Editat in 2004, anul celei mai mari extinderi a Uniunii Europene, volumul finlandezului Mikko Heikinheimo incearca sa risipeasca enigma pe care Europa centrala si de est o reprezinta inca pentru multi dintre occidentali. Pornind de la ideea ca succesul Europei unite depinde, in mare masura, de cunoasterea celorlalti, autorul propune o carte pe care o descrie drept "reportaj, marturie si omagiu".

O carte de memorii - proprii, dar si ale unor prieteni cu vieti marcate de istoria zbuciumata de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

In fond, o pledoarie impotriva totalitarismului -- fie el nazism sau comunism -- si in favoarea unei lumi libere, armonioase si tolerante. Cea de a doua parte a cartii contine amintiri stranse in activitatea lui Mikko Heikinheimo de ziarist, ghid si diplomat.

Fara indoiala, atentia cititorului roman va fi retinuta mai ales de paginile legate de tara noastra, care contin impresii despre oameni politici si diferite evenimente ale perioadei 1996-2000, cand a fost ambasador al Finlandei la Bucuresti, dar si legate de tigani, cersetori, caini comunitari sau starea drumurilor.

Un bun prilej de a afla si lucruri inedite despre unii dintre cei care ne-au condus in acea perioada si de a avea o idee despre modul in care suntem vazuti noi, romanii, de un calator strain pe meleagurile noastre.