Smithfield Foods, proprietarul combinatului Comtim, a anuntat ca va investi peste 800 de milioane de dolari in achizitionarea de noi companii si extinderea celor existente in Romania in urmatorii cinci ani, in incercarea de a pozitiona Romania ca centru al strategiei sale pentru Europa.

Seful Patronatului Carnii de Porc din Romania, Gheorghe Caruz, ii acuza insa pe americani de concurenta neloiala si de incercarea de a impune monopol pe aceasta piata.

"Ei profita de slabiciunea patronatelor si de lipsa unei legislatii care sa protejeze producatorii autohtoni. Vor sa importe carne congelata din rezervele americane si s-o proceseze aici, la preturi pe care restul producatorilor nu le pot oferi", ne-a declarat Caruz.

Acuzele sint dezmintite de Robert Yammine, directorul de Investitii al Comtim. "Nu practicam preturi de dumping, si dovada faptului ca nu vrem sa importam este ca vom investii 600 milioane dolari in dezvoltarea fermelor de porci din Romania".

In ultiii cinci ani, Smithfield si-a concentrat dezvoltarea din Europa in jurul subsidiarei poloneze Animex. Dar presedintele gigantului american, Joseph W. Luter III a declarat, conform publicatiei americane Daily Press, ca Romania are potentialul de a deveni capitala europeana a carnii de porc.

Planul de investitii anuntat de Joseph W. Luter III este un semnal al faptului ca interesul companiei americane s-a mutat spre Romania.

Smithfield Foods incearca sa achizitioneze firme concurente de pe piata romana a carnii de porc, investind insa si in extinderea capacitatilor sale de productie deja existente.

Smithfield Foods, cel mai mare procesator de carne de porc din lume, a avut o prezenta extrem de agresiva in ultimii ani pe pietele europene.

In afara de Polonia si Romania, gigantul american a cumparat citeva companii din Marea Britanie, Franta, Spania si Romania.

Presedintele Smithfield Foods a declarat ca cele mai bune achizitii din intreaga Europa sint cele din estul continentului, unde companiile de stat au fost privatizate pe preturi derizorii. "In Europa de est, forta de munca, pamintul si furajele sint foarte ieftine", si-a justificat Joseph W. Luter III strategia.

Smithfield a intrat in Romania in 2004, cumparind Comtim, cel mai mare procesator de carne de porc din Romania cu 83 milioane dolari. Comtim este un combinat mic, dupa standardele americane, dar are avantajul de a avea un lant de productie integrat pe verticala.

Smithfield a mai cumparat in Romania jumatate dintr-o companie de distributie - Agroalim, si depozite pozitionat Tulcea. Compania americana spera sa exporte carne de porc de la Comtim in Uniunea Europeana din momentul aderarii Romaniei.