Un discurs controversat

Discursul care a starnit atata valva, tinut marti la Universitatea din Regensburg, nu era special despre Islam. El a inceput, insa, cu un citat dintr-un imparat bizantin din secolul XIV, care sustinea ca profetul Mohamed nu a adus nou decat idei rele si inumane, printre care si cea ca religia pe care o predica trebuie sa fie raspandita cu spada.

Pana si Papa a recunoscut ca asocierea este ,,cam brutala'', dar a insistat asupra ideii ca esenta discursului era ca ratiunea trebuie sa fie cheia dialogului intre religii. Putin probabil, insa, ca acesta va fi intelesul care va fi transmis credinciosilor din moschei prin predicile de la slujba de vineri.

"O declaratie iresponsabila''

"Cerem imediate scuze pentru aceasta calomnie la adresa profetului Mahomed si a Islamului. Toate tarile arabe si islamice trebuie sa isi recheme ambasadorii de la Vatican si sa ii expulzeze pe cei ai Vaticanului pana cand Papa isi va cere scuze pentru greseala fata de Profet si de Islam care predica pacea, toleranta, dreptatea si egalitatea''.

Cererea, venita din partea liderului unui partid islamic din Kuweit citat de agentia France Presse, isi gaseste ecou din Maroc si pana in Pakistan. Un mesaj mult mai ingrijorator pentru Benedict al XVI-lea vine insa din Turcia, tara in care Papa are programata o vizita in luna noiembrie.

Ali Bardakoglu, clericul care conduce Directoratul guvernamental pentru probleme de religie, a declarat intr-un interviu la televiziune ca remarcile Suveranului Pontif "reflecta ura din inima lui''.

"Este o declaratie plina de dusmanie si resentimente'', a adaugat Bardakoglu, ,"si nu vad ce bine ar aduce vizita in lumea islamica a unei persoane care are asemenea idei despre profetul Islamului".

Un pas gresit?

In aceste conditii, nu este de loc exclus ca aceasta vizita, intentionata a fi primul pas al lui Benedict al XVI-lea pe calea dialogului interreligios, deschisa de predecesorul sau Ioan Paul al II-lea, sa fie amanata sau chiar anulata.

Mai ales ca turcii nu-l aveau si asa la inima pe actualul Papa, care se pronuntase in 2004, pe vremea cand era doar cardinalul Ratzinger, impotriva aderarii Turciei la Uniunea Europeana.

"Papa Benedict al XVI-lea abordeaza ciudat dialogul religios. E provocator.'' scrie editorialistul unui ziar marocan preluat de New York Times, care aminteste ca resentimentele provocate de caricaturile profetului, publicate la inceputul acestui an, nu s-au potolit inca.

Surprins, probabil de aceste reactii, Vaticanul a raspuns abia astazi prin vocea unui purtator de cuvant citat de agentia italiana ANSA.

"Papa cultiva respectul si dialogul cu alte religii si culturi, in mod special cu Islamul, dar in inima sa exista un clar si radical refuz al motivelor religioase ale violentei".

Pentru mai multe detalii vezi: ANSA si New York Times