Joi seara, la National TV, fostul ostatic Ovidiu Ohanesian a povestit cum colega sa de captivitate, Marie-Jeanne Ion, se certa cu rapitorii in privinta casetelor video care urmau sa ajunga la postul Al-Jazeera

„De mai multe ori a vrut sa schimbe modul in care era organizata filmarea. Nici nu-i lasa sa vorbeasca", a spus Ohanesian

Acesta crede ca jurnalista de la Prima TV dorea sa-i „intimideze" pe rapitori. El recunoaste insa ca nu stie care a fost scopul ei

Cu citeva zile in urma, Ohanesian dezvaluise ca Marie-Jeanne beneficia de un tratament „mai bun" din partea rapitorilor, care „o scoteau de mai multe ori pe zi afara"

Omar Hayssam, apropiatul si finantatorul lui Marie-Jeanne, ar putea fi pus in libertate. Avocatii lui afirma ca sirianul a gindit si orchestrat rapirea jurnalistilor intr-o criza de schizofrenie

Ovidiu Ohanesian: „De mai multe ori a vrut sa schimbe modul in care era organizata filmarea. Nici nu-i lasa sa vorbeasca"

Marie-Jeanne Ion se certa cu rapitorii, intervenea in organizarea „filmarilor" din captivitate si beneficia de un tratament mai bun din partea grupului care-i detinea. Asa sustine Ovidiu Ohanesian, care adauga faptul ca jurnalista de la Prima TV a dat dovada „de un curaj nebun".

Pe de alta parte, ziaristul de la „Romania libera" a cerut, inca de la primele interviuri, ca tot ce va spune sa fie „citit printre rinduri". (Andrei Badin)

La National TV, Ohanesian a povestit cum Marie-Jeanne se certa cu rapitorii in privinta casetelor video care urmau sa ajunga la Al-Jazeera. „De mai multe ori a vrut sa schimbe modul in care era organizata filmarea. Nici nu-i lasa sa vorbeasca", a spus Ohanesian.

El crede ca jurnalista de la Prima dorea sa-i „intimideze" pe rapitori, ca „a dat dovada de curaj nebun", dar ca nu stie care a fost scopul ei.

„Cititi printre rinduri"

Ohanesian a fost cel care a dezvaluit ca Marie-Jeanne beneficia de un tratament mai „bun" din partea rapitorilor, „care o scoteau de mai multe ori pe zi afara". El a mai spus, intr-o interventie la Antena 1, ca interviul acordat ziarului „Romania libera" trebuie citit printre rinduri.

Intrebat in emisiune daca intre cei trei rapiti a existat o deplina incredere, el a raspuns ca in timpul crizei acest lucru a fost posibil, insa nu se poate pronunta despre ceea ce se intimpla in prezent.

Suspiciunile la adresa lui Marie-Jeanne

Marturiile facute la Bagdad de cei implicati in rapire au alimentat suspiciunile ca unul dintre jurnalisti ar fi stiut dinainte ce se va intimpla. Cele mai multe suspiciuni o vizeaza pe Marie-Jeanne Ion.

• Sirianul Omar Hayssam a spus ca relatiile erau „strinse". A mai existat si informatia ca jurnalista avea o relatie foarte apropiata cu acesta.

• Ea a recunoscut ca a cumparat o masina de la una dintre firmele lui Hayssam. Spune ca a platit-o, fara insa a preciza pretul.

• Recunoaste ca deplasarea a fost sponsorizata de Omar Hayssam, dar directorul stirilor de la Prima, Dan Dumitru, a declarat ca nu a stiut acest lucru.

• Ohanesian a spus ca aceasta era tratata „mai bine" de rapitori si ca le dadea sfaturi despre cum sa faca inregistrarile.

• La intoarcerea din Irak si-a cerut scuze presedintelui. De ce?

Ipoteza implicarii serviciilor secrete

Ohanesian a mai spus ca una dintre ipotezele sale ar fi ca rapirea a fost regizata de serviciile secrete. Cauza? Articolele sale, in special cele despre SIE. Fostul director al SIE, Catalin Harnagea, a spus insa ca nu crede in aceasta varianta, dar a admis ca un astfel de scenariu este folosit de unele servicii secrete straine.

