Banca Comerciala Romana (BCR) a continuat si in 2004 sa-si imbunatateasca eficienta si capacitatea de a genera profit, pe fondul gestionarii mai atente a riscurilor specifice si a costurilor.

Profitul brut obtinut de BCR in 2004, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut cu 32%, in termeni reali, comparativ cu 2003, pana la 8.521 miliarde de lei, cresterea echivaland cu un plus de 65 milioane echivalent EUR.

Profitul net a fost de 6.428 miliarde de lei, adica 162 milioane echivalent EUR, cu 1.523 miliarde de lei mai mult fata de anul 2003 (crestere cu 20% in termeni reali).

Venitul net operational a inregistrat, de asemenea, o crestere cu circa 20%, la 21.646 miliarde de lei, in timp ce raportul cost/venit s-a redus cu 6,2 puncte procentuale, pana la 52%, rata foarte buna comparativ cu bancile de aceeasi marime din Europa.

Puterea financiara a bancii a crescut permanent, ca urmare a eficientei sale economice care s-a imbunatatit constant, capitalurile proprii ale bancii ajungand in 2004 la 35.402 miliarde de lei, adica 892 milioane echivalent EUR.

Rentabilitatea capitalului determinata pe baza profitului net (ROE) a crescut cu aproape 2 puncte procentuale, fata de 2003, pana la 18,2%. In aceste conditii, rezulta o fructificare superioara a capitalului actionarilor, dividendul pe actiune fiind aproape dublu fata de cel distribuit in 2003.

"Sunt rezultate foarte bune in conditiile actuale ale pietei romanesti, fiind o rezultanta directa a cresterii substantiale a volumului de activitate si a eficientei operationale pe fondul unor costuri rezonabile pentru clienti", a declarat Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.

In 2004, banca a realizat un bilant superior cu 21% in termeni reali fata de 2003, activele ridicandu-sre la 235.495 miliarde de lei, adica circa 6 miliarde echivalent EUR. Cresterea cu 21% a bilantului, reprezinta 57.332 miliarde de lei, adica 1,4 miliarde echivalent EUR.

Principalul activ al bancii a fost, si in 2004, plasamentele in credite, portofoliul de credite insumand in sold, la finele anului trecut, circa 2,7 miliarde echivalent EUR, cu 20% mai mult fata de 31 decembrie 2003. In cursul intregului an 2004, BCR a acordat, pe rulaj, credite in valoare de peste 5 miliarde echivalent EUR, fiind in continuare principalul finantator al economiei reale.

In acest domeniu al creditarii trebuie evidentiate trei aspecte importante:

• Creditul retail, ajuns la un sold de peste 850 milioane echivalent EUR, a fost, in 2004, cel mai dinamic plasament al bancii, cu o crestere in termeni reali de aproape 30%, evolutie in care creditul in valuta s-a dublat

• Banca a incurajat si a acordat prioritate proceselor investitionale ale clientilor, creditele pe termen mediu si lung ajungand, la finele anului trecut, la o pondere de 60% din soldul total al creditelor angajate de clientii BCR

• In ultimii doi ani se afirma tot mai mult un nou segment de piata – comunitatile locale – care a devenit un segment strategic pentru BCR, alaturi de clientii corporate mari, de IMM-uri si de populatie. BCR incurajeaza dezvoltarea comunitatilor locale, creditele angajate de acestea la banca inregistrand in 2004 o crestere de aproape 5 ori.

"Marele nostru castig este reafirmarea increderii pe care ne-o acorda clientii nostri", subliniaza presedintele executiv al BCR. Banca avea la sfarsitul anului trecut, 4,5 milioane clienti persoane fizice si juridice, in crestere cu aproape 15% fata de decembrie 2003, pentru care administreaza 7,3 milioane de conturi si aproape 800.000 de credite, din care peste 600.000 in moneda nationala.

"Este o confirmare a unui parteneriat durabil care ne obliga si care speram sa se consolideze in continuare. Calitatea relatiei banca-client la nivelul principalului canal de distributie al bancii – reteaua de unitati – a crescut mult", spune Nicolae Danila.

Capacitatea de lucru a BCR a fost extinsa in 2004 si prin deschiderea a 29 de noi unitati bancare, reteaua teritoriala ajungand azi la 317 sucursale si agentii care acopera toate localitatile cu peste 10.000 de locuitori.

Prin programul propriu de investitii, banca a utilizat, in 2004, 29 milioane echivalent EUR, in principal pentru dezvoltarea si modernizarea sectorului IT, a activitatii de carduri si de caserie precum si a retelei teritoriale de unitati.

BCR este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele sale de piata – 26% la active, 25,5% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti consolidand pozitia de lider. In acelasi timp, BCR detine 31,7% din capitalurile proprii ale sistemului bancar din Romania si, de subliniat, 34% din profitul net.

"BCR este astazi intr-o faza de maturitate in care elementele calitative, de eficienta, sunt preponderente, fapt esential intr-o piata tot mai accentuat concurentiala", apreciaza presedintele executiv al BCR. "2004 a fost pentru BCR un an deosebit, cu multe evenimente, destule provocari si in final cu rezultate pozitive si acumulari calitative semnificative", adauga Nicolae Danila.

Intre acestea din urma, evidentiem faptul ca BCR s-a adaptat foarte bine la modificarile de guvernanta corporativa intervenite in 2004, ca urmare a vanzarii de catre stat a unui pachet de 33% din capitalul sau catre BERD, IFC si salariati.

Activitatile bancii sunt grupate pe cinci linii functionale – corporate, retail, operational, financiar si managementul riscurilor – care asigura o mai mare coerenta procesului decizional si permit dezvoltarea unor activitati specifice.

Alte aspecte calitative importante sunt imbunatatirea managementului pro-activ al riscurilor si adoptarea unui model de alocare a capitalului pe linii de afaceri.

Un castig important il reprezinta proiectele de optimizare a fluxurilor de operare ale Bancii atat in zona de retail cat si in zona corporate, care au generat un salt calitativ semnificativ in servirea clientilor.

Trebuie subliniat faptul ca in 2004 Grupul BCR s-a afirmat puternic, atat prin banca-mama cat si prin subsidiare, care au avut evolutia cea mai dinamica. Profitul brut obtinut de catre cele 4 societati specializate pe leasing, brokeraj, asigurari si asset management a crescut de 2,6 ori comparativ cu 2003.

Totodata, pentru 2004 retine atentia constituirea, prin fuziune, a celei mai mari investitii romanesti in strainatate – subsidiara BCR – Banca Anglo-Romana, o banca britanica solida, cu un capital de 100 milioane de EUR.

BCR este astazi o banca cu capital majoritar privat. Actionariatul BCR este alcatuit din cele 5 SIF – 30,12%, BERD si IFC – 25% plus doua actiuni, salariatioi BCR – 8% si AVAS – 36,88%. Astfel, in arhitectura sistemului bancar romanesc bancile cu capital privat sau majoritar privat au o pondere de 93,2% in totalul activelor din sistem.