Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cere radiodifuzorilor responsabilitate in prezentarea evenimentelor politice. In comunicatul de presa, CNA isi arata ingrijorarea fata de acuzatiile deosebit de grave, fara nici un fel de suport probator, formulate ultima vreme, la unele posturi de televiziune in programele de stiri sau de dezbateri.

De asemenea, limbajul folosit de unii moderatori precum si de invitatii acestora depaseste limitele unei exprimari decente.

In acest context, Consiliul National al Audiovizualului cere tuturor radiodifuzorilor ca in programele de stiri si de dezbatere, evenimentele politice sa fie prezentate si discutate cu responsabilitate.

De asemenea, C.N.A. solicita moderatorilor sa intervina atunci cand invitatii lor folosesc un limbaj agresiv si jignitor la adresa institutiilor statului si a persoanelor.

Consiliul National al Audiovizualului reaminteste radiodifuzorilor ca, in conformitate cu prevederile art. 3 din Legea Audiovizulalului nr. 504/2002 versiunea consolidata, acestia au obligatia sa asigure o informare obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

Aceasta obligatie nu poate fi indeplinita in situatia in care se aduc acuzatii grave unor institutii si persoane fara ca acestea sa fie sustinute de dovezi sau argumente.

Obligatia informarii corecte a publicului este afectata si de utilizarea limbajului violent si jignitor. Favorizarea unui astfel de limbaj reprezinta si o incalcare, din partea radiodifuzorilor, a drepturilor fundamentale ale omului.