Guvernul va decide daca isi va exercita dreptul de preemptiune pentru castelul Bran pe baza unei evaluari independente a imobilului, care va fi realizata de catre o echipa de experti formata de ministerul Culturii.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat miercuri ca este incorect sa fie vehiculata o suma in lipsa unei evaluari independente. Cu doar o zi in urma, consilierii judeteni brasoveni au decis infiintarea unei comisii, care se analizeze capacitatea achizitionarii castelului Bran.

Comisia are ca scop analizarea posibilitatii CJ Brasov de a achizitiona castelul, alegerea firmei de audit ce urmeaza sa evalueze investitia si demararea negocierilor cu actualii proprietari.

Casa de Habsburg a cerut CJ Brasov 60 de milioane de euro pentru vanzarea castelului Bran. Ministrul Culturii considera suma exagerata, in vreme ce presedintele Consiliului crede ca brandul justifica pretul.

Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg prin accesarea unui imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca.

Pentru cumpararea Castelului, Consiliul Judetean va plati in primii doi ani o suma de 2,7 milioane euro, restul pana la 60 de milioane de euro urmand sa fie platiti dintr-un imprumut.

Banca ii va plati lui Dominic de Habsburg suma respectiva, urmand ca CJ Brasov, in decursul a zece ani, inapoieze banii bancii din exploatarea turistica a castelului.