Guvernul a modificat ordonanta de urgenta privind regimul deseurilor. Potrivit noului act normativ, aruncarea necontrolata a deseurilor si necontractarea cu unitati specializate de colectare vor fi sanctionate cu amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 lei pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Noile reglementari vor contribui la delimitarea clara a obligatiilor si responsabilitatilor tuturor factorilor implicati in procesul de gestionare a deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, de la cetatean la operator economic, de la autoritatile centrale la cele locale.

"Aceasta masura a fost instituita pentru a preveni sau reduce producerea de deseuri, precum si pentru diminuarea gradului de periculozitate al acestora, prin dezvoltarea unor tehnologii curate, cu consum redus de produse naturale, sau prin tehnologii cu impact redus asupra mediului", se mentioneaza intr-un comunicat remis de guvern.

Un alt obiectiv promovat este valorificarea deseurilor prin reciclare, recuperare sau orice alt proces prin care se obtin materii prime secundare, ori utilizarea deseurilor ca sursa de energie.

Procesele si metodele folosite pentru valorificarea sau eliminarea deseurilor trebuie sa nu puna in pericol sanatatea populatiei si mediul, precizeaza sursa citata.

Necontractarea cu unitati de colectare, pedepsita drastic

De asemenea, se interzice abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor, nerespectarea prevederilor planului de gestionare a acestora, necontractarea cu unitati specializate a colectarii, reciclarii, transportului si eliminarii deseurilor, in situatia in care aceste activitati nu se pot executa prin mijloace proprii.

Aceste fapte constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 200 si 2.000 lei noi pentru persoanele fizice si intre 10.000 si 20.000 lei noi pentru persoanele juridice.

O alta noutate consta in elaborarea si adoptarea planurilor regionale de gestionare a deseurilor, care vor fi intocmite in comun de catre consiliile judetene si agentiile regionale pentru protectia mediului.

Aceste planuri trebuie sa contina informatii referitoare la tipurile si cantitatile de deseuri, originea celor care urmeaza sa fie valorificate sau eliminate, cerintele tehnice generale, prevederile speciale pentru anumite categorii de deseuri, amplasamente si instalatii adecvate pentru valorificarea, eliminarea sau depozitarea finala a deseurilor.

Planurile de gestionare a deseurilor, finalizate pana in noiembrie 2006

Conform angajamentelor asumate de Romania la Capitolul Mediu, finalizarea elaborarii si aprobarea planurilor regionale de gestionare a deseurilor trebuie realizate pana la sfarsitul lunii noiembrie 2006. Ulterior, acestea trebuie notificate Comisiei Europene.