In aceste vremuri de explozie economica si schimbare radicala de mentalitati, Europa ar putea deveni o putere mondiala. Are batranul continent gandirea strategica si puterea creatoare necesare acestui pas?

Dr. Wolfgang Schäuble, ministru federal si vicepresedinte al fractiunii CDU/CSU in Parlamentul german, va conferentia marti, 18 octombrie, la Ambasada Romaniei de la Berlin pe tema „Europa – putere mondiala?".

Conferinta va avea loc in cadrul Ambasadei si este organizata de Fundatia Konrad Adenauer. Cuvantul de deschidere va fi rostit de ambasadorul Adrian Vierita, iar moderatia serii apartine Dr. Günther Dill, conducatorul filialei de la Bucuresti a Fundatiei.

Dr Schäuble este cunoscut ca vizionar al Europei si expert in politica externa si de aparare. Membru al Parlamentului german din 1972, fost presedinte al Partidului Crestin-Democrat (in care este membru din 1965), el s-a nascut la 18 septembrie 1942 in Freiburg si este de profesie avocat.

In noul cabinet Merkel, Schäuble este propus ca Ministru de Interne, functie pe care a mai detinut-o si pe vremea cancelarului Kohl, dupa victoria in alegeri a CDU, in 1990.

Tot in acel an, impreuna cu Kohl, s-a implicat masiv in negocierile referitoare la reunirea Germaniei. La 12 octombrie 1990, Schäuble a fost victima unui atentat, in urma caruia a ramas cu o infirmitate si legat pentru totdeauna de caruciorul cu rotile.

Ca vicepresedinte al fractiunii parlamentare CDU/CSU, el s-a remarcat prin abilitatea de negociere, prin care a impus Opozitiei, in 1993, conditiile in problema azilului politic.

Este considerat „un om bun la toate" (ministerele), stimat si temut de cancelara Angela Merkel.

I se mai spune si „ministrul armelor", datorita scandalului in care a fost implicat in legatura cu trecerea sub tacere in Parlamentul german, a unei donatii catre CDU din partea comerciantului de armament Karlheinz Schreiber, scandal dupa care, in anul 2000, s-a retras din functia de conducere in partid.

Bun cunoscator al relatiilor transatlantice, cu prilejul vizitei recente la presedintele Bush, Schäuble a sustinut ideea unei „politici mai bune" intre Germania si SUA. De asemenea, el a transmis presedintelui american, ca integrarea europeana si intarirea legaturile transatlantice nu sunt actiuni de nuanta antagonista.