - este ca romanii "nu sunt prizonierii unui grup politic, al unui grup radical, cum ar fi Armata Islamica sau grupul condus de Al-Zarqawi. "Gruparile radicale ar face in primul rand propaganda si ar incerca sa se faca cunoscute prin tot felul de semne.

Aceasta caseta nu face decat sa inchida unele piste, dar lasa multe deschise", a declarat, pentru Delta RFI, Henin.

Retele romanesti in Irak

"Cand stateam la Bagdad, vecinii mei de palier erau irakieni care statusera in Romania si care faceau afaceri cu Romania si primeau multe persoane din aceste ´"etele romanesti". Aceste persoane erau fie din Faloujah, fie din Ramadi - orase dominate de grupurile de insurgenti. Retelele romanesti din Irak sunt paradoxale, as spune.

Pe de-o parte, avem pozitia oficiala: foarte apropiata de cea americana si, pe de alta parte, exista fostele retele mostenite din timpul cooperarii dintre Romania lui Ceausescu si partidul Baas al lui Saddam Hussein. Inginerii irakieni formati in facultatile romane si care au venit apoi in Irak si au creat societati mixte sunt in general membri ai partidului Baas.

Asta nu inseamna ca sunt toti activisti politici sau teroristi, dar au retele de contact. Romania ar putea sa profite de acest lucru, deoarece reteaua informala a partidului Baas continua sa functioneze in Irak, chiar daca partidul a fost eliminat. Cadrele locale ale partidului continua sa lucreze si sa faca sa circule informatia.

Reprezinta o adevarata institutie in Irak, care, intr-un mod informal, are multe relatii si functioneaza ca un serviciu de informatii", a declarat specialistul francez.

Henin explica faptul ca toate rapirile sunt diferite una de alta si ca "intervin in momente diferite, in circumstante politice, de securitate diferite". "Nu exista doua cazuri care sa semene intre ele. De multe luni insa nu am mai vazut rapiri strict politice sau violente cu ultimatumuri foarte scurte.

Va amintiti de rapirile facute de grupul lui Al-Zarqawi, care dadea ultimatumuri de 24 sau 48 de ore, cerand fie eliberare de prizonieri, fie retragerea trupelor tarii respective, cu executiile filmate. Deci, repet, de mai multe luni nu am mai vazut astfel de scene. Asta nu inseamna ca aceste grupari nu sunt in continuare in cautare de ostatici straini", a spus Henin. (D.E.)

Ancheta fara pauza la Bagdad

Surse de la Bagdad ne-au declarat ieri ca povestea rapirii celor trei jurnalisti romani este anchetata de Ministerul de Interne irakian impreuna cu ofiterii MNF-I (Multinational Forces Irak) la cel mai inalt nivel si aproape fara pauza.

"Au prelucrat zilele astea tot ce a fost interceptat (telefoane, mesaje, miscari in teren, informatii de acasa si de pe tot traseul de la Bucuresti la Bagdad etc.", ne-a declarat sursa citata, adaugand ca deocamdata nu se cunosc rezultatele finale.

Potrivit oficialului de la Bagdad, anchetatorii cazului nu vor doar sa salveze niste oameni, ci se si comporta ca niste adevarati aliati, "asa cum este si Romania pentru ei". "Si aici sunt suspiciuni, ii simt, dar pentru ei asta conteaza mult mai putin decat obiectivul de a elibera niste oameni care traverseaza un pericol major", ne-a mai spus sursa citata.

Indoielile presei, riscante

Indiferent de mobilul rapirii insa, indoielile pe care le exprima presa "sunt extrem de riscante". "Irakienii isi schimba starea de la o zi la alta si nu putem sti de ce sunt in stare pentru a demonstra ca nu e o gluma", a precizat sursa citata.

In ceea ce priveste inregistrarea transmisa de postul de televiziune Al-Jazeera, sursa de la Bagdad ne-a mai spus ca s-a format o echipa speciala care verifica autenticitatea casetei.

Referitor la scenariul conform caruia ziaristii romani ar fi cazut in mainele gruparii Al-Sunnah, sursa citata ne-a precizat ca aceasta nu este foarte cunoscuta, dar cu siguranta este o miscare sunnita care nu sprijina Coalitia. "Decorul incaperii arata graba cu care au lucrat pentru a produce o proba", mai spune sursa de la Bagdad.

