In timp ce Comisia Europeana lauda Romania pentru progresele in domeniul protectiei copilului, Parlamentul European solicita autoritatilor romane sa rezolve cererile de adoptii internationale formulate inainte de introducerea moratoriului. Barroso a cerut sa fie remarcate progresele facute ca urmare a presiunilor UE, dar tot mai multe voci cer reluarea adoptiilor.

Romania se afla intre doua curente de opinie, unul cerand reluarea adoptiilor internationale, in timp ce un altul sustine mentinerea actualei legi care interzice aceasta practica. Reprezentanta cea mai influenta a acestui din urma punct de vedere este Emma Nicholson, europarlamentar.

In urma cu cateva saptamani EurActiv.ro a prezentat cazul unui advertorial cumparat de cateva entitati care militeaza pentru reluarea adoptiilor, precum si raspunsul dat de Nicholson si de autoritatile romane.

Baroneasa Nicholson este cea care a reusit in 2003 impunerea unui moratoriu al adoptiilor din Romania. In 2005, moratoriul a fost inlocuit de actuala lege, care permite adoptia internationala a copiilor romani numai de catre rude, cel mult de gradul al doilea.

Jose Manuel Durao Barroso (presedintele Comisiei Europene) a spus: "In raportul din mai al Comisiei Europene putem constata ca Romania a facut progrese semnificative in domeniul protectiei copiilor, situatia imbunatatindu-se in mod substantial. Cred, in mod sincer, ca UE poate fi mandra de acest lucru.

Putem spune ca situatia s-a imbunatatit in mod real si datorita actiunilor noastre de pregatire a aderarii Romaniei la UE. Implementarea pachetului legislativ pentru protectia copiilor a continuat incet, dar sigur. Numarul copiilor din institutii a continuat sa scada in mod semnificativ. Numarul de solicitari de adoptie nationala este acum mai ridicat decat numarul de copii adoptabili.

Si este important de stiut ca adoptia internationala poate fi utilizata doar ca ultima alternativa. Cererile de adoptie internationala, in asteptare, introduse inainte de intrarea in vigoare a noii Legi, au fost analizate de catre un grup de experti in domeniul protectiei copiilor si Comisia a urmarit indeaproape acest lucru.

"Nu spun ca nu exista probleme, pentru ca sunt. Sunt probleme de incalcare a drepturilor omului si a drepturilor copiilor in statele membre ale UE. Nu suntem perfecti in acest domeniu, dar cred ca trebuie sa recunoastem progresele si eforturile depuse de autoritatile romane care s-au ocupat de aceasta problema," a mai spus Barroso.

De cealalta parte, Parlamentul European cere autoritatilor romane sa rezolve cazurile de adoptii internationale in suspans.

Intr-o Declaratie scrisa data publicitatii joi, 6 iulie, la Strasbourg, Parlamentul European solicita autoritatilor romane sa rezolve cererile de adoptii internationale formulate inainte de introducerea moratoriului.

In solicitarea semnata de Claire Gibault, Jean-Marie Cavada, Antoine Duquesne, Charles Tannock si Enrique Bar?n Crespo, Parlamentul declara ca urmareste in primul rand beneficiul copiilor implicati in aceste adoptii internationale, care deja si-au cunoscut viitorii parinti adoptivi si care acum, din cauza nerezolvarii oficiale a adoptiilor, se vad in situatia de a fi a doua oara abandonati.

articol complet in EurActiv.ro