In Romania traiesc sase milioane de pensionari. Dintre acestia, 3.040.426 iau o pensie neta de 3.040.753 lei lunar. Platesc intretinerea cu constiinciozitate, cate 2,5 milioane lei pe luna. Le mai raman 500.000 de lei ca sa traiasca. Noul bir ce le-a fost aplicat, o contributie la asigurari de sanatate de 6%, ii va jupui pe pensionari si de ultimul strat de piele.

Chiar daca premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca se vor majora pensiile, banii nu vor ajunge nicidecum in buzunarele pensionarilor. Lunar, ei vor mai cheltui inca 180.000 lei. Contributia de 6% nu este o idee a actualului Guvern. Initiativa a fost lansata in urma cu sapte ani, pe timpul lui Victor Ciorbea si Radu Vasile.

Intre timp, s-a renuntat la ea.Taxarea pentru sanatate vine dupa birul la gazele naturale, abonamentul lunar de 160.000 lei, bagat pe gat fara vreo informare prealabila. Pensionarii au aflat de noul tarif citind factura. Autoritatile i-au "invitat" la ghisee sa plateasca sumele inscrise si sa semneze noile contracte. Cosul minim de consum este de patru milioane de lei.

Cele trei milioane de pensionari sunt condamnati sa traiasca lunar cu 160.000 lei. De bine de rau, cateva sute de mii de pensionari au primit iarna trecuta cupoane de caldura. Ei bine, anul acesta se va renunta la acest tip de ajutor. Pensionarii vor ramane si fara "surplusul" de 160.000 lei. Ba mai mult, ei vor iesi "pe minus" in fiecare luna. "In toamna va fi jale.

Autoritatile se gandesc sa nu mai ofere facilitati pentru caldura. Oamenii vor fi nevoiti sa se incalzeasca folosind gaze si asta va mari considerabil consumul. In plus, pensionarii vor fi nevoiti sa achite si noul abonament la gaze", ne-a declarat, ieri, Marin Iordache, prim-vicepresedinte al Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania.

Este de neinteles de ce trebuie platit un abonament care nu are nici un consum minim inclus. Noile tarife la gaze si introducerea contributiei la sanatate pentru pensionari ii revolta si pe sindicalisti.

Ei au ripostat deja, considerand ca Ordinul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) prin care s-a introdus abonamentul la gaze nu este decat "un jaf la drumul mare, acoperit cu documente". Guvernul sa se astepte la o revolta generala, ameninta acestia. Sindicalistii au planificat deja o serie de pichete pentru saptamana viitoare, in toata tara.

"Revolta generata de taxa la gaze demonstreaza nesimtirea guvernelor care s-au succedat la Palatul Victoria, pentru ca aceasta masura a fost negociata de Guvernul Nastase inca de la sfarsitul lui 2003", a declarat Matei Bratianu, secretarul general al Blocului National Sindical (BNS).

Acesta sustine ca taxa pe gaze a fost introdusa acum la presiunea investitorilor care doresc sa cumpere Distrigaz.

"Este un cadou primit de investitorii care vor sa achizitioneze compania", a precizat liderul sindical, care a afirmat ca daca taxa de dezvoltare si reabilitare era in pretul gazelor, acum ar fi trebuit ca valoarea sumelor de pe facturi sa scada cu echivalentul a ceea ce s-a incasat anual de la consumatorii casnici si industriali.