Generalul lui Saddam, omul lui Hayssam

Mohammad Munaf si Omar Hayssam s-au ocupat in cele mai mici detalii de „operatiunea" din Irak. Surse din Bagdad ne-au dezvaluit noi date din dosar referitoare la implicarea lui Munaf si a fratelui sau. De asemenea, surse din capitala irakiana ne-au spus ca Hayssam a deschis porti in Bagdad, pentru cei trei, cu ajutorul unui fost militar al lui Saddam Hussein, consilier al premierului Allawy.

Acest personaj facuse afaceri cu cuplul Hayssam-Munaf si are in continuare interese in Romania. Interviurile aranjate pentru ziaristi la mai-marii irakieni ar fi avut drept scop captarea bunavointei pentru cistigarea unei licitatii, din fondurile coalitiei. Potrivit depozitiei lui Munaf, banii ar fi ajuns, cel mai probabil, in conturile unei firme siriene. (Andrei Badin, Calin Cosmaciuc)

Cei trei jurnalisti au realizat, inaintea rapirii, un interviu cu premierul irakian Ayad Allawy, caruia i se incheia mandatul pe 7 aprilie. Ovidiu Ohanesian a precizat, la o emisiune TV, ca interviul a fost realizat cu ajutorul „sefului securitatii lui Allawi", dar nu a mentionat numele acestuia.

Afaceri romano-irakiene

Surse din Bagdad ne-au declarat ca multe dintre contactele jurnalistilor in timpul vizitei au fost aranjate de Imad Al Shibib, consilier al lui Allawy la guvern. Acesta este un fost general al lui Saddam care a dezertat si si-a stabilit, dupa 1993, legaturi cu mai multe tari, inclusiv cu Romania, unde ar fi stat o perioada.

In urma cu citiva ani, Shibib a adus la noi in tara, impreuna cu Hayssam si Munaf, fier vechi provenit din tancuri. Dupa o vreme insa, cei trei au realizat ca afacerea nu merge, asa ca si-a mutat marfa in Iordania, afirma sursele EVZ din Bagdad.

5.000 de dolari pentru pazirea jurnalistilor

Conform acelorasi surse din Bagdad, Mohammad Munaf - care ar fi participat la organizarea rapirii - ar fi incercat sa caute o locatie unde acestia sa fie paziti. Unul dintre cei contactati a fost un irakian care a facut facultatea in Romania.

El avea sa-i dea 5.000 de dolari lui Munaf, iar acesta, in schimbul acoperirii datoriei, i-a propus sa-i puna casa la dispozitie pentru a-i tine pe cei trei jurnalisti. Conform surselor, Munaf i-a promis si bani irakianului daca urma sa-i pazeasca pe cei trei „sa nu fuga vreunul". Acesta insa a refuzat, motivind ca ii este frica.

Fratele lui Munaf a supervizat personal rapirea

De asemenea, conform marturiilor din dosarul de la Bagdad, Yussuf Munaf, fratele lui Mohammad, a urmarit scena rapirii. El s-a ascuns la zece metri de locul unde s-a desfasurat, pentru a nu fi vazut de jurnalisti, care il cunosteau.

Inainte, jurnalistii au avut o intilnire cu fostul ministru al sanatatii, dr. Abdul Selam. Discutia a durat numai zece minute deoarece Munaf era nervos si insista ca Ohanesian sa se grabeasca pentru ca aveau o intilnire in cartierul Al Yarmook. Dupa 15 minute a avut loc rapirea.

Bani americani pentru conturi siriene

Miza pentru cuplul Hayssam-Munaf a fost, potrivit marturiilor celor doi, cistigarea unei licitatii pentru a furniza zahar Irakului.

Autoritatile au anuntat o licitatie pentru 25.000-50.000 de tone, din fondurile Coalitiei multinationale. Potrivit unor surse din industria patronatului, cel mai probabil Hayssam ar fi luat zaharul din alta tara, nu din Romania, din cauza pretului ridicat. Banii, estimati la peste 6 milioane de dolari, ar fi intrat in conturile unei firme din Siria, conform depozitiei lui Munaf.

Un „super-greu" al armatei irakiene

In prezent, Shibib este consilier al fostului premier irakian Ayad Allawy si purtator de cuvint al partidului condus de acesta, Lista Irakiana. Shibib a fost seful aviatei militare irakiene in anii ‘70, apoi atasat aero in fosta URSS, dupa care a avut functia de sef al apararii civile. In 1993, a fugit din Irak si s-a stabilit in Iordania, insa apoi a avut legaturi cu Romania.