Aceasta vorbeste si de posibilitatea ca ziaristii romani sa fi ajuns in mana rapitorilor prin revanzare, dar ca nu poate fi vorba de o farsa. "Si asa, anchetatorii la finalul unei discutii de o noapte, dupa ce au ascultat casete si telefoane, au ramas agatati de intrebarea de ce toti irakienii de pe circuitul acestei rapiri vorbesc limba romana", ne-a mai spus sursa noastra.

Aceasta a adaugat ca a aflat de implicarea lui Omar Hayssam in acest caz chiar de la anchetatorii de la Bagdad. Sursa citata ne-a asigurat ca ziaristii trec acum prin momente "de nesuportat". Instructiile speciale pentru rapiri care se fac pentru zonele de criza se simuleaza prin acoperirea capului "ostaticului" cu un sac negru, in care trebuie sa incerce sa respire timp de doua ore.

In ciuda faptului ca simularile nu presupun loviri fizice, acestea nu lipsesc din tehnica de rapire. "Ostaticii" sunt tinuti cu fata in jos, iar gheata "rapitorului" apasa catepele prizonierilor pentru a nu incerca sa se elibereze din sac.

Filmul rapirii

Aceeasi sursa ne-a asigurat, pe de alta parte, ca Romania este foarte bine vazuta in Irak, aceasta fiind o parere generala. Tara noastra este privita ca fiind una "inofensiva", care nu poate face nimic rau. In acest context, "ar fi exclusa o poveste politica, Romania este foarte bine vazuta aici. Romania vrea sa ajute...asa este vazuta Romania aici", ne-a mai spus oficialul de la Bagdad.

In privinta filmului rapirii, se pare ca masina in care erau cei trei ziaristi a fost incercuita de trei Jeep-uri, unul in fata, unul in spate si celalalt pe laterala. Pana la momentul in care rapitorii irakieni au scos armele catre ostatici, Marie Jeanne Ion a format ultimul numar apelat de pe telefonul mobil. Aceasta este versiunea pe care ne-a relatat-o sursa de la Bagdad.

Potrivit acestuia, in momentul in care Marie Jeanne a inceput sa strige, "nu ne omorati, suntem din Romania, dintr-o tara saraca", cei care i-au capturat pe ziaristi au parut sa nu stie de tara noastra, intreband daca nu cumva este vorba de Armenia.

In acest context, sursa citata ne-a spus ca este din ce in ce mai putin probabil sa fie vorba despre o rapire in conditiile in care Romania are trupe in Irak.

(Ziua, Carmen Epuran)

Alte articole:

  • Adevarul - Anchetatorii de la Bagdad cauta indicii fotograma cu fotograma
  • Evenimentul Zilei - Ce vor, de fapt, rapitorii?
  • Cotidianul - Caseta creste miza rapirii
  • Jurnalul National - Caseta de la Al-Jazeera agraveaza situatia
  • Curierul National - La mana lui Al Zarqawi, aghiotantul lui Ben Laden
  • Gardianul - Nu vor bani! Atunci ne vor cere sa plecam din Irak?
  • Realitatea Romaneasca - Ba e pe bani!
  • Romania Libera - Imaginile difuzate de Al Jazeera nu elucideaza misterul
  • Curentul - Ziaristii romani sunt in viata!

  • Forum: Jurnalisti romani rapiti in Irak
    Articole din arhiva:
  • Interviu: "Fratele meu mi-a furat 1.000.000 de dolari si a fugit din tara"
  • Omar-Hayssam, sirianul care a pus mana pe Baneasa SA, dat in consemn la frontiera
  • Ancheta in cazul lui Hayssam, blocata la Parchet
  • Un consilier al lui Nastase a luat o spaga de 400.000 $ in cazurile Boerica si Omar Hayssam
  • Sirianul Omar Hayssam pozeaza in victima
  • O firma siriana a pus mana pe 10 hectare in Baneasa
  • Omar Hayssam, in centrul unei noi privatizari frauduloase
  • Un nou Armagedon ataca sefii Politiei
  • Marie-Jeanne Ion este fiica senatrului PSD Vasile Ion (fost prefect de Buzau)