Guvernul a modificat, joi, reglementarile privind perioadele de conducere si de odihna ale transportatorilor rutieri, precum si organizarea timpului de munca al lucratorilor mobili. Timpul total de lucru pe saptamana poate fi de maximum 48 de ore.

Perioada poate fi prelungita pana la maximum 60 de ore cu conditia ca, pentru orice perioada de 4 luni consecutive, media timpului de lucru saptamanal sa nu depaseasca 48 de ore.

Prevederile ordonantei se aplica transporturilor rutiere de marfuri si de persoane care se efectueaza, integral sau partial, pe drumurile publice din Romania.

Ordonanta mai prevede ca lucratorii mobili pot lucra cel mult 6 ore fara pauza. Pauza va fi de cel puti 30 de minute, daca timpul total de lucru este de 6 pana la 9 ore si de 45 de minute, daca timpul total de munca depaseste 9 ore. Pauzele pot fi impartite in perioade de maxim 15 minute.

Daca lucratorul mobil munceste in intervalul orar 00.00-07.00, timpul de munca zilnic nu poate depasi 10 ore in 24 de ore, indiferent de numarul de ore lucrate in aceasta perioada. Munca pe timpul noptii se va compensa in conformitate cu prevederile legale in vigoare sau conditiile generale negociate de partenerii sociali, astfel incat sa nu fie pusa in pericol siguranta rutiera.

Ordonanta introduce obligativitatea pentru operatorii de transport rutier de a pastra evidenta timpului de lucru al lucratorilor mobili. De asemenea, acestia trebuie sa pastreze aceste inregistrari pentru o perioada de 2 ani si sa elibereze lucratorilor mobili, la cerere, copii ale inregistrarilor cu privire la timpul de lucru.

Intreprinderile au obligatia sa verifice zilnic, prin personalul propriu, cel putin 20% din inregistrari, astfel incat saptamanal sa fie controlati toti conducatorii auto si toti lucratorii mobili.

Ordonanta stabileste introducerea tahografelor digitale, care vor permite un control mai strict si mai eficient al respectarii prevederilor legale privind perioadele de conducere.

Pana la data de 31 decembrie 2005, toate vehiculele utilizate la transportul de persoane cu capacitate de peste 9 locuri, precum si vehiculele destinate transportului rutier de marfa, cu mase maxime totale autorizate mai mari de 3,5 tone vor fi dotate cu tahografe.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, toate vehiculele carora li se aplica prevederile acestei ordonante, care se inmatriculeaza pentru prima oara vor fi dotate cu tahografe digitale.

Nerespectarea conditiilor legale stabilite de Guvern se sanctioneaza cu amenzi intre 1000 si 4000 de lei noi.