Shibib vine des in Romania si mai are afaceri in Irak, Iordania si Spania, spun sursele de la Bagdad. Allawi ar fi recrutat personal mai multi fosti agenti ai serviciilor secrete ale lui Saddam, pe care in vara lui 2004 i-a pus sa organizeze Directoratul National de Securitate.

Schizo-rapirea

Omar Hayssam ar putea fi pus in libertate. Aceasta ipoteza este sustinuta de avocatii lui, care afirma ca sirianul a gindit si orchestrat rapirea jurnalistilor intr-o criza de schizofrenie. In acest sens, aparatorii au depus la Parchet si instanta mai multe certificate medicale.

Procurorii au cerut ca sirianul sa fie supus unei contraexpertize psihiatrice. Medicii ar trebui sa certifice daca Hayssam este schizofrenic si daca se afla intr-un moment de criza in perioada in care ar fi pus la cale rapirea jurnalistilor.

Pe de alta parte, anchetatorii ar trebui sa stabileasca cu exactitate atit momentul in care Hayssam l-ar fi contactat pe Munaf, cit si perioada in care le-a propus jurnalistilor deplasarea in Irak.

Potrivit certificatelor medicale depuse la dosar si eliberate de medicii de la Spitalul „Alexandru Obregia", Omar Hayssam a suferit o criza de schizofrenie pe 3 ianuarie 2005. La acea data, el a fost internat in unitatea medicala si s-a aflat sub tratament pina pe 28 martie. Practic, Omar Hayssam a fost internat pina in momentul in care sustine ca a fost sunat de rapitori.

Din certificatele aflate acum la dosar, reiese ca Hayssam a suferit prima criza de schizofrenie in 1980, la virsta de 19 ani. Atunci, el a fost internat, pentru prima data, intr-un spital de psihiatrie din Siria. Citiva ani mai tirziu, Hayssam se interneaza din nou, de aceasta data, intr-o clinica din Anglia. Diagnosticul medicilor britanici: „Criza severa de schizofrenie".

Mai mult, de-a lungul timpului, sirianul ar fi avut mai multe tentative de sinucidere.

O persoana care sufera de schizofrenie are momente in care este constienta si are discernamint, deci se comporta ca un individ normal, ne-a declarat Mihai Gheorghe, psihiatru la Spitalul Militar. El spune ca in perioadele in care boala se manifesta, schizofrenicul e convins ca e urmarit de alte persoane, are halucinatii vizuale si auditive, deliruri, i se pare ca este persecutat.

„Daca persoana a fost in episodul acut de manifestare a bolii inseamna ca n-a avut discernamint cind a comis fapta. Daca a fost in perioada „normala", atunci a avut discernamint, deci poate fi acuzata", a precizat medicul. (Ramona Feraru, Raluca Dan, Mihaela Naftanaila)

Vasile Ion: „Cei care i-au rapit nu sint fraieri, nici ageamii"

Senatorul PSD de Buzau, Vasile Ion, tatal jurnalistei rapite in Irak, a sugerat ieri, intr-o conferinta de presa, ca ziaristii au fost detinuti de o grupare care a executat ostatici in Irak. „Pot sa va spun ca cei care i-au rapit nu sint nici fraieri, nici ageamii si nici tilhari. Fac parte din cei care au facut ritualuri in Irak.

Si o sa vina argumente in acest sens si atunci vreau sa vad pozitiile celor care au comentat in fel si chip", a declarat senatorul Vasile Ion.

Parlamentarul a mentionat si continutul mesajului primit pe robotul telefonic de acasa, intr-una dintre cele 55 de zile cit fiica sa a fost ostatica in Irak. „Era 28 aprilie. Eram la Cotroceni, apoi am venit acasa. Am cautat pe robot.

Am gasit mesajul, care era dramatic, de amenintare, prin care mi se spunea ca Marie-Jeanne a dorit sa transmita un mesaj inainte de a muri, pe care eu il voi primi peste patru ore. Nu l-am mai primit. Vorbea cineva in engleza si pe fundal in araba, cineva cred ca traducea.

Numarul de telefon era acelasi de la care s-a sunat la Prima TV si care nu a putut fi identificat", a povestit fostul prefect de Buzau.