Violeta Beclea-Szekely este vicecampioana olimpica la Sydney, medaliata cu aur la Europenele indoor la Gent si la Mondialele de sala de la Lisabona, dar ezita sa dea o fuga pina la CNSAS pentru a vedea ce turnatori au incercat sa impiedice astfel de performante. Curiozitatea de a-si afla „turnatorul“ este mare, insa teama de a nu fi dezamagita pare a fi si mai mare.

„Stau de multe ori in oglinda si vorbesc cu mine insami. Am avut multe tentative de a merge sa-mi vad dosarul de la Securitate. Cred insa ca-mi lipseste curajul. Mi-e teama de ce voi vedea si imi revin tot timpul in minte cuvintele domnului Simon (n.r. - fostul sef al Militiei Suceava): «E mai bine sa nu afli». De-a lungul anilor am fost dezamagita de oameni.

Mi-e teama sa nu traiesc si de aceasta data o noua dezamagire“, concluzioneaza Violeta Beclea-Szekely.

Anii 1986-1988 au reprezentat o perioada de cumpana pentru Violeta Beclea. Fosta atleta a fost la un pas de a renunta la cariera sportiva, dupa ce Securitatea nu i-a mai permis sa concureze in afara granitelor tarii. ,,In 1986, un coleg de la clubul din Suceava, Victor Iacoban (800 metri), a ramas la un concurs in Grecia. Din acel moment, mie mi s-a taiat orice legatura cu strainatatea.

Nici la Chisinau nu eram lasata sa merg. La Securitate ajunsese o scrisoare semnata prin care se spunea ca Iacoban va veni sa ma ia de oriunde din Europa, iar intentia mea este de a fugi in strainatate. Daca voiai sa termini un sportiv, asa procedai, ii inchideai poarta spre strainatate“, isi aminteste vicecampioana olimpica.

Sef al UTC in acea perioada, patronul Rapidului, George Copos, nu a fost dispus sa o ajute pe sportiva care mai tirziu aducea glorie si medalii gruparii de sub Podul Grant. ,,Mama a mers in audienta la seful pasapoartelor, s-a dus si ea pe unde a putut pentru a vedea ce se poate face.

La rindul ei, conducerea federatiei a incercat sa intervina pe linga George Copos, care era seful UTC in acea perioada, pentru a ma lasa sa merg la un concurs. A refuzat insa sa se bage. Faptul ca scrisoarea era semnata ii dadea multa credibilitate’’, povesteste Violeta.

integral in Cotidianul