Autoritatile de la Tokyo se straduiesc sa confirme identitatea a doi octogenari japonezi, gasiti pe insula filipineza Mindanao, care sustin ca sint fosti soldati ai armatei imperiale nipone si ca au stat ascunsi in munti timp de 60 de ani.

Presa japoneza a relatat ca batrinii, identificati drept Yoshio Yamakawa, 87 de ani, si Tsuzuki Nakauchi, 83 de ani, ar putea fi veterani ai Diviziei a 30-a a armatei imperiale, care a ocupat Filipinele in decembrie 1941, la numai citeva ore dupa atacul de la Pearl Harbor.

Cei doi soldati ai armatei imperiale nipone au fost reperati, in inima muntilor din Mindanao, de catre un conational care lucra in industria forestiera, implicat intr-o operatiune de cautare si recuperare a ramasitelor militarilor niponi ucisi in Filipine.

Potrivit presedintelui unei asociatii a veteranilor de razboi, care citeaza informatii obtinute din Mindanao, Yamakawa si Nakauchi ar fi fost separati de restul diviziei, s-au ratacit prin munti, iar mai tirziu le-a fost teama sa se intoarca in Japonia de teama sa nu fie adusi in fata Curtii Martiale ca dezertori si apoi impuscati.

Chiar si ipotetic vorbind, un astfel de proces ar fi imposibil acum intrucit armata imperiala nu mai exista, dar e posibil ca octogenarii soldati sa nu stie acest lucru, ba chiar sa nu fie la curent cu faptul ca razboiul s-a terminat de mult, o data cu capitularea japoneza din 15 august 1945.

Rudele ii jelesc de 60 de ani

"Verificam acum daca informatiile pot fi confirmate. Daca este adevarat, va fi o mare surpriza," a spus premierul japonez Junichiro Koizumi. Ambasadorul japonez in Filipine, Masaru Watanabe, a declarat ca oficiali ai misiunii diplomatice au plecat in regiune pentru a discuta fata-n fata cu acesti oameni, pentru a afla mai multe detalii despre ei si a elucida misterul.

Ziarul "Sankei Shimbun" a relatat ca cei doi au stat in muntii din Mindanao peste 60 de ani, intr-o zona controlata de gherilele musulmane, unde au fost gasiti in septembrie anul trecut. Dupa cit se pare, batrinii si-au sustinut afirmatiile prezentind o serie de echipamente militare identice cu cele folosite de soldatii din cel de-al doilea razboi mondial.

Familiile celor doi au primit cu multa vreme in urma o instiintare oficiala in care li se anunta moartea acestora, un monument fiind ridicat in memoria lor. De atunci, rudele celor doi au continuat sa mearga la aceste monumente funerare pentru a cinsti memoria soldatilor ucisi.

O alta sursa a precizat ca in muntii din Mindanao s-ar putea afla peste 40 de astfel de soldati, toti dorind sa se intoarca acum in Japonia. Acestia ar putea fi supravietuitori ai "Diviziei Pantera", care a fost nimicita in timpul confruntarilor cu trupele americane, 80% din membrii sai fiind ucisi sau dati disparuti.

Pierduti in timp

• Povestea celor doi octogenari din insula Mindanao le-a reamintit japonezilor un alt caz spectaculos al unui soldat nipon, Shoichi Yokoi, descoperit in 1972, in Guam, unde se ascundea, nestiind ca razboiul s-a incheiat.

• Presa japoneza aminteste si de povestea locotenentului Hiroo Onoda, care a fost gasit in 1974, in junglele filipineze. El a refuzat cu indirjire sa-si paraseasca ascunzatoarea, autoritatile de la Tokyo hotarind sa-l trimita la fata locului pe fostul sau comandant de unitate, care l-a convins cu greu ca razboiul s-a sfirsit cu aproape 30 de ani in urma si se poate intoarce acasa.

• Cazuri de oameni prinsi in viltoarea unor confruntari dramatice, care au trait zeci de ani convinsi ca sint in razboi, s-au mai intimplat si in alte colturi ale lumii. Salomon Vides, un muncitor sezonier din Salvador, a stat ascuns 32 de ani in munti, unde se refugiase in momentul izbucnirii razboiului dintre tara sa si Honduras, in 1969.

El a trait zeci de ani cu spaima ca ar putea fi omorit, desi conflictul durase doar 100 de ore.

• De asemenea, anul trecut, a fost descoperit un grup de 12 cambodgieni, fosti luptatori in armata khmerilor rosii, care au trait 25 de ani in jungla, ascunzindu-se de trupele vietnameze.

Ei s-au hranit cu fructe si plante salbatice, vinind cu arcuri si sageti si ascunzindu-se atunci cind auzeau oameni apropiindu-se, fara sa aiba habar ca razboiul s-a terminat si fostul lor lider, Pol Pot, a murit.