Liderul UDMR Marko Bela si cel al PC, Dan Voiculescu, au primit, vineri, din partea Comisiei Europene, cate o scrisoare de mustrare.

Semnatarii - comisarul european pentru justitie si afaceri interne Franco Frattini si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn - si-au exprimat "dezamagirea" fata de modificarile aduse de parlamentari proiectului de lege privind Agentia Nationala de Integritate, care, au spus ei, constituie "motive considerabile de ingrijorare in privinta angajamentului tuturor actorilor politici din

Romania de a combate in mod efectiv, sustinut si ireversibil coruptia la nivel inalt".

"Infiintarea unei Agentii de Integritate, cu competentele pe care le prevedea proiectul de lege propus de coalitia de guvernamant, ar fi putut avea un impact foarte pozitiv asupra prevenirii si combaterii coruptiei la nivel inalt, in conformitate cu angajamentele pe care Romania si le-a asumat la inchiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, in decembrie 2004", se afirma in

scrisoarea adresata lui Marko Bela, al carui partid a fost unul dintre initiatorii modificarilor care i-au deranjat pe oficialii europeni.

"In plus", continua Frattini si Rehn, "proiectul de lege introdus in Senat asupra modificarii procedurii de desemnare a Procurorului General al Romaniei risca, de asemenea, sa introduca o instabilitate inutila in cadrul legal si institutional de combatere a coruptiei".

Integral in Gandul

Comisia Europeana il someaza pe Marko Bela

"Formula propusa de ei este inacceptabila, nu incape indoiala. Problema lor e nivelul real al motivatiei pentru ceea ce Comisia a cerut de la bun inceput - rezultate ireversibile in lupta anticoruptie si reforma justitiei.

Multi dintre membrii Comisiei juridice din Parlament, inclusiv din partidele aflate la guvernare, nu au actionat foarte previzibil saptamana trecuta, demonstrand adevaratul lor instinct si interes. Asa ca e nevoie de o interventie foarte rapida si robusta. Cred ca la sfarsitul saptamanii presedintele si premierul au lucrat putin la disciplina parlamentara", ne-a declarat un oficial european.

O prima intalnire a avut loc chiar joi seara, intre premierul Tariceanu, ministrul Macovei si Marko Bela.

Anterior, Monica Macovei se intalnise la Bruxelles cu comisarul Olli Rehn si seful directiei generale pentru extindere a Comisiei Europene, Michael Leigh.

"Au fost foarte surprinsi de aprobarea in Comisia juridica a Camerei a acelor initiative legislative privind procedura de numire si revocare a procurorilor sefi, inclusiv de la DNA", a declarat Monica Macovei dupa intalnirea cu Rehn si Leigh.

"In nici un caz nu le-a creat o stare de fericire ca legea Agentiei de Integritate a fost modificata atat de substantial sau ca se incearca acum schimbarea acestor proceduri de numire.

In conditiile in care Comisia este extrem de multumita de activitatea DNA, orice incercare de a schimba ceva la aceasta institutie e vazuta ca o incercare de a-i face un rau, de a o bloca, pentru ca e o regula: nu schimbi ce merge bine", ne-a declarat ministrul Justitiei.

Articolul complet in Romania Libera