Lucrarile de constructie la unitatile 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda vor fi demarate simultan la inceputul anului viitor cu o serie de lucrari pregatitoare ale amenajarilor existente. Costul estimat al acestor lucrari se ridica la 15 milioane de dolari, se arata intr-un comunicat emis joi de Ministerul Economiei si Comertului.

Finalizarea celor doua reactoare necesita o serie de lucrari pregatitoare ale amenajarilor existente, efectuate in paralel cu selectia investitorilor care vor constitui compania de proiect. Realizarea acestor lucrari in 2007 poate reduce substantial termenul efectiv de finalizare a celor doua reactoare, potrivit comunicatului MEC.

Interventiile tehnice necesare pentru inceperea lucrarilor de constructie la reactoarele 3 si 4 se impart in lucrari de inginerie si proiectare, lucrari de constructii-montaj (reparatii si intretinere la cladirile si constructiile existente), lucrari pregatitoare pentru managementul finalizarii investitiei (definitivarea listei de echipamente cu ciclu lung de fabricatie, care trebuie comandate

in avans) si procurarea de componente si echipamente specifice cu ciclu lung de fabricatie

Finantarea lucrarilor pregatitoare mentionate se poate realiza din bugetul de stat, prin Ministerul Economiei si Comertului, pana la inregistrarea companiei de proiect si ulterior din resursele financiare ale acesteia.

La jumatatea lunii aprilie a acestui an, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a propus Guvernului construirea simultana a reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda.

Pentru construirea celor doua reactoare nucleare se va constitui o societate comerciala mixta cu capital privat, iar realizarea lucrarilor se va intinde pe o perioada de pana la 76 de luni din momentul constituirii companiei de proiect.

Ministerul Economiei si Comertului a selectat 13 firme interesate de finalizarea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Firmele calificate sunt AES Corporation (SUA), ALRO Slatina (Romania), Consortiul TESS Conex-ASAM-Iasi (Romania), Consortiul international Ansaldo (Italia)-AECL (Canada), Consortiul international Unit Investments (Luxemburg) - Dogan Enerji Yatirimlari/Dogus Holding (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica Bucuresti (Romania), ENEL (Italia), E.ON Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Republica Coreea de Sud) si RWE Power (Germania).

Cele 13 consortii care participa la licitatia pentru construirea Unitatilor 3 si 4 se bat pentru o miza consistenta: circa doua miliarde de euro, conform documentului oficial de prezentare a proiectului, emis de Ministerul Economiei si Comertului. Acesta este costul estimat al proiectului de construire a Unitatilor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda.

Conform aceluiasi document, constructia celor doua reactoare a fost inceputa in anii 80, dar in 1992 a fost oprita, autoritatile de la acea data dorind sa se concentreze pe finalizarea lucrarilor de la Unitatile 1 si 2. In acest moment, la Unitatile 3 si 4 exista deja o serie de lucrari realizate, toate fiind in stare de conservare.

Toate cele patru reactoare sunt realizate dupa modelul de origine canadiana CANDU 6.

In prezent functioneaza numai unitatea 1 de la Cernavoda, care asigura 10% din necesarul energetic al Romaniei, iar al doilea reactor urmeaza sa intre in functiune la inceputul anului 2007, urmand ca Centrala de la Cernavoda sa-si mareasca productia pana la acoperirea a 18% din necesarul pietei.